пʼятницю, 28 травня 2021 р.

До Дня Києва



З нагоди свята Дня Києва розгорнуто віртуальну книжкову виставку "Київ сильний, Київ славний, Київ давній, православний!"

Сивочолий і, водночас, вічно молодий, Київ по праву вважається колискою духовності і цивілізації. Попри численні важкі випробування, що випали на багатовікову долю столиці нашої держави, красень Київ розвивається та осучаснюється.



День Києва – це добра нагода вкотре згадати величну й героїчну історію міста, прогулятися гарними столичними вулицями, взяти участь у святкових культурно-масових заходах і дійствах. А ще – це можливість для всіх громадян країни вкотре усвідомити відповідальність перед попередніми й прийдешніми поколіннями за збереження усього доброго, що зроблено до нас, необхідність примноження здобутків і слави Києва, дбайливого й грамотного ставлення до його людського й природного потенціалу.
День міста Київ святкують в останні вихідні травня.
В 2021 році День міста Київ припадає на 30 травня.
Перше святкування Дня Києва відбулося наприкінці травня 1982 року - 1500-річчя Києва. Ця урочиста подія, при всій своїй помпезності, торкнулася серця киян. З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі. А в останню неділю травня 1987 вперше було офіційно відзначено День міста Києва.















Київ є столицею України і найбільшим містом, містом-героєм України. Знаходиться на річці Дніпро. Місто є культурним і урядовим центром країни. Міста обласного значення Київської області: м. Біла Церква, м. Березань, м. Бориспіль, м. Бровари, м. Васильків, м. Ірпінь, м. Переяслав-Хмельницький, м. Прип’ять, м. Ржищів, м. Славутич, м. Фастів.
Міста районного значення Київської області: м. Богуслав, м. Боярка, м. Вишгород, м. Вишневе, м. Кагарлик, м. Миронівка, м. Обухів, м. Сквира, м. Тараща, м. Тетіїв, м. Узин, м. Українка, м. Чорнобиль, м. Яготин.
Розташований Київ на півночі центральної частини України. З 30 січня 1918 по грудень 1919 року та з червня 1934 по 24 серпня 1991 року - столиця УРСР. У силу свого історичного значення Київ як центр Древньої Русі з IX по XII століття і зараз називається "Матір’ю міст руських».















Найдовша вулиця Києва - Броварський проспект. Її довжина близько 14 км. Найкоротша вулиця недалеко від Арсенальної площі - Інженерний провулок. Його довжина менш ніж 50 метрів. Тут знаходяться всього 3 будинка. Найширша київська вулиця, звичайно ж Хрещатик. Її ширина досягає 75 метрів від будинку до будинку. Найвужча вулиця, де ширина проїжджої частини всього 5,4 метра - Георгіївський провулок.
Найдавніша вулиця Києва, їй понад тисячу років - Володимирська.
(За матеріалами https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=367&year=2021)




Історія Києва: від княжої доби до сучасності. Збірник документів і матеріалів: Навч. посібник / За заг. ред. В.Ф. Колесника, А.П. Коцура, Н.В. Терес. - Київ: Книги-ХХІ, 2005.-773 с.
Посібник містить 578 документів і матеріалів з історії Києва від часів стародавньої Русі до сучасності; кожний розділ супроводжується історичною довідкою.
Для викладачів історії, студентів, які вивчають нормативний курс історії України, історію Києва і краєзнавство, а також для всіх, хто цікавиться історією стародавньої столиці незалежної України.




Гузій Володимир. Опис землі голосіївської {географія}/Володимир Гузій.-Київ: Український пріоритет, 2014.-400с. іл.
В унікальній краєзнавчій розвідці автор досліджує минуле землі, яку по праву можна назвати сакральним центром Києва. Перед очима вдумливого читача розгортаються події від правічних часів і до наших днів. Володимир гузій знайомить із тисячами артефактів, зосереджених у цьому районі столиці, про існування більшості яких мешканці й гості столиці навіть не здогадувалися.




Іванцов І. О. Стародавній Київ/Упоряд. Г. І. Іванцова-Костенко.-Київ: Вид-во "Фенікс", 2003.-368с., 255 іл.
Монографія І. О. Іванцова - це пам`ятка історичної науки. Письменник писав її по гарячих слідах розкопок 1036-1941 рр., якими сам керував. Це знайшло відображення в стилі його наукової праці, опублікувати котру перешкодила Друга світова війна, вона ж і обірвала життя воїна-науковця, вченого і патріота. Дана праця є науково-історичним джерелом і водночас пам`яткою тієї епохи та подвижництва вченого археолога І. О. Іванцова.






Зірка Мензатюк. Київські казки.-Львів:Видавництво Старого Лева, 2006.-52 с., іл.
Коли письменниця вперше побачила Київ, це сталося взимку. Київ здався їй білою казкою. І всі історії в книжці - не вигадані. Читай і закохуйся в Київ знову і знову!






ПОЧАТКИ КИЄВА 
(Легенда)
Над Дніпром широким, вільним,
Де луги й степи цвіли,
Наші прадіди поляни
Оселились і жили.
 
Хлібороб робив у полі,
Пас пастух корів, овець,
З луком, з стрілами гнучкими
По лісах ходив ловець.
 
Пишно квітла Україна,
Повна всякого добра.
Як в раю, жили поляни
Понад хвилями Дніпра.
 
Все своє вони любили,
Шанували і чуже,
Хай, мовляв, Перун і Волос
Всіх від лиха стереже.
 
А коли сусід лінивий
Заздрив силі багача,
Вміли наші показати
Обосічного меча.




І віки нога ворожа
Не ступала на наш лан.
Всі сусіди шанували
І боялися полян.


…Де стоїть тепер наш Київ,
Там була сама гора,
Жив там першим Кий з Хоривом,
Щек та Лебідь — їх сестра.

Над самим Дніпром на горах,
Огороджений з боків
Ровом, мурами, валами,
Київ виріс і розцвів.


На сторожі коло його,
Наче батько, став Дніпро,
Наче батько сину, ніс він
З півдня й півночі добро.

І здавалось, Україна
Буде квітнути віки,
І здавалось, всі народи
Їй сплітатимуть вінки.
О. Олесь



Бажаємо стольному граду Києву і киянам многая літа, миру й злагоди, щастя, добробуту й світлого мирного майбуття!

Немає коментарів:

Дописати коментар