середу, 8 березня 2023 р.

До Дня Державного гімну України


День Державного гімну України, що відзначається 10 березня, був затверджений у 2021 році 7 грудня Кабінетом Міністрів України.

До цієї дати розгорнуто книжкову виставку-символ "Державний Гімн-духовна ланка, що об'єднує покоління" (З 1 до 11 березня).

Твір композитора Михайла Вербицього та поета Павла Чубинського “Ще не вмерла України…” став державним символом нашої країни. Дата відзначення Дня Державного гімну України обрана відповідно до події, коли вперше прозвучав цей твір на концерті, присвяченому Дню памяті Тараса Шевченка. Концерт відбувався у Пшемислі (Польща), а композиція на тому концерті звучала, як заключна.


1862 – павло Чубинський написав текст майбутнього гімну
15 січня 1992 року – Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну
6 березня 2003 року – парламент України ухвалив Закон «Про Державний Гімн України» зі словами першого куплету і приспіву пісні Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна»

Державний гімн звучить на офіційних урядових заходах і церемоніях, а також на спортивних змаганнях та інших публічних зборах. Діти співають гімн України, переховуючись у бомбосховищах, під час ракетних обстрілів ворогом, захисники співають державний гімн на передовій.

День Державного гімну – важливий день для українців, оскільки він символізує єдність, силу та стійкість країни. День Державного гімну – це нагадування про важливість національної ідентичності та єдності, а також свято унікальної культури та традицій України.


Саме так сьогодні звучить душа українського народу, що бореться за свою незалежність, волю та майбутнє!

Саме так звучить єдність та незламність української нації!

Немає коментарів:

Дописати коментар