суботу, 13 травня 2023 р.

14 травня- День матері

З 8 до 15 травня розгорнуто книжкову виставку-привітання "Матусю, Ти мій оберіг!"
12 травня відбулись голосні читання "Любіть матусь, вони нас всіх зростили, подарували мрії і дали нам крила!" (Н. Красоткіна).
У травні українці відзначать свято, присвячене найважливішій людині у нашому житті.
Мама - найдорожча людина в житті кожної людини, яка завжди підтримуватиме свою дитину, навіть якщо "малюку" вже більше 30 років.
День матері в Україні офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня. У 2023 році День матері в Україні припадає на неділю, 14 травня.
Травень вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни з проханням заступництва та допомоги. У травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві та відзначають День Матері.
 











 


Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Ще здавна князі просили її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця вважалася опікункою лицарів українського духу — козацтва.











У сучасній історії День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. У 1939 свято заборонила радянська влада. Під час Другої світової війни і окупації були спроби свято відродити. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну. За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99. 








Любіть матусь

  День матері — це дивовижне свято,
Бо ж мама кожному із нас дала життя!
Летіть до мами ніжно і крилато,
Їй шліть любов, найвищі почуття,
Любіть її всім серденьком, безмежно —
Ріднішої на всій землі нема!
Здригатись не спішіть її бентежно,
Хай в серці матінки цвіте весна.
Хай в ньому ніжно зацвітають квіти,

Як мама думає про вас всі ночі й дні.


Для мами кожної найбільше щастя — діти,
Щоб долі в них були легкі й ясні.
Тому несіть їй доброту і квіти,
Слова хороші, ніжні почуття…
Для мами ви — її найкращі діти
Й любов до вас — на все її життя.
Любіть матусь, вони нас всіх зростили,
Дали усе, що дати нам могли.
Подарували мрії і дали нам крила!
І все життя усіх нас берегли.

                                           Н. Красоткіна


Немає коментарів:

Дописати коментар