середу, 4 жовтня 2023 р.

4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин


З 2 до 9 жовтня представлено книжкову виставку "Любити! Знати! Захищати!" та фотостенд "Ті, хто навчають мене вірності і відданості" (фото домашніх улюбленців користувачів бібліотеки).



Всесвітній день тварин (World Animal Day) або Всесвітній день захисту тварин, що відзначається у всьому світі щорічно 4 жовтня, був заснований на Міжнародному конгресі прихильників руху на захист природи, що проходив в 1931 році у Флоренції (Італія), і покликаний звернути увагу людства на проблеми інших мешканців планети.

Генріх Ціммерманн
(Heinrich Zimmermann)
Запровадив день тварин в Берліні у 1925 році німецький письменник і зоозахисник Генріх Ціммерманн. Спочатку свято відзначалося 24 березня, але з 1929 року було перенесене на 4 жовтня. При цьому варто зауважити, що ідею Ціммерманна спершу підтримали лише у Німеччині, Австрії, Швейцарії та Чехословаччині. Проте у травні 1931 року міжнародний конгрес прихильників руху офіційно затвердив 4 жовтня Всесвітнім днем тварин. І відтоді щороку кількість країн, у яких його відзначають, зростає. Так, у 2008 році заходи до цього дня проводилися у 66 країнах.
Святий Франциск Асизький
(St. Francis of Assisi)

Ця дата була обрана з тієї причини, що цей день відомий як день пам'яті про католицького святого Франциска Ассизького (Feast Day of St Francis of Assisi, 1181/1182 - 1226), який вважається покровителем тварин. Церкви багатьох країн проводять служби, присвячені Всесвітньому дню тварин 4 жовтня або в день, близький до цієї дати.

Всесвітній день захисту тварин – це привід не тільки згадати про домашніх улюбленців та диких тварин, а й замислитися про екологічну ситуацію у всьому світі. Адже через зміни клімату, вирубку лісів не тільки гинуть представники фауни, а й зникають цілі види.


Мета свята:сприяння обізнаності людей про тварин, зокрема про загрози, з якими вони стикаються; визнання ролі представників фауни у житті людини; покращення зв’язку між людиною та дикою природою; просування програми дій задля добробуту видів.





Відзначення Всесвітнього дня тварин – це нагода вчергове нагадати про те, що люди – сусіди та друзі усіх живих істот. "Саме на плечі людей покладена відповідальність за захист та процвітання майбутніх поколінь представників фауни. Відомо, що для більшості людей масові заходи завжди були основним способом боротьби за соціальну справедливість та реформи. Завдяки підвищенню обізнаності люди стають гуманнішими, що в результаті може породити правові реформи та соціальний прогрес, які в свою чергу зроблять планету безпечним місцем для життя тварин", - йдеться у повідомленні Державної екологічної інспекції.
А захищати представників фауни дійсно необхідно, і, в першу чергу, захищати від діяльності людини. За даними дослідників Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), за останні 50 років популяція тварин у лісах планети скоротилася більше ніж у двічі. Найбільш вразливими категоріями, за спостереженням науковців, є амфібії, наприклад, жаби, а також ссавці, зокрема, мавпи та лісові слони. Скорочення кількості диких видів відбувається через втрату середовища існування, зокрема внаслідок вирубування лісів.
Зміна фауни лісів буде небезпечною – може зникнути здатність лісів зберігати парникові гази, що призведе до жорсткішої кліматичної кризи.

Які тварини от-от можуть зникнути в Україні
В Україні види, що знаходяться під загрозою зникнення, заносять до Червоної книги. Вони підлягають особливій охороні на всій території країни. "Найпопулярнішими" тваринами Червоної книги є наступні:


ЗУБР. Має природоохоронний статус виду – зниклий у природі. В Україні нараховується менш як 200 зубрів. Причини зміни численності - браконьєрство і недбале ведення мисливського господарства.



РИСЬ. Визначається як рідкісний вид, в Україні налічується до 500 особин. Найбільше особин налічується в Карпатах. Численність рисі зменшується через деградацію місць існування, фрагментацію ареалу, збіднення кормової бази та браконьєрський відстріл.


ВЕДМІДЬ БУРИЙ. Ведмідь бурий наразі зустрічається в Україні тільки в районі Карпат і вважається зникаючим видом. Кількість ведмедів не перевищує 300 особин. Причини змiни чисельностi: фрагментація ареалу, інтенсивна експлуатація та омолодження лісів і велике рекреаційне навантаження на них; високий рівень чинника непокою, браконьєрський відстріл тварин.


ЇЖАК ВУХАТИЙ. Має статус зникаючого. Причина - деградація степових екосистем. На території України цих істот лишилося лише кілька десятків. Причини зменшення кількості тварин - деградація степових екосистем, засадження ділянок псамофітного степу монокультурами сосни, поширення їжака білочеревого, тиск хижаків (лисиці, бродячі пси).

ГОРНОСТАЙ. Ця тварина в Червоній книзі має статус неоціненої, а її чисельність в Україні невідома. У 1999 р. у Дунайському заповіднику було обліковано 330-470 особин. На островах Кременчуцького водосховища, у Чорноморському заповіднику, в дельті Дністра мешкає по 10–50 особин. У Донецькій та Луганській областей чисельність оцінюють у 500–600 особин. Причини змiни чисельностi: трансформація водно-болотних угідь. Суттєво погіршило ситуацію депресія популяцій водяної нориці — основної жертви хижака.


КІТ ЛІСОВИЙ. Через вирубування дібров щороку популяція скорочується популяція. В Україні налічують приблизно 50 особин.




ЗАЄЦЬ БІЛИЙ. До рідкісних видів потрапив і заєць-білий – чисельність тварин налічує кілька сотень особин. Найбільше їх спостерігається на Чернігівщині та Сумщині.



КОРСАК. Має статус рідкісного виду, в Україні зустрічається в Луганській області і не перевищує 20 особин.




ЛЕЛЕКА ЧОРНИЙ. Чорного лелеку непросто знайти у природі - він намагається уникати людей. Загалом в Україні цих птахів приблизно 400-450 пар. Гніздяться вони переважно на Поліссі та у Карпатському регіоні.



ЖУК-ОЛЕНЬ, РОГАЧ ЗВИЧАЙНИЙ. До рідкісного в Україні відносять і жука-оленя. Він зустрічається рідко, але локально у великій кількості. Зменшення кількості жука пов’язане з прийнятою методикою лісогосподарювання, за якою багато дерев не доживають свого природнього віку. Молоді посадки дерев не придатні для харчування та розмноження виду.





Зупинити весь цей процес здатна тільки людина. Звичайно, неможливо говорити про повну байдужість людини до проблем тваринного світу. Питання захисту, відродження, гуманного ставлення піднімаються в суспільстві досить гостро.
(За матеріалами https://nubip.edu.ua/node/98565)


Пропонуємо ознайомитись з деякими матеріалами:

Сетон-Томпсон, Е. Оповідання про тварин: Снап. Лобо. Доміно. – Київ: Форс Україна, 2018. – 128 с., іл.
Ернест Сетон-Томпсон – канадський письменник шотландського походження, який долучився до створення скаутського руху. Піші прогулянки з дітлахами, заняття альпінізмом і спортом, дослідження лісової флори і фауни спонукало письменника до створення циклу оповідань про тварин. До книги увійшли історії з життя пса Снапа, вовка Лобо й чорно-бурого лиса Доміно. Кожне з оповідань розкриває особливості непростого існування братів наших менших як у природному для них середовищі, так і поряд із людьми. І щоразу ми не відаємо, хто переможе у протистоянні людини й природи. Кожна з історій западає в душу як дорослим, так і дітям, знайомлячи нас із особливостями тваринного світу й непростого виживання у ньому.


Морозенко, М. М. Найвірніші: Історії про собак. – Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2016. – 288 с.: іл.
Собаки – справді неймовірні істоти. Кожна людина, котра колись мала собаку, скаже вам, що зв’язок між чотирилапим другом і хазяїном – особливий, ні з чим не зрівняний. Виділивши у своєму серці куточок для собаки, ми отримуємо вірного союзника і найщирішого друга. Існує безліч зворушливих історій про героїчну відданість собак, про їхні неймовірні саможертовні вчинки. У цій книжці розповідається про собак, які своїм життям довели вірність людям.




Ауер, М. Школа чарівних тварин. Повний відпад! – Харків: Видавництво «Ранок», 2017. – 224 с.: іл.
Конфлікт у класі чарівних тварин! Міс Корнфілд ловить Сіласа на досить гидкому вчинку. Хлопцеві загрожує виліт зі школи … Але замість цього він отримує чарівну тварину. Зухвалого крокодила Ріка з Флориди, у якого смердить із рота. Що це: нагорода чи покарання? І чи доброю ідеєю буде взяти крокодила в поїздку з класом? Уперед до пригод!




Тварини: Енциклопедія для дітей. – Київ: Махаон-Україна, 2007. – 64 с.: іл. – (Сер. «Знайомся, це...»)
Маленький читач дізнається про цікавих тварин Європи і Азії, Африки й Америки, Австралії і Антарктиди та їх спосіб життя і повадки. Яскраві ілюстрації та пізнавальні тексти сподобаються усім, а цікаві запитання можна використати у вікторині.




Друзі незрадливі: Збірка творів українських авторів. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2014. – 128 с.
Під цією обкладинкою – оповідки-бувальщини від різних авторів, що не пошкодували часу і натхнення, аби розповісти про своїх друзів незрадливих. Коти і пси, їжаки і рибки, пташки і гризуни, і навіть рослина стали головними персонажами, заслуживши таку честь своєю любов’ю та вірністю.




Стрєлков, Д. Г., Цеханська, О. Ф. Енциклопедія тварин. – Харків: Пегас, 2005. – 64 с.: іл.
Ця книга – перша з тритомного видання, присвяченого прекрасному і незбагненному тваринному світу нашої планети. Допитливий читач познайомиться з комахами і рибами, плазунами і птахами, великими й маленькими звірами Євразії і Африки, Північної й Південної Америки, Австралії й Океанії, з мешканцями Арктики й Антарктики. Чимало нового дізнаєтесь ви і про тварин України, (!)зокрема нашої рідної Харківщини.


Генріх, К. Асканія-Нова. – Київ: Основи, 2019. – 28 с., іл.
Віммельбух «Асканія-Нова» - це проект Ради німців України, видавництва «Основи» та ілюстраторки Каті Генріх. У веселій та яскравій формі книга знайомить юних читачів із засновником заповідника Фрідріхом Фальц-Фейном, рідкісними тваринами та птахами, які мешкають у Асканії-Нова, захоплюючими історіями і легендами цього місця.
Авторка книги відкрила для себе Асканію-Нова лише у 23 роки. Під враженням від заповідника вона намалювала книгу-путівник для маленьких друзів тварин.




На жаль, сьогодні від війни та окупації страждають люди, тварини і вся жива природа. 
Але віримо в перемогу, встановлення миру і відновлення навколишнього світу у всіх його барвах!


Немає коментарів:

Дописати коментар