понеділок, 18 вересня 2023 р.

21 вересня - Міжнародний день миру


Історії ж бо пишуть на столі,
Ми ж пишемо кров’ю на своїй землі.
                                                Ліна Костенко

З 14 до 22 вересня представлено книжкову виставку "Ми хочемо жити без війни! Хай буде Мир на всій землі!"

Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина.

Міжнародний день миру відзначають у всьому світі з 1981 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства та вогню.
Емблемою Міжнародного дня миру, є білий голуб з оливковою гілкою. Уперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році.
До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте, у резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня. У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.
В Україні День миру встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 «День миру» і відзначається щорічно 21 вересня – Міжнародний день миру.
Рух за мир у світі постійно переживає періоди спадів та підйомів. Активізація зазвичай спостерігається в часи воєнних дій – і це не дивно, бо в ситуації реального кровопролиття або великої його вірогідності найбільшим бажанням людей стає попередження та припинення насильства.1901
Відбулося перше вручення Нобелівської премії миру. Її розділили швейцарець Жан Анрі Дюнан (громадський діяч і засновник Червоного Хреста) та француз Фредерік Пассі (науковець і борець за мир).
1969
Джон Леннон влаштував 8-денну акцію протесту «За мир у ліжку». За цей час музикант написав пісню «Give peace a chance».
1980
В Коста-Ріці під егідою ООН відкрито Університет миру.
1981
ООН заснувала щорічний Міжнародний день миру, обравши датою події третій вівторок вересня.
2001
Рішенням Генасамблеї ООН Міжнародний день миру отримав постійну дату святкування – з 2002 року свято відзначається 21 вересня.
2002
На знак підтримки рішення Генасамблеї ООН президент України підписав указ про встановлення в нашій державі Дня миру, який має відзначатися в один день з Міжнародним днем миру, тобто 21 вересня.

10 років триває війна на території України. Наш ворог росія підступний, жорстокий та аморальний. Болючі людські втрати, зруйновані долі та економічні збитки демонструють надзвичайну актуальність Дня миру, бо ніщо не змушує людей так глибоко усвідомити всі переваги мирного життя, ніж особистий досвід війни у власній країні.

Найскорішої перемоги Україні та миру на нашій землі! Подяка усім, хто захищає Україну та допомагає наближати перемогу!

Немає коментарів:

Дописати коментар