четвер, 15 червня 2023 р.

18 червня - День Батька

З 12 до 19 червня розгорнуто книжкову виставку-привітання "Таточку любий, рідна людино, цінна з тобою кожна хвилина!"
День батька можна назвати справжнім "професійним" святом всіх татусів.
Раніше офіційного свята татусів в Україні не існувало, хоча неформально батьків часом вітали в третю неділю червня, а інколи в третю неділю вересня. Так було до 2019 року, коли президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким було започатковано офіційне святкування Дня батька. Припадає воно щороку тепер на третю неділю червня.
2023 року День батька в Україні святкують 18 червня.
Неофіційне свято, яке припадало на третю неділю вересня, також залишилося. Називають його Всенародним днем батька. Його було запропоновано низкою різних організацій. Тому діти завжди можуть привітати татуся двічі на рік.


Історія виникнення свята
Свято татусів створили ще 1909 року за ініціативою Сонори Додд із міста Спокана, штат Вашингтон, США.
Вона згадала свого батька Вільяма під час святкування Дня матері, який на той час уже був офіційним святом у Сполучених Штатах. Вільям виховав самотужки шістьох дітей після смерті своєї дружини. Сонора завжди відчувала особливу шану і подяку до свого батька, тому звернулася з проханням до міської ради, щоб їй дозволили заснувати нове свято — День батька.
Ідею одразу схвалили і встановили дату — 5 червня, на честь дня народження Вільяма, батька Сонори. Проте підготовка до святкування трохи затягнулася, тому офіційно подія відбулася лише 19 червня 1910 року.
Згодом й інші штати підключилися до ідеї святкування Дня батька. А від 1966 року це свято стало офіційним у США. До 2012 року вже понад 28 країн світу вшановували татусів саме у третю неділю червня.
В деяких країнах також існує День батька, але припадає він на інші дати. Наприклад, у Південній Кореї це спільне свято для матері і батька 8 травня, в Польщі святкують 23 червня, а в Португалії, Іспанії і Італії — 19 березня.
(За матеріалами https://tsn.ua/ukrayina/den-batka-v-ukrayini-2023-roku-yakogo-chisla-vitati-tatusiv-i-yak-viniklo-ce-svyato-2344036.html)

Особливого значення свято набуло цього року, коли неможливо обійняти тата, бо він воює. А на фронті немає більшої радості для бійців, ніж почути у телефоні дзвінкий голос синочка чи доні.
 

Тато

Мій тато добрий і ласкавий,
Всміхнеться — сонце гріє,
Він різні гарні ігри-забави
Придумати уміє.

Я кожного шаную тата,
Хоч як їх скрізь багато,
Та лиш таким хотів би стати
Розумним, добрим і завзятим,
Як мій, мій рідний тато.
Роман Завадович




Бути хорошим батьком – найвідповідальніша і найпотрібніша робота в житті чоловіка. Стати прикладом для сина і добрим чарівником для дочки. Навчити, розповісти, захистити, пояснити та зробити все це з любов'ю і терпінням – таке може тільки тато. Вітаємо гідних батьків, пишаємося ними та бажаємо тільки щастя і здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар