середу, 12 квітня 2023 р.

18 квітня–День пам’яток історії та культури

До Дня пам’яток історії та культури з 10 до 19 квітня 2023 в бібліотеці представлено книжкову виставку «Перлини української землі».

Щорічно 18 квітня в Україні відзначають “День пам’яток історії та культури”, встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 № 1062/99.
Світова спільнота в цей день відзначає День пам’ятників та історичних місць. Його девізом є заклик “Збережемо нашу історичну батьківщину”.
Як повідомляє УКРІНФОРМ, цей день у 1982 році було встановлено Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (ICOMOS), створеної при ЮНЕСКО. Свято відзначається у світі з 18 квітня 1984 року щорічно.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон “Про охорону культурної спадщини”, котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об’єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.
Нині в Україні, за уточненими даними, нараховується 1399 міст і селищ і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. Її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об’єктів. Особливо зваженого підходу вимагають сьогодні Київ, Львів, Одеса, Луцьк, Харків, Чернігів. Процеси їх розвитку, реконструкції, забудови, інвестиційна діяльність в історичних ареалах повинні грунтуватися на принципах збереження і оптимального використання об’єктів нерухомої культурної спадщини, охорони історико-архітектурного середовища. У столиці, зокрема, на державному обліку перебуває 675 пам’ятників, із яких 390 – загальнодержавного, тобто національного значення. Два комплекси – собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра занесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.
Києво-Печерська лавра, найзнаменитіша і найпопулярніша визначна пам’ятка Києва, яка є одним з найдавніших монастирів на території Русі. Заснована вона була у 1051 році за заступництвом Великого князя київського Ярослава Мудрого монахом Антонієм Печерським з міста Любеча. На її території, в свою чергу, розташовано кілька десятків унікальних історико-культурних пам’яток.
Пам’ятки історії та культури України за своєю суттю є надзвичайно різноманітними, адже держава практично стала колискою Русі і стиком культур східних і західних слов’ян. Україна вмістила на своїй території масу історичних і архітектурних пам’яток.
Домініканський Собор Львова, приклад архітектури пізнього бароко. Старий замок Кам’янця-Подільського, один з найвідоміших середньовічних пам’яток, перші згадки про нього зустрічаються в XIV столітті. Ужгородський замок - фортеця, заснування якої дослідники відносять до VII століття, і багато іншого.

Сьогодні через дії армії рф в Україні зруйновані численні пам’ятки архітектури. МКІП фіксує воєнні злочинів рф проти культурної спадщини в Україні. Руйнування об’єктів культурної спадщини є воєнним злочином за Гаазькою конвенцією 1954 року. Наразі збір доказів злочинів росіян проти української культурної спадщини триває. Міністерство верифікує доказову базу для подальшого її використання в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
У ці важкі дні пам’яткоохоронці за допомогою працівників комунальних служб та волонтерів в різних куточках України мобілізувалися для захисту нашого історичного надбання.
(За матеріалами: https://library.gov.ua/den-pam-yatok-istoriyi-ta-kultury/https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=749https://mkip.gov.ua/news/7175.html)





Пропонуємо деякі матеріали виставки для ознайомлення:

Ілюстрована історія Києва. – Київ: Фенікс, 2012. – 424 с.: іл.
Київ – одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста.
Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Через Київ впродовж багатьох віків здійснювалися економічні й культурні зв’язки двох Європ з різною політичною долею – Східної і Західної.
Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Працюючи над книгою, її автори враховували це.
Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва – політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України.




Гузій, Володимир  Опис землі голосіївської (Гео Графія). – Київ: Український пріоритет, 2014. – 400 с. ілюстр.: 48 с. (Серія «Золота очеретина»)
В унікальній краєзнавчій розвідці автор досліджує минуле землі, яку по праву можна назвати сакральним центром Києва. Перед очима вдумливого читача розгортаються події від правічних часів і до наших днів. Володимир Гузій знайомить із тисячами артефактів, зосереджених у цьому районі столиці, про існування більшості яких мешканці й гості Києва навіть не здогадувалися.





Перлини духовності: Твори укр. світської л-ри від часів Київ. Русі до XVII ст.: Навчальний посібник. Кн. 1. / Упоряд., передм. і комент. Різуна В. В. – Київ: Грамота, 2003 – 560 с. (Серія «Шкільна бібліотека»).
До хрестоматії ввійшли літературні твори-провісники історичного становлення духовності українського народу від часів Київської Русі до XVII ст. Твори вивчаються за програмою Міністерства освіти і науки України для середньої загальноосвітньої школи.




Третяк, Анна  Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні. Для дітей мол. та середн. шк. віку / – Київ: Журнал «Радуга», 2016. – 240 с.; іл.
Віковічні гори та швидкоплинні річки, темні печери і широкі степи, розкішні палаци, нездоланні замки …
У кожній області є місця, які вражають, захоплюють, причаровують і назавжди залишаються у пам’яті людей, які там побували.
Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місцини. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі.




Тараненко, Ірина  Книга-мандрівка. Україна / Ірина Тараненко, Юлія Курова, Марія Воробйова, Марта Лешак. – Київ: КНИГОЛАВ, 2017. – 68 с.
«Книга-мандрівка. Україна» – це 1200 неперсічних фактів про Україну та українців. Ми відшукали не лише найдивовижніше але й найважливіше, що варто знати про Україну: унікальні місця, де слід побувати, культурні здобутки, видатних особистостей та поворотні моменти, що вплинули на хід історії та життя кожного українця. Ця книга створена з відкриттів, і ми сподіваємося, що з нею ви зможете поглянути на Україну по-новому. Це видання – не лише для дорослих, але й для родинного читання з дітьми, для українців і всіх, хто хоче дізнатися більше про нашу країну.



Історико-культурні заповідники / За редакцією Вечерського В. В.; Відповідальний за випуск Сердюк О. М. – Київ: Науково-дослідний інститут пам’яткоохоронних досліджень, 2011. – 292 с.; іл. 
Видання розраховане на істориків архітектури та урбаністики, мистецтвознавців, культурологів, істориків, археологів, краєзнавців, бібліотечних і музейних працівників, працівників органів охорони культурної спадщини, органів містобудування та архітектури, органів місцевого самоврядування, студентів та викладачів навчальних закладів, активістів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, а також всіх, хто цікавиться історією та культурною спадщиною України.


Немає коментарів:

Дописати коментар