понеділок, 27 березня 2023 р.

До всеукраїнського Тижня дитячого читання

З 27 березня до 2 квітня триватиме Всеукраїнський тиждень дитячого читання
Вперше заходи в рамках Тижня вперше відбулися у Києві у 1945 р.
З 1993 р. на виконання спільної постанови Міністерства культури України, Міністерства освіти України, Міністерства України в справах молоді і спорту, Товариства книголюбів України, Спілки письменників України, Міжнародної асоціації українських дитячих письменників, видавців, діячів культури, Дитячого фонду України, видавництва дитячої літератури «Веселка» № 2/12-Г від 22 лютого 1993 р. «Про проведення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги» даний захід визначено як Всеукраїнський. Зазначеною постановою започатковано проведення Всеукраїнського тижня дитячої та юнацької книги під час шкільних весняних канікул та затверджено Положення про Всеукраїнський тижня дитячої та юнацької книги.
У 2008 р., відповідно до наказу Міністерства культури і туризму України № 264/1/15-08 від 18.03.2008р. «Про проведення Всеукраїнського тижня дитячого читання», захід перейменовано у Всеукраїнський тиждень дитячого читання.
Кожного року Тиждень дитячого читання стартує в усіх регіонах України. У ці дні в усіх спеціалізованих бібліотеках України для дітей відбуваються різноманітні заходи, спрямовані на популяризацію серед підростаючого покоління культури читання та книги, знайомство з кращими зразками вітчизняної та світової літератури, формування у них національної свідомості та позитивних соціальних орієнтирів, як повноцінних і активних громадян. Водночас привертається увага і до бібліотеки загалом, як сучасної інформаційно-комунікаційної платформи, джерела актуальної інформації та змістовного дозвілля. Серед заходів, що відбуваються: зустрічі та майстер-класи, презентації, виставки, акції, квести, вистави, бесіди. Основною метою кожного заходу є створення комфортної та сприятливої атмосфери для залучення дитини до активного і свідомого читання.
Усталеною традицією стало те, що урочистості, присвячені відкриттю свята дитячого читання, відбуваються на базі однієї з провідних бібліотек для дітей. Дана тенденція дає можливість широкій бібліотечній громадськості та гостям Тижня читання познайомитись з відомими місцевими письменниками, книговидавцями, ілюстраторами, культурними та громадськими діячами, які долучаються до справи популяризації читання та мистецтва друкованого слова.
Окрім цього, зміст роботи спеціалізованих бібліотек України для дітей щодо відзначення Тижня читання орієнтується і на виконання пріоритетних напрямків діяльності галузі на державному рівні, а саме: національних програм, указів Президента України, постанов Верховної Ради України, відзначення пам’ятних та ювілейних дат.
Починаючи з 1999 р. заключне свято відбувається у Національній бібліотеці України для дітей, яка на допомогу у проведенні Тижня читання щорічно видає методичні поради з розробками заходів.
27 березня в усіх дитячих бібліотеках країни стартує Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Цього дня у Національній бібліотеці України для дітей відбудеться книжкове промо «Непереможна і єдина читацька Україна», до якого доєднаються автори, видавці, промоутери дитячої книги та читання. Долучитися до Всеукраїнського тижня дитячого читання також можуть і віддалені користувачі.
З програмою та умовами ти можеш ознайомитися за посиланням.
На тебе чекає багато цікавих заходів! Обов’язково приєднуйся!

Пропонуємо деякі цікаві видання для ознайомлення:

Фонтан казок. Сучасні українські казки / Ю. Винничук, С. Дерманський, Г. Ткачук та ін.; упор. І. Андрусяк. - Київ: Фонтан казок, 2019. - 168 с., іл.
Казки, зібрані в цій книжці, створили для Тебе сучасні українські казкарі - як найкращі, яких Ти добре знаєш і книжками яких давно зачитуєшся (ось лише кілька імен: Сашко Дерманський, Леся Воронина, Юрій Винничук, Зірка Мензатюк, Олег Чаклун, Богдана Матіяш, Катерина Штанко, Ірен Роздобудько...), так і ще юні, але дуже-дуже цікаві й талановиті.
Тож із цією книжкою Ти не лише з головою поринеш у неймовірні казкові пригоди - у справжній фонтан казок, а й дізнаєшся про те, яка вона - сучасна українська казка. Народжена із глибоченних народних традицій - і водночас по-сучасному яскрава, різноманітна, ефектна й іронічна.


Савка, Мар’яна Родинна абетка. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. – 72 с.: іл.
«Родинна абетка» - це дуже тепла й світла родинна книжка про все те близьке й знайоме, що оточує дитину від народження: мама й тато, бабусі й дідусі, рідний дім, рідна вулиця, школа і книгарня, улюблені іграшки, тварини й комашки, небо і зорі, Карпати… Вона про Україну, що виростає з дитинства, і про щастя просто бути.



Космовська Б. Великий вибух, або К. проти К. / Барбара Космовська, Ґжегож Касдепке. - Харків: ВД "ШКОЛА", 2020. - 176 с.
У віртуальному світі багато переваг: зокрема, там можна бути ким завгодно і писати про себе що хочеш. Можна вигадувати історії, фантазувати, виставляти якісь фотки. Можна бути крутим і класним! Все одно ж ніхто не знає, як усе є насправді. Та чи довго можна вдавати з себе когось? І що станеться, коли правда зненацька вийде назовні?




Дяченко М. та С. Приголомшливі пригоди просто поруч. - Харків: Фоліо, 2019. - 31 с.:іл. - (Дитячий світ).
Про коротенького черв`ячка і його задовгу матусю та про відчайдушну червону жабу, про те, як конячка на зебру перетворилася, та про корову, що дає пальне, про зірку фламінго із черева крокодила та зеленого зайця, закоханого у капусту, про бабусю, що варила ранок і вечір, та про зозуленятко-вороненятко ви дізнаєтеся із цієї веселої, з кумедними малюнками книжки відомих письменників Марини та Сергія Дяченків.




Стовелл Луї. Дракон у бібліотеці. - Київ: Видавничий дім "Маміно", 2020. - 224 с.
Кіт обожнює гасати надворі, лазити по деревах, бруднити одяг і саму себе. А от сидіти з книжкою-це так нуууууудно... Точно не для неї! Принаймні було. Поки двоє найкращих друзів не затягнули її до звичайної незвичайної бібліотеки, де ростуть книгодерева і мешкають... Цссс! Візьміть до уваги: в бібліотеці не можна галасувати, але інколи можна врятувати світ.



Ігор Калинець. Данка і Крак. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 128 с.
"Данка і Крак" - казка відомого українського поета-дисидента, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка Ігоря Калинця про дивовижну дружбу дівчинки і птаха.
Одного погожого дня до Данки завітав незвичайний гість - крук на ім'я Крак, який уміє розмовляти. Скільки цікавого з історії давнього Львова він їй розповів! Але, виявляється, птах, з яким так полюбила спілкуватися дівчинка, прилітає неспроста. Він розповідає їй про загадкового козака-характерника Купер'яна, таємницю якого Данці доведеться розгадати самій...


Гантер Ерін. Таємниці Кланів. Путівник по серії. - Харків: АССА, 2019. - 176 с. - (Коти-вояки).
Коти-вояки розкривають свої найприхованіші таємниці! На сторінках путівника вони пояснюють, як і коли виникли лісові Клани, знайомлять із легендарними провідниками та медикотами, влаштовують екскурсію найпотаємнішими куточками власних домівок і розказують про те, чого ніколи і нікому не розповідали. Міфи та щирі зізнання, пророцтва і вояцькі закони, бойові прийоми та містична сила - це все світ котів-вояків, сповнений пригод і захоплюючих подорожей.



Броуні, Уіті та Блакі, або Троє поросят: Англійська народна казка / Переповів і намалював О. Петренко-Заневський. – Київ: Сіма видає, 2007. – 24 с.: іл.
Давня і добре відома англійська народна казка про трьох поросят. Саме ця версія вперше наближує читача до оригіналу, де напочатку твору умовно з’являється образ Мами, який вчить і підтримує братів у буденних, часом небезпечних ситуаціях.




Читання книг – це велика духовна цінність, відпочинок та насолода для душі. Людина, яка вміє і любить читати – щаслива людина.
Нерідко книга, прочитана ще в дитинстві, залишається в пам`яті на все життя.
Варто пам’ятати про книгу, яка дарує нам моральне задоволення та істинні хвилини щастя.

Немає коментарів:

Дописати коментар