середу, 15 березня 2023 р.

"Домедична допомога постраждалим під час надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану"


З 13 до 18 березня представлено інформаційну викладку "Домедична допомога постраждалим під час надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану".

В умовах воєнного стану варто бути готовим до всього, навіть якщо ви цивільна особа. Прості речі рятують життя. А чітке розуміння алгоритму дій допоможе взяти себе в руки в екстреній ситуації та надати першу допомогу постраждалому.
Потрібно знати:різницю між домедичною допомогою та тактичною медициною;
першу домедичну допомогу у випадках серцево-легеневої реанімації, зупинки кровотечі, допомоги при інсульті, переохолодженні, опіках, удавленні, втраті свідомості тощо;
першу домедичну допомогу у випадку кровотечі із застосуванням підручних засобів;
алгоритми тактичної медицини в основних випадках на полі бою: кровотечі, непрохідності дихальних шляхів та пневмотораксі;
поведінку та пріоритезацію допомоги у трьох різних зонах на полі бою;
мінімізацію особистих ризиків після надання допомоги.

Домедична допомога — це найпростіші невідкладні медичні дії, що виконуються безпосередньо на місці пригоди терміново після травми. Зазвичай, вона надається не медичними працівниками, а особами, що на момент пригоди знаходяться поруч, безпосередньо на місці пригоди або поблизу від постраждалого. В цьому контексті ми говоримо про серцево-легеневу реанімацію, зупинку кровотечі, допомогу при інсульті, переохолодженні, опіках, удавленні, втраті свідомості тощо.

                       
 

Основи тактичної медицини
Тактична медицина – це надання медичної допомоги власне під час військових дій, враховуючи загрозу бойових дій чи обстрілу. Тактична медицина враховує той факт, що місце і обставини, в яких надається допомога під час бойових дій, принципово відмінні від лікарень, салону карети швидкої допомоги або, навіть, тротуару серед міста.
Основними причинами смерті 80-90% поранених на полі бою є: масивні крововтрати - 60%
непрохідність дихальних шляхів - 34%
пневмоторакс (скупчення повітря та підвищення тиску в легенях) - 6%.
Проте, якщо як мінімум 60% особового складу батальйону вміє надавати першу допомогу, шанси поранених вижити різко зростають.
Усі військові проходять відповідні навчання, проте якщо вас мобілізують в терміновому порядку, або ви опинитесь у ситуації, яка вимагатиме негайних дій, не факт, що у вас буде достатньо часу для проходження повного курсу тактичної медицини. Тому варто ознайомитись з основними принципами допомоги заздалегідь, щоб мати базове розуміння алгоритму дій.

                      
 
Також критично важливо розуміти пріоритети надання допомоги у різних типах ситуацій. Виділяють три “зони”, в яких тактика та пріоритезація надання допомоги пораненим у військово-польових умовах суттєво відрізняється.«Червона зона» - зона обстрілу.
«Жовта зона» - зона тактичного укриття.
«Зелена зона» – мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки.
Важливо наголосити, що при роботі з кровотечами необхідно користуватись гумовими рукавичками, щоб мінімізувати ризики для власної безпеки. Після надання допомоги не менш важливим є правильне зняття рукавичок.
Сподіваємось, ця підбірка як мінімум допоможе вам освоїти основи домедичної допомоги та тактичної медицини, а як максимум - врятувати чиєсь життя.
(за матеріалами https://medialt.clinic/blog/vazhlive-pitannya/domedichna-dopomoga-v-umovakh-bojovikh-dij-osnovni-protokoli)

Слава Україні! Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар