понеділок, 6 березня 2023 р.

До Шевченківських днів



З 2 до 11 березня представлено книжкову виставку-шану "Феномен Шевченка".

Душа українського народу, його ідея та серце стали уособленням постаті Тараса Шевченка. Він несе полум'я надії і віри в кожну оселю і освітлює цю оселю своїм портретом, мов ікона. В цьому його феномен, в його душі.




Цей феномен відіграє потужний, переломний момент в духовній історії народу, бо реалізує ідею нації, ідею народної свідомості. Своїм "Кобзарем" Тарас Григорович відроджує Україну. Він показує весь менталітет народу і кожен, коли читає збірку, то ніби вдивляється в дзеркало і бачить свою власну душу. Для українця ж Шевченко більше ніж автор, він душа народу.


Для Шевченка нація - це одна велика сім'я, від прагне об'єднати цю сім'ю, про що і пише у поемі "І мертвим, і живим, і ненародженим...". Ніхто не підійшов би на роль батька сімейства краще за Тараса. Шевченко переймається втратою державності. Шевченко був і залишається залишається хранителем душі нації.

Гегель писав, що тільки ті народи вважаються історичними, які мають свою державність. Так, і ми, і німці маємо свою державність, але тільки в українців є такий історичний ідол, як Тарас Григорович, він є гарантом державності.

Пропонуємо для віртуального ознайомлення видання з фонду бібліотеки:



Шевченківська енциклопедія : в 6: Т-Я/НАН України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка; редкол.: М. Г. Жулинський (гол.) {та ін.}.-Київ, 2015.-1120 с.: іл.+кольор. вклейка.
Викладено основні відомості про життя, творчість і особистість Шевченка, його епоху та оточення, місце в національній та світовій культурі, підсумовано півторасторічний досвід вивчення всіх аспектів шевченкіани в українському та зарубіжному шевченкознавстві.




"Тарас Шевченко в моєму житті": Розповіді, статті, нариси/Упоряд. О. Шарварок.-Київ: Фенікс, 2004.-480 с.
Пропонована книжка увиразнює часопростір між Великим Поетом і звичайною людиною. Кожен із понад ста авторів збірника вивищує себе та водночас очищається в уявному спілкуванні з поетом, що вже опинився поза своїм і нашим часом, та все одно своєю творчістю знаменує кожну мить із плину життя.






Тарас Шевченко. Дитячий Кобзар/Тарас Шевченко.-Львів:Видавництво Старого Лева, 2015.-63 с.:іл.
Яскраве видання для дітей, що містить уривки з творів "Кобзаря".






Згадай мене, брате! Тарас Шевченко в контесті свого часу/ авт.-упоряд. Ю. Іванченко.-Київ: Парлам. вид-во, 2018.-432с.
Нариси про сучасників, яким Шевченко присвятив свої твори, ілюстративний матеріал-малярські та графічні твори Шевченка та багатьох інших тогочасних митців, рідкісні фото та архівні матеріалидопоможуть глибше сприйняти час, у який він жив і творив.




Білоусов, Є. В. Тарасове перо: Повість-казка про дитинство та юність Тараса Григоровича Шевченка.- Київ: Вид. центр "Просвіта", 2004.-112 с.:іл.
Книга відомого українського дитячого письменника - це перша вдала спроба намалювати для молодших школярів образ Тараса Григоровича Шевченка, розповісти доступно і цікаво про його дитячі та юнацькі роки.




Касіян , Василь Ілліч. Пророк: Літ.-мистец. кн.-Київ:Веселка, 2006.-430 с.: іл.
Сяйливе слово "Пророк" дало назву книзі, унікальній в українському книговиданні, національному мистецтві й шевченкознавстві. Уперше в Україні відкривається скарбниця народу-Шевченкіана видатного художника, академіка, першого з митців лауреата Шевченківської премії Василя Касіяна, щедро ілюстрований літопис життя і геніальної творчості Тараса Шевченка.


"Обніміте ж, брати мої,
Найменшого брата —
Нехай мати усміхнеться,
Заплакана мати.
Благословить дітей своїх
Твердими руками
І діточок поцілує
Вольними устами.
І забудеться срамотня
Давняя година,
І оживе добра слава,
Слава України,
І світ ясний, невечерній
Тихо засіяє...
Обніміться ж, брати мої.
Молю вас, благаю!"
(І МЕРТВИМ, І ЖИВИМ, І НЕНАРОЖДЕННИМ ЗЕМЛЯКАМ МОЇМ 
В УКРАЙНІ І НЕ В УКРАЙНІ МОЄ ДРУЖНЄЄ ПОСЛАНІЄ)


Шевченко — постать, яка єднає українців у монолітну націю!

Немає коментарів:

Дописати коментар