понеділок, 3 квітня 2023 р.

2 квітня-Міжнародний день дитячої книги

З 1 до 8 квітня розгорнуто книжкову виставку-рекомендацію "Книжковий світ-то особливий світ, почати можеш будь-коли політ!" та книжкову виставку-подорож "Добрий Чарівник" (Г. К. Андерсен).
Щороку 2 квітня, у день народження великого датського письменника й казкаря Ганса Крістіана Андерсена по всьому світі святкують Міжнародний день дитячої книги.

Міжнародний день дитячої книги почали відзначати ще у 1967 році згідно з рішенням Міжнародної ради дитячої книги – організації, котра вже більше п’ятдесяти років займається дитячою літературою. Основною метою проведення цього свята було привернення уваги до дитячої книги й популяризування читання серед дітей.

Слід зазначити, що дитяча література з’явилась не так вже й давно. До середини 18 століття дітям доводилось читати практично те ж саме, що читали їхні батьки. Надзвичайною популярністю у ті часи користувалися книги Даніеля Дефо «Робінзон Крузо», Джонатана Свіфта «Мандри Гуллівера» і східні казки, такі як «Аладдін» чи «Алі-Баба і сорок розбійників». Виключно дитяча література з’явилася аж через століття, з появою братів Грімм. Їхні твори про Сплячу красуню та Білосніжку не могли не привернути дитячої уваги.

Проте саме Гансу Крістіану Андерсену вдалося змінити ставлення до дитячих творів, а також значно збагатити й розвинути цей вид художньої літератури. Він є автором всесвітньо відомих казок для дітей та дорослих. Серед його найвідоміших дитячих творів: «Дюймовочка», «Гидке каченя», «Принцеса на горошині» та багато інших, не менш захопливих казкових книг.

Твори Андерсена перекладені більш ніж на 150 мов світу! Чимало з них стали сценаріями до мультиплікаційних фільмів та театральних вистав. Тому не дивно, що Міжнародний день дитячої книги відзначають саме в день народження цієї видатної особистості.
Кожна дитяча книга ― це крихітний Всесвіт, маленьке життя. Часом цікава історія може так захопити, що ти ніби з головою занурюєшся у незвіданий простір художнього світу! Серед дитячої літератури існує чимало хороших творів. Але які дитячі книги здатні привернути увагу вже з перших сторінок? 

 Ми обрали п’ять найцікавіших.


1. Ганс Крістіан Андерсен. «Снігова королева»
Майже 200 років ця дивовижна казка зігріває мільйони дитячих сердець. Зворушлива історія про маленьку дівчинку Герду, яка вирушає на пошуки свого названого брата – це надзвичайно мудра й повчальна казка про відданість, вірність та любов.
2. Джоан Роулінг. Серія книг про Гаррі Поттера

Серія із семи книг про хлопчика-чарівника на ім’я Гаррі Поттер сколихнула увесь світ дитячої літератури. Це найвідоміша сучасна казка, котра зуміла відволікти дітей від телевізорів та гаджетів та повернути любов до читання. Усі сім книг переповнені чарівними пригодами Гаррі Поттера, які поступово стають все цікавішими, але, разом з тим, і небезпечнішими.

3. Льюіс Керролл. «Аліса в країні Див»     

Цю книгу англійського письменника давно вважають класикою дитячої літератури. Вона розповідає про неймовірні пригоди дівчинки Аліси, котра потрапляє в уявний чарівний світ, де живуть незвичайні істоти. Білий кролик, Чеширський кіт, Капелюшник та багато інших стали культовими персонажами, яких неможливо забути.

4. Астрід Ліндгрен. «Пеппі Довгапанчоха»
Хто ж з нас не знає цієї дівчинки ― рудоволосої бунтарки, фантазерки й жартівниці? Пеппі ― дівчинка, яка має свою власну мавпочку й коня, живе без батьків, сама у своєму будинку і у світі цікавих подій та пригод. Вона ніколи не сидить на місці! Через свою непосидючість, активність та багату уяву Пеппі постійно потрапляє в кумедні ситуації та пригоди.

5. Роальд Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика»   
Це повість британського письменника, головним героєм якої є чемний та вихований хлопчик Чарлі Бакет. Він мешкає неподалік найбільшої шоколадної фабрики у світі разом зі своїми батьками та дідусями й бабусями. Все своє життя хлопчик мріє побувати на шоколадній фабриці, і одного дня йому випадає така можливість.

Найпопулярніші дитячі письменники в Україні та світі
Імена цих письменників навіки вписані до історії світової культури як тих, хто приніс щось нове в дитячу літературу. Крім творів вищевказаних казкарів, рекомендуємо вам також почитати своїм дітям наступні шедеври дитячої літератури: Алан Мілн «Вінні Пух і всі-всі-всі»;
Доктор Сьюз (Теодор Сьюз Гейзел) «Про Грінча, який украв Різдво!»;
Туве Янссон «Країна Мумі-тролів»;
Всеволод Нестайко «Тореодори з Васюківки»;
Микола Носов «Пригоди Незнайка та його друзів»;
Наталя Забіла «Ясоччина книжка» та ще багато інших.


Чому читати корисно
Психологи стверджують, що читання ― це невід’ємний процес на усіх етапах формування особистості. Неабияку користь приносить читання в підлітковому віці, адже читаючі підлітки розвивають не лише пам’ять, а й емоційну складову інтелекту. 

Читаючи, діти вчаться любити, прощати, оцінювати вчинки та аналізувати дії. Книги допомагають батькам виростити й виховати повноцінну, гармонійну особистість. До того ж читання робить гострішим зір, допомагає сконцентруватись, зберігає фізичне здоров’я (виступає як фітнес для мозку), допомагає приємно проводити вільний час. (за матеріалами https://www.tviysvit.com.ua/mizhnarodnyi-den-dytiachoi-knyhy/)


















Дитячі твори ― це дивовижний та безмежний чарівний світ, який діти відкривають для себе саме завдяки книзі!


Тож у Міжнародний день дитячої книги бажаємо, 
аби на ваших книжкових полицях 
завжди було багато цікавих книг!

Немає коментарів:

Дописати коментар