суботу, 15 травня 2021 р.

15 травня-День науки


З 11 до 17 травня розгорнуто віртуальну книжкову виставку "Український прорив: наукові відкриття та винаходи".
У незалежній Україні «На підтрімку ініціатіві відоміх вчених, наукових установ, а кож професійніх спілок України» День науки був встановлений Указом № 145/97 від 14-го лютого 1997-го року діючого на той момент Президента України і відзначається у третю суботу травня.
В 2021 році День науки в Україні припадає на 15 травня.

Існує так само і загальний, міжнародний день науковців з альтруїстичним назвою - «Всесвітній день науки за мир і розвиток», який був заснований ЮНЕСКО і відзначається 10-го листопада.
Представлена книжкова виставка розповідає про непересічних людей-науковців, якими захоплюється весь світ.
Україна є державою з високим рівнем освіти і науки. НАН України - Національна Академія Наук України, була заснована 27-го листопада 1918-го року і зараз має 3 секції, близько 14-ти відділень і 170 інститутів та інших наукових установ, а також 1400 науково-дослідних інститутів і 330 вищих навчальних закладів, в котрих процюють більш ніж 7000 докторів і 78000 кандидатів наук.
З друкованих джерел можна дізнатись про першодрукаря Івана Федорова, фундатора математичної школи Михайла Остроградського, природознавця і неореволюціонера Володимира Вернадського, батька вітчизняного електрозварювання й мостобудування Євгена Патона, генерала вітчизняної хірургії Миколу Пирогова, фундатора епідеміології Данилу Заболотного, кардіохірурга Миколу Амосова та багатьох інших.





Мельничук Григорій. 1000 незабутніх імен України.-Київ: Школа, 2005.-288 с.: іл.- (Сер. "1000").
Історію, як відомо, творять люди. В історії України є чимало знакових постатей в науковій галузі, які зробили багатющий внесок у світову скарбницю наукових знань.





Промахов Олег. Ігор Сікорський.-Київ: "Агенція "ІРІО", 2018.-128 с., іл.- (Видатні українці).
Книжка розповість дивовижну історію про видатного авіаконструктора Ігоря Сікорського.
Його справедливо називають батьком виробництва гелікоптерів.Особисто ним і під його керівництвом було розроблено 78 видів літальних апаратів. ІгоряСікорського нагороджено 80 нагородами в галузі авіабудівництва.





Українці, що удосконалили світ.-Харків: Промінь, 2006.-80 с.: іл.
Книга присвячена тим, хто своєю відданою працею звеличували Україну, завдяки яким світове суспільство зробило крок уперед.. Читач пройде разом з українськими геніями їхніми шляхами, дізнається про те, що визначного для світової науки вони зробили.





Це зробила вона.-Київ: Видавництво, 2018.-104с.
Настав час уповні відкрити й гідно оцінити внесок видатних українок в історію, зокрема, в науку. Вони творили і творять нову Україну.
Це лікарка Євпраксія Мстиславівна, етнографиня Пелагея Литвинова-Бартош, історикиня Наталія Полонська-Василенко, біологиня Елен Спарроу, фізик Антоніна Прихотько, авіаконструкторка Єлизавета Шахатуні, археологиня Лариса Крушельницька, біологиня Ганна Єльська, літературознавиця Соломія Павличко, математик Марина В`язовська.




Владислав Таранюк про Івана Пулюя, Василя Єрошенка, Василя Каразіна , Агатангела Кримського, Лазаря Заменгофа.-Київ: Грані-Т, 2009.-88 с., іл. (Серія "Життя видатних дітей").
Іноді час стирає з пам`яті людської імена тих, хто своєю працею, талантом, геніальністю заслуговує на те, щоб його ім`я пам`ятали... Завдяки Владиславу Таранюкові ми зможем пригадати Івана Пулюя-винахідника; Василя Єрошенка-письменника, науковця; Василя Каразіна-культурного і наукового діяча; Агатангела Кримського-поліглота; Лазара Заменгофа-"батька" Есперанто.




Уляна Скицька. # НАШІ на карті світу. Історії людей, якими захоплюється світ.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2019.-320 с.
Це 80 історій про непересічних людей, українців за походженням чи місцем народження. Їх визнава увесь світ, їх досягнення дивують і вражають. Серед них є ті, хто стане справжнім відкриттям: оскароносний мультиплікатор студії "Дісней" Володимир Титла; талановитий генетик Теодозій Добжанський; вчений-математик Михайло Кравчук; харків`янин, який розшифрував писемність майя Юрій Кнорозов.



Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми цілком справедливо пишаємося, і на яких покладаємо великі сподівання!

Щиро вітаємо українців з Днем науки!

Немає коментарів:

Дописати коментар