понеділок, 26 вересня 2022 р.

26 вересня– Європейський день мов




До Європейського дня мов (26 вересня) у бібліотеці представлено книжкову виставку «Мовне багатство – міжкультурне різноманіття».


Європейський день мов — свято, що відзначається 26 вересня. Основна мета — заохочення вивчення мов як у школах, так протягом усього життя людини, при цьому поняття європейських мов мається в ширшому сенсі, аніж сукупність офіційних мов країн-членів ЄС.




Встановлено свято Радою Європи за підтримки Європейського Союзу 6 грудня 2001 року наприкінці Європейського року мов.  Метою є надихнути жителів Європи на вивчення мов, бо збереження та розвиток мов, зокрема малих, декларується як офіційна мовна політика Євросоюзу.  Як зазначає Єврокомісія, Європейський день мов ставить за мету прийти від популяризації мультилінгвізму до вивчення громадянами ЄС іноземних мов упродовж життя та неурядового співробітництва.
У цей день проходять конференції, семінари, лекції та відкриті уроки в навчальних закладах, концерти, виставки.
На території Європи налічується 225 автохтонних мов, більш 2/3 яких або вже вимерли, або знаходяться на межі зникнення в результаті поступової асиміляції.
Серед іноземних мов, якими володіють європейці, виділяються: англійська (38 %), німецька (15 %), французька (14 %), російська (7 %), іспанська (5 %), італійська (3 %).
Традиційно слабо вивчаються західними і південними європейцями слов'янські та угро-фінські мови, останні зазвичай сприймаються як складні через відсутність родинних зв'язків з індоєвропейськими мовами. Збільшується привабливість ряду великих неіндоевропейских мов: китайська, арабська, турецька, корейська.
(За матеріалами: https://uk.wikipedia.org/wiki/Європейський_день_мов)


Матеріали виставки для ознайомлення:



Країни світу. Європа: Для дітей серед. шкіл. віку. - Харків: Фоліо, 2005. - 319 с. - (Дитяча енциклопедія).
Книга присвячена країнам європейської частини світу. З неї ви дізнаєтесь багато цікавого про географічні особливості, природу, історію, економіку та культуру європейських держав.






Антологія "Україна-Європа". - Харків: Бібколектор, 2015. - 573 с.
Письменники, твори яких увійшли до антології, визначають обличчя нашої літератури. І це обличчя повернуто до Європи. Головна тема в оповіданнях - європейське минуле та майбутнє України. Тут же і трагічна сучасність - в антології є і складні міжнаціональні стосунки на території нашої країни, і тема Майдану, і навіть збитий Боїнг.





Країни, міста, люди: Ілюстр. енцикл. для дітей. - Харків: Видавництво "Ранок", "Веста", 2007. - 128 с. - (Я пізнаю світ).
Енциклопедія призначена для дітей 8-12 років і покликана пробудити й розвинути інтерес до навколишнього світу, природи й життя народів нашої планети, їх культури і традицій. Розділи книги розповідають про материки й континенти, людей і тварин, які там живуть, міста й їх визначні місця.





Вояковський, Д. Ментальні кордони в Європі без кордонів. / Даріуш Вояковський, пер. з польської . - Київ: Ніка-Центр, 2005. - 320 с.
Автор розглядає сучасні підходи до осмислення європейської ідентичності, порушує питання про наявність і співвідношення меж між кордонами територіальними і границями свідомісними. Розглядає питання збереження територіальних кордонів національних держав в умовах посилення тенденцій глобалізації у сучасній Європі.






Гужва, Т. English. Англійська мова: Розмовні теми для студ. універ. - Харків: Фоліо, 2006. - 414 с.
Навчальний посібник призначений для вдосконалення навичок усної мови, для розширення лексичного запасу. 






Аянот, Н. А. Французька мова: Довідник школяра і студента. - Донецьк: БАО, 2006. - 567 с.
Видання адресоване всім, хто бажає вивчити французьку мову. Багатий лексичний і фразеологічний матеріал, різноманітність завдань полегшать процес вивчення іноземної мови.







Розмовник українсько-німецький. - Донецьк: БАО, 2006. - 160 с.
Розмовник містить необхідний мінімум слів і фраз, які дозволяють спілкуватися німецькою мовою.






Говоримо польською: укр.-пол. розмовник для діл. людини. - Київ: Головна спец. ред. літ. мовами нац. меншин України. 1995. - 271 с.
Тематичний матеріал розмовника пристосовано до типових ситуацій, пов'язаних з побутом, діловим та культурним життям, з різнобічними інтересами ділової людини, охоплює комплекс запитань, відповідей, діалогів, висловів, характерних для мовної практики.







Відкрий для себе Європу. - Київ: Представництво ЄС в Україні, 2018. - 44 с.
Продовжуємо відкривати для себе Європу. Яскраво ілюстрована книжка розповідає про природу, історію та сучасне життя європейського континенту. Цікаві розділи присвячені різноманіттю європейських мов. Це видання познайомить читачів з історією створення та із сьогоденням Європейського Союзу.

















Європа - Гра: Європа у великому та малому, в історіях та мріях. - Київ: Представництво ЄС в Україні, - 2018. - 49 с.
Гра - це розвага та, водночас, пізнання чогось нового. Ця незвичайна книжка допоможе маленьким читачам дізнатися більше про Європейський Союз, його історію та сучасність. Юні українці також нині зростають разом з непростими процесами, що ведуть Україну до зближення з Європейським Союзом. При цьому важливо розуміти і бути щирими прихильниками європейської ідеї та найважливіших її цінностей: демократії, дотримання прав людини, рівності всіх перед законом, поваги до інших.

Немає коментарів:

Дописати коментар