пʼятницю, 2 червня 2023 р.

1 червня - Міжнародний День захисту дітей


З 1 до 7 червня представлено книжкову виставку "Дитино, пам'ятай - є захист всюди! Хай затишно тобі в житті цим буде!"

31 травня відбувся День інформації "Діти всі повинні жити в мирному й захищеному світі!", що відбувався в приміщенні бібліотеки та на зеленій зоні поруч. 

День захисту дітей — це свято, що символізує незаперечну цінність і величезне значення дітей в житті суспільства. Воно єднає країни всього світу навколо спільної мети — забезпечити майбутнє дітей, оберігати їхні права та сприяти їхньому всебічному розвитку.




























Вперше День захисту дітей був відзначений у 1950 році в 51 країні світу. Його впровадження відбулося за ініціативи Ради Міжнародної демократичної федерації жінок у Парижі з метою захисту дітей, що залишилися без батьків та дому під час Другої світової війни.

Організація Об’єднаних Націй (ООН) підтримала цю ініціативу, проголосивши захист прав, життя та здоров’я дітей важливим напрямом своєї роботи. Була також проговорена необхідність соціального захисту прав дитини.

Міжнародний день захисту дітей — це не єдине свято, присвячене дітям та їхнім правам. У деяких країнах 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини. Цю дату обрали не випадково, і зараз ми розповімо чому.



























20 листопада 1959 року ООН випустила Декларацію прав дитини, яка проголошувала рівність прав дітей у різних сферах: виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку, незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого.

Через 30 років, 20 листопада 1989 року, Генеральною асамблеєю ООН була ухвалена Конвенція про права дитини, яка вважається світовою конституцією для дітей.

Україна ратифікувала конвенцію 27 вересня 1991 року. Відтоді цей документ є частиною національного законодавства.






























ПРАВА ДИТИНИ. Збірник документів.-Львів: Оксарт, 1995.-112 с., іл.
Книга подає найважливіші міжнародні документи, що стосуються прав дитини, такі як "Декларація прав дитини", "Конвенція ООН про права дитини", "Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей", "витяги із "Пекінських правил" та інші. Видання ілюстроване добіркою фоторобіт на тему "Світ дитинства".




Україна починається з тебе: поезія і проза для дітей шкільного віку/упорядник М. М. Морозенко.-Київ: Видавництво "Фенікс", 2017.-256 с.: іл.
У збірнику зібрано найкращі патріотичні твори сучасних київських авторів, які пишуть для дітей. Залюбки читатимуть книгу ті, хто прагне зміцнити себе словами любові до рідного краю.





Денисенко, Лариса; Ільков, Олександр ; Стельмащук, Андрій ; Шуліма, Альона 
Я і Конституція/Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 88 с.
Чи знаєш ти, що таке Конституція України? І як в одній книзі помістити все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція - це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов`язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі твої мрії.


Марченко, Ю. Проста Конституція. - Київ: Основи, 2020. - 164 с., іл.
Незалежно від того, хто ти, де ти тримаєш у руках цю книжку й чим займаєшся - ти є частиною держави. Просто тому, що всі ми від самого народження автоматично причетні до грандіозної системи правил і звичаїв, які регулюють життя людства. Існування держав та людей, пов`язаних з ними - одна з основ сучасного ладу. Але навіщо вони потрібні? Чи можна без них якось обійтись? Все це з`ясуємо, коли прочитаємо книжку.




Цьогоріч в Україні Міжнародний день захисту дітей відзначається в умовах дії воєнного стану.
Російська армія в ході повномасштабного вторгнення вбила в Україні 482 дитини, ще понад 980 дітям завдала поранень.
Найбільше дітей постраждали в Донецькій області — 459, Харківській — 277, Київській — 128, Херсонській — 102, Запорізькій — 91, Миколаївській — 89, Чернігівській — 70, Дніпропетровській — 70, Луганській — 66 (станом на 24.05.2023).
Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово захоплених та визволених територіях.

Також українська влада, іноземні уряди та міжнародні організації об’єднують свої зусилля заради повернення додому викрадених російськими загарбниками українських дітей. Про це сказав Президент Володимир Зеленський з нагоди відкриття Центру захисту прав дитини.
"Під час відкриття Центру захисту прав дитини, який протидіятиме злочинам Росії проти українських дітей, ознайомився з планом дій Bring Kids Back UA. Українська влада, закордонні уряди та міжнародні організації об’єднують свої зусилля заради повернення на батьківщину всіх маленьких громадян України", - зазначив Зеленський.
Він підкреслив, що хочеться повернути дітей в Україну, і якнайшвидше, поки вони діти, це – найважливіше.
Президент нагадав, що наразі вдалося повернути додому 371 дитину.
"Хочеться повернути всіх, і, напевне, головний сенс – у назві програми: Bring Kids Back UA. Я нам відверто бажаю повернути всіх дітей додому, в Україну, і повністю підтримую цю програму. Дякую всім, хто допомагає Україні на цьому шляху", - додав глава держави.
План дій Bring Kids Back UA об’єднує зусилля державних органів України, міжнародних, громадських організацій та небайдужих громадян, які готові працювати для того, щоб повернути на батьківщину всіх незаконно депортованих українських дітей, а багато іноземних партнерів України також уже заявили про свою підтримку й готовність допомагати в захисті прав юних українських громадян.
Радниця – уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дарʼя Герасимчук детально поінформувала главу держави про блоки, з яких складається план Bring Kids Back UA. Зокрема, це:

- повернення депортованих Росією українських дітей;
- розвиток сімейних форм виховання;
- реінтеграція дітей, повернутих із РФ, організація їх соціалізації та освітні ініціативи;
- порятунок і захист дітей України;
- фіксація злочинів та притягнення РФ до відповідальності;
- міжпарламентська взаємодія;
- комунікація й публічні заходи та розвиток інфраструктури сімейного виховання.

За кожним із блоків закріплені відповідальні державні органи. Голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова поінформувала, що вже розроблено алгоритм супроводу дитини, яка повертається в Україну, відбувається уніфікація надання всіх необхідних послуг.
«Сьогодні працюють усі органи, щоб створювати для дітей, які повертаються, необхідні умови», – наголосила вона.
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець додав, що нині вдалося повернути 371 українську дитину, і висловив переконання, що відкриття Центру захисту прав дітей продемонструє і українському суспільству, і міжнародній спільноті, що дитина – основний пріоритет для Української держави.
(За матеріалами https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3716375-v-ukraini-vidkrili-centr-zahistu-prav-ditini-zelenskij.html)




 Хай війни стихають від сміху дитини, 
 Душа очищається, серце співа… 
 Захист дитинства у цілому світі – 
 Це місія честі, любові, добра. 

Немає коментарів:

Дописати коментар