вівторок, 17 жовтня 2023 р.

24 жовтня - Міжнародний день ООН

З 17 до 25 жовтня представлено інформаційну викладку "ООН: покласти край насильству!"

24 жовтня відзначається Міжнародний день ООН. Саме 24 жовтня 1945 року набув чинності Статут ООН. Україна серед перших держав підписала цей документ і ввійшла до групи засновників організації.
Основним завданням ООН є забезпечення міжнародного миру та відвернення загрози світової війни. Головними робочими структурами ООН є Генеральна Асамблея, та Рада Безпеки (РБ)
«Ми не відступимо у прагненні миру в Україні — відповідно до міжнародного права та Статуту Організації Об’єднаних Націй», — наголосив голова ООН.
Після нападу Росії на Україну 24 лютого Організація Об’єднаних Націй розгорнула масштабну дільність з надання допомоги тим, хто був вимушено переміщений або постраждав від війни будь-яким іншим чином. Усього впродовж кількох тижнів мільйони людей втратили свої домівки та засоби існування у найшвидшій і найбільшій кризі переміщення населення за останній час. За відносно короткий час війна перетворила Україну, велику 44-мільйонну країну, у, за словами Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша під час його візиту до Києва, “епіцентр нестерпних страждань і болю”.

Однак, нещодавнє минуле показало, що ООН так само не готова реагувати на виклики сучасності, як і її попередниця Ліга Націй, бездіяльність і слабкість якої, зокрема, уможливили початок Другої світової війни.
Світ і Україна чекає рішучіших дій зі сторони цієї організації.
На думку багатьох політологів та фахівців із міжнародного права, система ООН, яка була сформована після Другої світової війни, буде якщо не демонтована повністю, то глибоко реформована після перемоги України у війні з Росією.

Немає коментарів:

Дописати коментар