середу, 5 квітня 2023 р.

8 квітня-Міжнародний день ромів

З 3 до 10 квітня розгорнуто інформаційну викладку "Волелюбний, співучий народ"


8 квітня відзначається Міжнародний день ромів.
День ромів – це не лише свято ромської спільноти. Це свято для шанувальників ромської культури, для всіх тих, кому не байдужий ромський народ.
Точкою відліку міжнародного ромського руху вважається подія, що відбулась 8 квітня 1971 року. В цей день в одному з передмість Лондона зібралися юристи, дипломати, письменники, науковці, лідери ромських громад з метою заснувати Міжнародну ромську організацію і розпочати спільні дії із захисту прав ромів. Делегатами першого Всесвітнього Ромського конгресу були представники з 14 країн світу. На Конгресі були прийняті рішення про Національний Прапор – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині (кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя), Герб та Гімн ромського народу, написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».
Рішення делегатів ромського конгресу, прийняте 50 років тому, це не лише доленосна подія для ромів, які привселюдно заявили про утвердження себе як окремого етносу. Це рішення також стало нагодою для осмислення світовими державами, у тому числі й Україною, необхідності забезпечення інтеграції ромів до своїх суспільств як повноправних громадян.



За даними Всеукраїнського перепису населення, чисельність ромської спільноти в Україні становить 47,6 тис. осіб (0,1 відсоток населення країни). На території Донецької області місцями їх компактного проживання є міста Бахмут, Вугледар, Маріуполь, Торецьк, Слов’янськ та Слов’янський район, де існують та активно діють громадські організації ромської етнонаціональної спільноти.

















Уряд України та міжнародні неурядові організації докладають значних зусиль до розвінчання стереотипів по відношенню до ромів та популяризації ромського мистецтва, музики та літератури. Зокрема протягом останніх років у нашій державі було опубліковано кілька десятків оригінальних книжок ромською мовою, авторства Матео Максимова (Франція), Броніслави Вайс (Польща), Катаріни Тайкон (Швеція) та українських ромських авторів – Міхи Козимиренка, Миколи Їльїна і Рані Романі (Раїса Набаранчук). Досить часто ромські мотиви також зустрічаються у класичних творах української літератури, зокрема у творчості видатних українських поетів та письменників: Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка, Сидора Воробкевича, Ольги Кобилянської, Олеся Гончара та інших.
У 2022 році Міжнародний день ромів відзначався в умовах коли наша держава Україна, де проживає велика кількість різних етнічних спільнот, в тому числі й ромська, перебуває у жахливій ситуації гарячої фази неспровокованої війни, розв’язаної російським агресором.
Як і всі громадяни України, роми потерпають від жахів війни, російська армія бомбить мирні українські міста по всій території нашої країни, руйнує цивільні об’єкти та багатоквартирні будинки, лікарні й пологові будинки, дитячі садки й школи. Гинуть тисячі мирних жителів, у тому числі діти. Міжнародними гуманітарними організаціями зафіксовані численні випадки воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російськими нелюдями.
В умовах військової агресії Російської Федерації проти України роми на рівні з усіма громадянами, що мають різне етнічне походження, протистоять агресору, беруть участь у русі опору. Роми проходять військову службу в лавах Територіальної оборони та Збройних сил України, є учасниками мирних протестів в тимчасово окупованих містах (зокрема, м. Херсон та м. Нова Каховка), беруть участь в партизанських діях щодо захоплення ворожої техніки (м. Каховка).

Громадські об’єднання, що представляють ромську етнічну спільноту, сьогодні займаються волонтерською діяльністю, організують притулки для переселенців, доставляють гуманітарну допомогу із заходу України, інших країн до центральних і східних регіонів для вразливих соціальних груп, в тому числі для ромів.

Громадські активісти ромських організацій в Україні ведуть активну просвітницьку діяльність, надають правдиву інформацію міжнародним ромським організаціям, міжнародній ромській спільноті про трагедію українського народу і трагедію ромів, як його невід’ємної частини, що спровокована невиправданою агресією Російської Федерації, про героїчний спротив українського народу і про нашу Велику Перемогу – яка обов’язково настане, бо ми єдині у своїй любові до України незалежно від національності.


Немає коментарів:

Дописати коментар