вівторок, 13 вересня 2022 р.

15 вересня – Міжнародний день демократії



З 10 до 17 вересня 2022 в бібліотеці представлено інформаційну викладку «НАРОД + ВЛАДА=Демократія» присвячену Міжнародному дню демократії.






2007 року Генеральною асамблеєю Організації Об'єднаних Націй з метою пропагування та дотримання принципів демократії було встановлено  Міжнаро́дний день демократіїНа 46-му пленарному засіданні Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення щодо щорічного відзначення Міжнародного дня демократії 15 вересня (вперше відзначалося у 2008 році), що було виражено у відповідній резолюції № 62/7. Державам-членам, системі ООН та іншим регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям було запропоновано відзначати цей день. Ця дата приурочена до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових та відновлених демократій.




Демократія належить до універсальних і засадничих загальнолюдських цінностей. Зв'язок між демократією і правами людини зафіксовано в статті 21 Загальній декларації прав людини:
« Воля народу повинна бути основою влади уряду; ця воля повинна виявлятися у перiодичних i нефальсифiкованих виборах, якi повиннi провадитись при загальному i рiвному виборчому правi шляхом таємного голосування або ж через iншi рiвнозначнi форми, що забезпечують свободу голосування.
(За матеріалами: https://uk.wikipedia.org/wiki/Міжнародний_день_демократії)


Немає коментарів:

Дописати коментар