пʼятниця, 24 травня 2024 р.

До Дня Києва


З 20 до 27 травня розгорнуто книжкову виставку "Велич минулого, енергія майбутнього!"

23 травня відбулись краєзнавча година "Столиця свободи!" та краєзнавча вікторина "Моє місто-сильне і красиве!"

День міста Київ щорічно відзначають в останню неділю травня. Цьогоріч відзначення Дня Києва припадає на 26 число. 


Київ — одне з найкрасивіших і найдавніших міст світу. Нинішня столиця України колись була центром великої держави з територією від Балтики до Чорного моря й від Волги до Карпатських гір, відомої всім як Київська Русь. Біографія Києва нерозривно пов’язана з визначними історичними подіями, які залишили свій слід в безцінних архітектурних пам’ятках, музеях та навіть в назвах міських вулиць. Зберігаючи неповторну атмосферу старовини, Київ водночас є сучасним мегаполісом, політичним та духовним осередком української нації. Кожного року в останню неділю травня місто відзначає своє свято з масовими розвагами, ярмарками й концертами.


























КИЇВ В ІСТОРІЇ 
978 – 1015 Правління в Києві князя Володимира Святославовича. Головною подією цього періоду стало хрещення містян у водах Дніпра в 988 році.
1019 – 1054 Києвом правив Ярослав Мудрий. В цей час збудовано Софійський собор, Золоті ворота, засновано Києво-Печерську лавру.
1240 Військо хана Батия захопило Київ, поклавши край існуванню Київської Русі.

1934 Місто Київ отримало статус столиці Української РСР.
1982 В рамках святкування 1500-літнього ювілею міста було вперше відзначено День Києва.
1987 31 травня День Києва вперше проведено на офіційному рівні.


























Пропонуємо віртуальний огляд деяких матеріалів виставки:


Івакін, Г. Ю., доктор істор. наук; Кальницький, М. Б. ; Павленко, Ю. В. , доктор філософ. Наук; Храмов, О. Ю. Київ. Парки, площі, вулиці. Фотоальбом. – Київ, 2006 – 320 с., іл. 540.
Містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій і близько 100 чорно-білих, в основному історичних, об’єднаних в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом – парки, площі, вулиці (історичні), околиці старого міста. Це дало можливість в жанрі фотоальбому, проте з мінімальним текстом, подати фрагменти історії Києва та його сьогодення, на відміну від традиційних видань подібного типу. Така книга виходить вперше.
Розрахована на всіх, хто цікавиться історією Києва.


Малаков, Д., Прибєга, А. Київ столітньої давнини. – Київ : Видавництво «Фенікс», 2017. – 320 с. : іл.
Величний Київ – столиця України – має багатовікову історію та вирізняється серед міст Східної Європи своєю неповторною красою. Видання пропонує читачеві цікаву екскурсію в місто початку ХХ століття. Подорож побудована на ретельно підібраній колекції поштівок з краєвидами Києва столітньої давнини та починається із Софіївської площі, веде до схилів Дніпра, спускається на поділ і знову повертається у Верхнє місто, щоб продовжитись по Володимирській вулиці, прогулятися Хрещатиком, Липками, Печерськом та околицями.
Видання адресоване шанувальникам старовини, мандрівникам, гостям Києва, широкому загалові читачів.


Гирич, І. Б. Київ: люди і будинки. – Київ : Либідь, 2015. – 432 с.: іл.
Вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.




Історія Києва: від княжої доби до сучасності. Збірник документів і матеріалів: Навч. посібник / За заг. ред. В. Ф. Колесника, А. П. Коцура, Н. В. Терес. – Київ: Книги – ХХІ, 2005. – 773 с. – Бібліогр. с. 726-734.
Посібник містить 578 документів і матеріалів з історії Києва від часів стародавньої Русі до сучасності; кожний розділ супроводжується історичною довідкою.
Для викладачів історії, студентів, які вивчають нормативний курс історії України, історію Києва і краєзнавство, а також для всіх, хто цікавиться історією стародавньої столиці незалежної України.



Абліцов, В. Г. Київ. Енциклопедія. – Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. – 288 с.
Кияни – це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля.
Це переконання спряло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.




Пукас, Н. Каштанів київських листочки. – Київ : Фенікс, 2018. – 112 с.
Книга Надії Пукас «Каштанів київських листочки» - життєві ескізи до картини життя столиці і її мешканців.
Книга ввібрала у себе 8 оповідань і повість. Читач знайде в них ситуацію, яка не раз траплялася з ним самим. Кожен рядок пронизаний любов’ю до героїв, співзвучністю переживань до їх проблем, радістю за їх вирішення.
Книга написана добірною, гарною, пісенною мовою. Змістовно. Цікаво.


Рибаков, М. О. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва. – Київ: «Кий», 1997. – 374 с.
Книга являє собою своєрідний збірник історико-краєзнавчих та культурологічних нарисів про Київ. У ній висвітлені питання адміністративно-територіального поділу міста у різні часи, наведені відомості про топографію міста й окремих його складових, будинки та вулиці, яких вже не існує в сучасному Києві.
Книга прислужиться як у навчальному процесі шкіл, середніх та вищих учбових закладів, так і в позашкільній, факультативній, екскурсійній роботі.
Для широкого кола читачів.


Зі святом, рідний Київ!

Немає коментарів:

Дописати коментар