четвер, 8 вересня 2022 р.

8 вересня – Міжнародний день грамотності

З 1 до 9 вересня 2022 року в бібліотеці представлено інформаційну викладку «Як покращити своє мовлення і письмо» присвячену Міжнародному дню грамотності.

Починаючи з 1966 року ЮНЕСКО відзначає Міжнародний день грамотності. Мета Міжнародного дня грамотності — пропагувати важливість грамотності  для кожної людини та суспільства в цілому, що є однією з головних сфер діяльності ЮНЕСКО починаючи з часів її першої Генеральної конференції в 1946 році.
 
Традиція щорічно відзначати цей день започаткована рекомендацією Всесвітньої конференції міністрів освіти з ліквідації неграмотності, що відбулася в Тегерані у вересні 1965 року. Ця конференція рекомендувала оголосити 8 вересня, дату урочистого відкриття конференції, Міжнародним днем грамотності та святкувати його щорічно в усьому світі.
Він підкреслює важливість грамотності та освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови розвинутого, гармонійногоного й мирного суспільства.


























У цей день проводяться конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято запроваджене й святкується на честь тих, хто дав людству писемність і всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.
Щорічно 8 вересня в ході офіційної церемонії з нагоди Міжнародного дня грамотності присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності: Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності та Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності.
Щороку день грамотності присвячений певній тематиці.















Мета свята – звернути увагу людей на важливість грамотного і всебічно розвиненого життя суспільства, а також необхідність її розповсюдження.

Грамотність – це невід’ємне право людини і основа для її навчання протягом усього життя.

Грамотність розширює права і можливості людей і підвищує якість їхнього життя, допомагає викоріненню бідності, зменшенню рівня дитячої смертності, досягненню гендерної рівності і забезпеченню стійкого розвитку миру та демократії.

Грамотність є головним показником культурного та соціального розвитку населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар