середу, 21 вересня 2022 р.

Міжнародний день Миру


У бібліотеці представлено книжкову виставку «Я так хочу миру на світі, Щоб могли всі життю радіти!» присвячену Міжнародному дню Миру що відзначається 21 вересня.

Міжнаро́дний де́нь ми́ру  встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН від 30 листопада 1982 року і спочатку відзначався в 3-й вівторок вересня. Генеральна Асамблея в резолюції 55/282 від 7 вересня 2001 року ухвалила, що починаючи з 2002 року Міжнародний день миру щорічно буде відзначатися 21 вересня.


Генеральна Асамблея запропонувала всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня відзначаючи таким чином День Миру  як день глобального припинення вогню і відмови від насильства. Закликала всі держави-члени ООН, регіональні і неурядові організації й окремих людей відповідним чином відзначати Міжнародний день миру, у тому числі шляхом освіти й інформування громадськості, і співпрацювати з Організацією Об'єднаних Націй.
У центральних установах Організації Об'єднаних Націй цей День щорічно розпочинається спеціальною церемонією біля Дзвону миру. Дзвін Миру встановлений у західній частині саду, у дворі комплексу на газоні перед будівлею Секретаріату. Зазвичай о 10 год. 00 хв. за місцевим часом (14 год. 00 хв. по Гринвічу), Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй, перш ніж ударити у дзвін, виступає із спеціальним зверненням і закликає народи всього світу задуматися на мить над значенням миру для всіх людей. Після хвилини мовчання Голова Ради Безпеки також виступає із заявою від імені членів Ради.
У 1986 році в цей день з ініціативи філософа-миротворця Шрі Чінмоя вперше пройшла символічна Хода Миру.
Тепер щороку в Міжнародний День Миру ООН люди більш ніж у 100 містах по усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи безумовну підтримку Організації Об'єднаних Націй у її роботі, спрямованої на мир у всьому світі.
Організаторами Ходи Миру є неурядові організації разом з організацією «The Peace Meditation at the United Nations» — групою, що складається з її представників і співробітників ООН.
У 2014 році у багатьох містах світу Хода миру була присвячена миру в Україні, протестам проти війни на сході України.
(За матеріалами: https://uk.wikipedia.org/wiki/Міжнародний_день_миру)

Хода Миру — це можливість для людей усіх національностей, культур та ідеологій продемонструвати готовність до об'єднання зусиль для встановлення міцного миру у всьому світі.


Пропонуємо ознайомитись з деякими матеріалами виставки:



Ми - кияни! : навч. посіб для учнів. - Харків: Оберіг, 2010 .
Посібник складається з чотирьох тематичних розділів, які містять цікаві пізнавальні тексти про школу, навчання, Київ, Україну, життя столиці, видатних киян.






ГЕРОЯМ СЛАВА! : Розповіді для дітей про героїв фронту і тилу. - Київ: Мамине сонечко,2016 .
 Наші воїни повертаються з війни, і розповідають, розповідають, і розповідають, або скупо кидають по слову, або просто мовчать. Але ми хочемо почути їхні розповіді, нам потрібно знати про все: про бойових побратимів; про героїчні вчинки, які самі воїни вважають простою роботою; про помічників, без яких не обійтися; і протнас з вами. Бо ми всі - своїми діями і мріями - наближаємо перемогу!





Лукасевич,А.І. НАШ ЗАХИСНИК. МИ МОЖЕМО ЖИТИ В МИРІ. - Київ: ПП"Агенство по розповсюдженню друку", 2015. 
Дитяче видання, присвячене захисникам української землі. Головні герої - славні сини своєї країни, міцні та незламні патріоти з жовто-блакитною бронею, які є непереможним щитом українського народу.






Галушко, К. Український націоналізм: Короткий курс з історії України. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. 
Якими є витоки та життєвий шлях українства і української національної ідеї? Як ця ідея формувалася, хто її підтримував і захищав? Завдяки чому наш народ вистояв і зберіг почуття гідності, життєву енергію та патріотизм? Саме спробі відповісти на ці запитання присвячена ця книжка.







Романишин, Р., Лесів, А. ВІЙНА, що змінила Рондо. - Львів: ВСЛ, 2015.
Рондо - особливе місто, в якому живуть цікаві мешканці. Серед них є троє друзів - Данко, Зірка та Фабіян. В цьому місті квіти вміли співати. Одного дня в Рондо прийшла війна ...





ПОВЕРНІТЬ МЕНІ МИР - RETURN PEACE TO ME: Збірник малюнків та історії дітей Донбасу. - Громадська ініціатива "Відновлення Донбасу", 2015.
Книга є результатом проекту, започаткованого громадською ініціативою "Відновлення Донбасу". Це спроба зазирнути у душі дітей, для яких війна стала частиною життя, і кому потрібна допомога від її наслідків. Ми маємо пам'ятати, що хоча діти й живуть у нашому "дорослому" сьогоденні, мине час і ми будемо жити в їхньому "дорослому" майбутньому.




Морозенко, М. Доросла зима : повість. - Київ: Саміт-книга, 2020.
Коли в країні розпочинається революція та війна, і коли у твоєму рідному місті з'являються переселенці, а у класі - новенька з Криму, і коли життя щедро засипає тебе, ніби снігом, нескінченністю запитань і тривог - тоді неминуче приходить ДОРОСЛА ЗИМА. Твоя особлива пора, в якій ти перестаєш бути дитиною, проживаючи дорослі проблеми, дорослу відповідальність і, звісно, дорослу закоханість. Без цього ж ніяк. А далі вже як складеться ...




ПАМ'ЯТАЄМО І ШАНУЄМО ВСІХ, ХТО ВІДСТОЮЄ МИР У НАШ ВАЖКИЙ ЧАС!

Мир вам, вашому регіону і вашому будинку, і нехай кожен день буде присвячений тільки йому!

Немає коментарів:

Дописати коментар