понеділок, 6 березня 2023 р.

8 березня-Міжнародний день прав жінок і миру

З 2 до 8 березня представлено книжкову виставку "Рівні права і можливості сучасної жінки".

Історія появи міжнародного жіночого дня проста і зрозуміла - це була спроба відновити спотворену століттями справедливість по відношенню до жіночої статі, яка на стільки вкоренилася в суспільстві, що бути жінкою, ще якихось 100-150 років тому означало тільки одне - безправ’я і всецілий, навіть гнітючий послух. Існувала думка про те, що жіноча частина населення представляє його слабку частину. Цьому намагаються привести найбанальніші докази, мовляв чисто по фізичним показниками вони поступаються у силі і міці чоловічої частини суспільства. Але чому ж тоді на плечі наших жінок вивантажували і продовжують вивантажувати самі обтяжливі і трудомісткі заняття? Жінка витривала і в цьому вона перевершила чоловіка. Про її витривалості ходять легенди. Її витривалість помітна і проявляється на кожному кроці. Зваживши всі розрахунки можна прийти тільки до одного висновку: чоловік і жінка абсолютно різні, але абсолютно рівні між собою.

Щоб ця думка дійшла до широкого громадського суспільства, до розуму сильних світу цього, необхідно було справді революційне втручання.
На сьогоднішній день цивілізоване суспільство офіційно закріпило і вирівняло права жінок, на стільки, на скільки це здалося можливим і доцільним. Надмірна увага до цієї теми дала свої плоди і все ж якесь протистояння час від часу ще зустрічається, особливо в нездорової культурному середовищі.
Проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День жінок має назву Міжнародний день прав жінок і миру.
Нерівний підхід до чоловіків та жінок, які відпочатку знаходяться у однакових умовах, називають гендерною дискримінацією.
Статтею 24 Конституції України гарантується таке: " Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом".

Загалом гендерний паритет відображений у низці законодавчих актів України: Кодексі про шлюб і сім’ю; Кодексі про працю; Кримінально-процесуальному, Цивільному кодексах України; Кодексі України про адміністративні порушення, а також в Законах України “Про зайнятість населення”, “Про пенсійне забезпечення”, “Про охорону праці”, “Про державну службу” тощо.

Крім цього, в Україні діють спеціальні Закон України "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні" (2012 р.) та "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" (2005 р.).
У 2017 році Кабмін скасував так званий перелік “не жіночих” професій. Це близько 450 посад у різних галузях — будівництві, металургії, транспортній, авіаційній, гірничій сферах тощо, на які раніше жінок не брали.
У січні 2019 року також набув чинності Закон Про протидію домашньому насильству. Це важливий аспект у боротьбі з гендерною нерівністю, адже, за даними ООН, 90% постраждалих від домашнього насильства — це жінки. Саме тому для позначення цієї проблеми також використовують термін гендерно зумовлене насильство.






Пропонуємо віртуальне знайомство з деякими матеріалами книжкової виставки:








Що важливо знати про нашу неоднаковість?//Я і Конституція/ Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2019.-С.17-19.
У цьому розділі роз'яснюється дитині у доступній формі Стаття 24 Конституції України. Усі люди різні, Але ми маємо свої особливості, національність, стать. Але кожен з нас має поважати іншого. Сила людей-в багатогранності, в рівних можливостях та взаємодопомозі.





Костюченко, Ірина. Маргарет Тетчер/Ірина Костюченко.-Київ: "Агенція "ІРІО", 2018.-176 с., іл.-(Видатні особистості. Бібліографічні нариси для дітей).
Книжки серії "Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей" навчить дитину досягати цілей, не боятися труднощів, ніколи не здаватися та завжди вірити в успіх!
У книжці розповідається про дівчинку з незаможної родини, яка проклала шлях жінкам у політику, розповідь про відому Маргарет Тетчер. З історії життя цієї неймовірної жінки дитина дізнається, що успіху може досягти кожен, хто його прагне, а сім'я та відносини-це найголовніше.


Це зробила вона. - Київ: Видавництво, 2018.-104 с.
Понад сто авторок і авторів представляють п`ятдесят одну жінку, які стали частиною історії України.
Це розповіді та ілюстрації про успіх, про творчість і винаходи, подвиги і пригоди, про долання перепон і боротьбу за цінності, відстоювання себе і праця задля всіх.
Настав час відкрити й гідно оцінити внесок видатних українок у науку, культуру, політику.
Вони творили нову Україну, вони здобули повагу і славу по цілому світу, вони мріяли і досягали мети. Вони й далі це роблять. Ми це робимо.
Оксана Лущевська, письменниця, перекладачка, докторка наук у галузі дитячої літератури, каже:
"Можливість обирати - найбільша цінність для людини. Завдяки цій можливості пізнаємо себе. Визначаємо свої захоплення і хобі. Змінюємо думку щодо розмаїття доріг, якими можна піти в житті. Обравши книжку "Це зробила вона", ти обираєш нагоду довідатися про українок, які творили й творять науку, культуру, історію України.
"Це зробила вона" означає, що це зробила жінка. Як і ти, вона з дитинства чи юності мріяла, а далі розвивала мрію в активну діяльність протягом життя."

















Анна Безсонова: танець маленького лебедя//Зіркові історії успіху від зірок українського спорту.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2010.-С.8-13.
Розповідається про видатну українську гімнастку. Тато Анні говорив: "Навіть якщо ти впав, не бійся встати і йти далі. Ти повинен уміти не лише вигравати, але й програвати".

















Ірина Мерлені: "А я буду всіх перемагати!"Зіркові історії успіху від зірок українського спорту.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2010.-С.20-25.
Ірина Мерлені - українська борчиня, Заслужений майстер спорту, багаторазова чемпіонка України, чемпіонка Олімпійських ігор, триразова чемпіонка світу. Ірина каже: "Тільки відповідальність дає результат. ти можеш не поспати, ти можеш захворіти, але пропустити тренування не можеш. Це святе".



Суспільні стереотипи нерідко виникають через брак інформації, тому важливо змінювати це через впровадження медійних кампаній, інформаційно-просвітницької діяльності тощо, аби змінити загальні уявлення про гендерні ролі та розподіл обов'язків між чоловіками та жінками в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар