вівторок, 26 вересня 2023 р.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек


З 20 до 30 вересня запрошуємо ознайомитись з книжковою виставкою "Скарбниця пам'яті, мудрості, часу".

Також у ці дні відбуваються Дні відкритих дверей "Бібліотечний простір - для тебе!" (огляди творчих робіт користувачів, вікторини).

Бібліотека — це одне з найдавніших культурних надбань людства, суть якого є незмінною протягом всієї історії. Бібліотеки й дотепер залишаються особливим місцем, де люди мимоволі стишують голос, і чутно лише шурхіт сторінок, а повітря неповторно пахне типографською фарбою, клеєм і трохи пилом — адже книги можуть зберігатися століттями і дарувати свою мудрість не одному поколінню читачів. Любов до книги властива нашому народу здавна, а важливість бібліотек для національної освіти, науки та культури є очевидною для держави. Тому в Україні встановлено особливе свято — Всеукраїнський день бібліотек, який ми щороку відзначаємо 30 вересня.










































З моменту здобуття Україною незалежності змінилася й роль бібліотек в суспільному житті — від суто просвітницької та ідеологічної до культурологічної, інформаційно-комунікативної та наукової. Останнім часом вітчизняні бібліотеки переживають досить непростий період трансформації та пристосування до умов цифрового світу.


















Всеукраїнський день бібліотек з’явився в нашому календарі в 1998 році — тоді в травні Президент підписав указ про встановлення цієї події. Її було засновано на підтримку ініціативи працівників бібліотечної сфери, а також як знак визнання незамінної ролі бібліотек у розвитку української науки, культури та освіти. Окрім цього, 30 вересня стало професійним святом для всіх бібліотекарів України.











































Пропонуємо віртуальний перегляд деяких видань з нашого фонду:

Адлер М., Як прочитати книгу. Класичний посібник із розумного читання/ Мортімер Дж. Адлер, Чарльз Ван Дорен; пер. з англ. І. Дубей, В. Зайця.-Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2018.-456 с.
Найкращий та найпопулярніший у світі посібник із розуміння прочитаного тексту для вибагливих читачів. Ця книга вперше вийшла 1940 року і відтоді видавалась понад півмільйонним накладом різними мовами світу. Ви дізнаєтесь про різні рівні читання та як на них перейти-від початкового читання до систематичного поверхового читання та ознайомчого читання, і так аж до швидкочитання. Ця книга містить опис різних читацьких технік, що найкраще підходять для читання окремих жанрів-практичних книг, художньої літератури, п`єс, поезії, історичних праць, книг із точних та природничих наук, філософії та соціальних наук.

Огієнко І., Історія українського друкарства/Іван Огієнко.-Либідь, 1994.-448 с. ("Пам`ятки історичної думки України")
Видана у 1925 р. (у Львові) монументальна праця визначного діяча українського відродження Івана Огієнка більше як шість десятиліть зберігалася в бібліотечних спецсховах і тому практично була недоступною навіть для фахівців.
У книзі переконливо і аргументовано простежується не лише розвиток специфічної друкарської галузі в Україні від початків її заснування, а й доля самої української культури, непроста, часто трагічна історія українського друкованого слова, яке в умовах заборон, обмежень усе ж пробивалося до читача, будило його думку, піднімало народ з колін.




Князі України.-Київ:Казка, 2006.-64 с.:іл.
Книга містить адаптовані для юних читачів легенди та перекази про видатних князів Русі-України. Завдяки цікавому викладу, оригінальним ілюстраціям читач дізнається про зведення Софійського собору та бібліотеку Ярослава Мудрого.





Порхун І., 27 причин читати книгу.-Київ:ПП "Агентство по розповсюдженню друку", 2016.-88 с.: іл.
У книзі розповідається, чому читання й на сьогодні є популярним заняттям. Розкрито таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів. Наведено переваги сучасних умов для самостійного читання книжок порівняно з тими, що були колись.



Цуріка Л., Історія дитячої книги зі стародавніх часів до сьогодення. Для дітей шк. віку/Людмила Цуріка.-Київ: АВІАЗ, 2013.-72 с.: іл.
Це видання розповідає про зародження дитячої книги у 18 столітті; розвиток дитячої літератури у 19 столітті; літературу для дітей у 20 столітті (радянський період); розвиток дитячої літератури у 21 столітті.
Дитяча книга-це беззвучний наставник покоління, предмет історії, культури. Відомо, що все найважливіше в людину вкладається ще в її дитинстві. Дуже важливо читати в ранньому віці "потрібні книжки", видавати так само, як для дорослих, тільки краще. Книга має навчати, залучати, захоплювати, бути красивою.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК В ІСТОРІЇ
1037 - Князь Ярослав Мудрий заснував першу державну бібліотеку на території Софійського собору.
1866 - Почала працювати Київська міська публічна бібліотека. За роки свого існування заклад змінив кілька назв, а з 2016 року носить ім’я Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.
1918 - В Україні засновано Національну бібліотеку Української держави, яка зараз відома як Національна бібліотека України імені Вернадського.
1935 - В Харкові відкрився Державний бібліотечний інститут.
1995 - Засновано Українську бібліотечну асоціацію (УБА), метою якої є розвиток бібліотечної справи, забезпечення якісного обслуговування читачів та захист інтересів своїх членів.
1998 - Згідно з указом Президента України, щорічне святкування Всеукраїнського дня бібліотек встановлено на 30 вересня.


Немає коментарів:

Дописати коментар