пʼятницю, 29 вересня 2023 р.

1 жовтня - День захисників і захисниць України

З 25 вересня до 2 жовтня, До свят Покрови пресвятої Богородиці, Дня захисників і захисниць України та Дня українського козацтва представлено книжкову виставку "Україна рідна нам як мати! Захищали й будем захищати!" (А. Бійчук).

Також у цей період відбуваються патріотичні години "Гордість, сила, велич України - ті, хто захищають Україну!"


Щорічно важлива церковна подія Покрова Пресвятої Богородиці співпадало із святкуванням Дня захисників та захисниць України. До переходу ПЦУ і УГКЦ на новий календар, що сталося 1 вересня 2023 року, ці два свята припадали на 14 жовтня. Але за новоюліанським календарем Покрову українці святкують 1 жовтня. Відповідно, змінилася і дата святкування Дня захисників та захисниць України.
Для українців ця дата — можливість вшанувати воїнів будь-якої статі, що захищають незалежність та суверенітет рідної Батьківщини. Цього дня прийнято згадувати не лише героїв сьогодення, які щодня боронять кордони нашої держави від країни-агресора, але й ветеранів Другої світової війни, наших предків козаків, які виборювали право на незалежність.
Дату обрали зовсім не випадково. Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі. Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу.
Покрова оберігає і оборонців сьогодення. Разом з усіма українцями воїни просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів.
На день Покрова Пресвятої Богородиці святкують не лише День захисників та захисниць України. Це також і День козацтва.














День захисників і захисниць – передусім свято тих, завдяки кому ми втримали незалежність, маємо змогу жити своїм щоденним життям – працювати, творити, виховувати дітей.
Це свято – ще одна можливість подякувати за захист Силам оборони України. Наша подяка – не щось абстрактне і безособове, адже в кожного з нас є рідні, друзі, колеги, котрі служать у Силах оборони.
Ми повинні забезпечувати нашій армії міцний тил – кожен у свій спосіб, але з максимальною самовіддачею, так, щоб це посилювало наших оборонців і наближало перемогу.
Сучасні воїни примножують і розвивають тисячолітні українські військові традиції.
Українська армія береже імена героїв минулих епох – від воїнів-русичів і козаків до січових стрільців і вояків УПА. Тому у війську з’явилися назви легендарних українських полководців та уславлених формацій минулого. Тяглість поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір “мазепинка”, нарукавний тризуб. Гасло “Слава Україні! – Героям слава!” стало офіційним вітанням українського війська.
Своїм героїзмом, відвагою та самовідданістю нинішні захисники і захисниці звоювали найвищий рівень довіри в українців серед державних та суспільних інститутів. Про це свідчать дані останніх соціологічних опитувань.
Війна формує та гартує українську націю. Своїм героїзмом ми викликаємо повагу і змінюємо світ. Боремося за свободу та незалежність, національну гідність.

Пропонуємо для ознайомлення такі видання:

ГЕРОЯМ СЛАВА! : Розповіді для дітей про героїв фронту і тилу. - Київ: Мамине сонечко,2016.
Наші воїни повертаються з війни, і розповідають, розповідають, і розповідають, або скупо кидають по слову, або просто мовчать. Але ми хочемо почути їхні розповіді, нам потрібно знати про все: про бойових побратимів; про героїчні вчинки, які самі воїни вважають простою роботою; про помічників, без яких не обійтися; і протнас з вами. Бо ми всі - своїми діями і мріями - наближаємо перемогу!



Лукасевич,А.І. НАШ ЗАХИСНИК. МИ МОЖЕМО ЖИТИ В МИРІ. - Київ: ПП"Агенство по розповсюдженню друку", 2015.
Дитяче видання, присвячене захисникам української землі. Головні герої - славні сини своєї країни, міцні та незламні патріоти з жовто-блакитною бронею, які є непереможним щитом українського народу.



Кралюк, П. М. Козацька міфологія: творці та епігони. – Харків: ЛА «Час читати», 2016. – 394 с.: іл.
Петро Кралюк (нар. 1958 р.) – доктор філософських наук, професор, перший проректор Національного університету «Острозька академія». Є автором численних робіт з історії культури України, зокрема її філософської думки, низки романів і повістей («Шестиднев», «Лицар і смерть», «Діоптра», «Віднайдення раю»).
У книзі «Козацька міфологія України: творці та епігони» розглянуто феномен українського козацтва, його еволюцію, показано, як формувалися міфічні уявлення про козаків, починаючи з кінця XVI століття й завершуючи днем сьогоднішнім. Значну увагу приділено козацькій міфології часів Гетьманщини.


Віримо, що нинішні захисники та захисниці здобудуть перемогу!

З нагоди Величних Свят висловлюємо шану та подяку 
чоловікам і жінкам, які беруть участь у захисті 
територіальної цілісності та недоторканості України. 
Щиро бажаємо нашим захисникам і захисницям сили, витримки, мужності, міцного здоров’я, Перемоги.

 Слава Захисникам України!

 Слава Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар