понеділок, 19 червня 2023 р.

28 червня-День Конституції України

З 16 до 30 червня представлено книжкову виставку-консультацію "Мій Основний Закон".
Також впродовж тижня (16-27 червня) відбуваються правознавчі бесіди "День Конституції святкує країна - нація нових, мирних і вільних!".
Цього року виповнюється 27 років з моменту ухвалення Основного Закону держави.
Конституція ― це основний державний закон. Він визначає:державний устрій, порядок і принципи функціювання представницьких, виконавчих та судових органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.


Інші закони держави, як правило, спираються на конституцію. Конституція має найвище значення та юридичну силу.
Україна здобула незалежність у 1991 році, проте майже п’ять років в державі діяв основний закон зразка Радянського Союзу.
Україна стала останньою з колишніх радянських республік, яка ухвалила нову конституцію. Сталось це 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України ІІ скликання.
Народні депутати працювали майже безперервно 23 години і, зокрема, усю ніч з 27 на 28 червня. Зрештою Конституцію ухвалили 315 голосами «за» (при необхідному мінімумі у 300).
Конституція України набула чинності з дня її ухвалення.


Російська федерація щодня відбирає в українських дітей визначені Конституцією права на життя, освіту, свободу, достатній життєвий рівень і в цілому - право вирости українцями.
Щодня відбирає у наших дітей невід’ємне право на життя, записане в Конституції України. Коли атакує ракетами торгові центри, жилі квартали, лікарні й укриття.
Право на свободу, коли депортує їх на свої території, розлучаючи з батьками, або ж коли змушує місяцями жити в підвалах. Відбирає право на достатній життєвий рівень, коли розстрілює черги за водою. Відбирає право на освіту, коли бомбардує наші школи.

Конституція відображає багатолітні прагнення українців жити у правовій демократичній країні, де людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю.
Ці цінності єднають наш народ у збройній боротьбі проти російського агресора, для якого вони чужі й незрозумілі. Героїзм українців у відстоюванні своїх прав і свобод став прикладом для всього світу.
Конституція — це оберіг нашої державності. «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава». Ці перші дев’ять слів Конституції України закарбовані кров’ю в нашій національній свідомості.
Діти, які змалку знають свої права, виростуть дорослими, які нікому їх не віддадуть!


 Я – українець. Є у мене право 
 На рідну мову та свою державу, 
 На гордий прапор золотисто-синій, 
 На щастя жити у такій країні. 
 Я – українець. Право знати маю 
 Про тих, кого героями вважаю, 
 Що людство рятували від руїни, – 
 Синів і дочок, гідних України. 





 Я – українець. Хочу право мати 
 Завжди усе, що думаю, казати, 
 На незалежну та міцну державу, 
 На все, що гарантовано по праву. 
 Я – українець. І моє це право 
 Любити землю горду й величаву, 
 Та дух свободи набирати в груди. 
 Я – українець. Був ним, є, і буду! 


Немає коментарів:

Дописати коментар