середу, 12 травня 2021 р.

14 травня-День пам`яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

З 5 до 15 травня представлено історичну викладку "Людяність у часи жорстокості".

Верховна Рада України 2 лютого 2021 року ухвалила постанову, якою встановила 14 травня як День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.


14 травня – це день, коли 1948 року було проголошено незалежність Ізраїлю як єврейської держави.
У роки Другої світової війни окупована нацистами Україна була одним із місць масових репресій проти євреїв і знищення їх. Одним із найсумнозвісніших таких місць є Бабин Яр у Києві.



Багато українців рятували євреїв, своїх знайомих, сусідів чи й сторонніх, від концтаборів і смерті, хоча за це нацисти жорстоко карали, також і смертю.
Держава Ізраїль вшановує неєвреїв, які тоді з ризиком для себе і своїх родин рятували євреїв, почесним званням «Праведник народів світу».



Станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Державою Ізраїль звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення. Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Тож до пам'ятної дати упродовж 11-13 травня (11:00 – 14:00) Національний музей історії України у Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам'яті проведе онлайн-марафон, під час якого розповість 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентує відеоісторії, зроблені на основі документальних фото, поділиться контентом проєкту «Українці-рятівники» (www.портрети.com.ua), який упродовж трьох років реалізується на його базі.












Запрошеними спікерами марафону стануть члени родин праведників, представники єврейських організацій, вітчизняні історики, а також музейники з Вінниччини, Волині, Закарпаття, Запоріжчини, Києва, Київщини, Луганщини, Одещини, Полтавщини, Чернігівщини, Харківщини, Хмельниччини, Івано-Франківщини, Львівщини. 
(за матеріалами https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/14-travnya-ukrayina-vpershe-vidznachatyme-den-pamyati-ukrayinciv-yaki-ryatuvaly-yevreyiv-pid-chas-drugoyi-svitovoyi-viyny)



Немає коментарів:

Дописати коментар