понеділок, 13 травня 2024 р.

14 травня-День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни


14 травня 2021 року Україна вперше відзначала День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. Пам'ятну дату в 2021 році запровадила Верховна Рада України своєю постановою "Про вшанування пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни"

До цієї дати З 7 до 15 травня представлено книжкову виставку-пам'ять "Людяність у пеклі війни"

Цього дня ми вшановуємо українців, які, ризикуючи власним життям і долями своїх рідних та близьких, рятували євреїв від знищення нацистами у часи Другої світової війни.


Як зазначається в заяві Міністерства закордонних справ, Україна посідає четверте місце за кількістю Праведників народів світу (після Польщі, Нідерландів та Франції).

За інформацією ізраїльського Національного меморіалу Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем», Праведниками народів світу заведено вважати осіб, які за своєю національністю не були євреями, але з ризиком для свого життя рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Загалом цього почесного звання удостоєні понад дві тисячі шістсот сімдесят українців.


Звання Праведника народів світу надається за дотриманням певних умов:
 - особу, яка може отримати почесну відзнаку, рекомендують лише єврейські організації; 
- особа не має бути етнічним євреєм, яка сповідує християнство;
- допомога, яка надавалась євреям, мала бути безкорисною, тривалою та вагомою;
- особа, яка переховувала євреїв, піддавалась реальній небезпеці для свого життя або життя своєї родини;
- порятунок мав бути усвідомленою дією.

Люди, яких визнали Праведниками народів світу, отримують іменну медаль, почесний сертифікат і право вписати своє ім’я на Стіні Честі в Саду Праведників у Єрусалимі. Згідно із законом, Праведники народів світу отримують почесне громадянство Ізраїлю, а у випадку їхньої смерті – пам’ятне громадянство.

У цей день висловлюємо слова співчуття рідним і близьким усіх невинно загиблих. Схиляємо голову перед тими, хто, ризикуючи власним життям, рятував в’язнів нацистських концтаборів та дякуємо всім тим, хто захищає людське життя сьогодні. Миру усім нам, наснаги та сил.

Немає коментарів:

Дописати коментар