понеділок, 4 липня 2022 р.

Мої безпечні літні канікули


З 1 до 31 липня 2022 у бібліотеці представлено книжкову виставку «Мої безпечні літні канікули».

Перебуваючи на літніх канікулах, діти повинні дотримуватись правил безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану, пам’ятати про правила дорожнього руху, пожежної безпеки; пам’ятати про безпечне поводження з електропобутовими і газовими приладами; про шкідливість алкоголю, паління та вживання наркотичних і психотропних речовин; про шкідливість тривалого перебування на сонці; про небезпеку укусів диких та свійських тварин; про правила поведінки в громадських місцях; про обережність на залізниці; про дотримування правил безпечної поведінки під час грози.

Відвідувати тільки дозволені для відпочинку місця.

Забороняється: 
брати до рук та розглядати, близько підходити до незнайомих предметів (обов’язково повідомити про них дорослих); розпалювати вогнища біля будівель в населених пунктах, у лісах і лісосмугах (особливо хвойних), поблизу полів хлібних злаків; вживати в їжу гриби і невідомі ягоди; брати в руки отрутохімікати; гратися гострими і небезпечними предметами; проводити дитячі ігри і розваги поблизу повітряних ліній електропередачи; користуватися вогнепальною зброєю (самопалами); забороняється їздити на велосипедах, дітям віком до 14 років на автомобільних дорогах.
 
Дуже важливо, коли батьки вміють разом займатися спортом, музикою, малюванням або іншим способом влаштовувати з дитиною спільне дозвілля або вашу спільну діяльність.
(за матеріалами: https://osvita-omr.gov.ua/shchodo-profilaktychnykh-zakhodiv/)

Пропонуємо ознайомитись з деякими матеріалами:

Обертинська, А. П. Бережи себе, малюк!: Для дітей дошк. та мол. шк. віку / Худож.: Н. В. Анікіна, В. І. Анікін. – Київ: Росава, 2005. – 128 с.: іл.
У навчальному посібнику йде мова про поведінку дітей у небезпечних ситуаціях. У книзі використано історичні та міфологічні сюжети, пов’язані з темами розділів. Кожний малюнок зображує складні ситуації, в яких може опинитися дитина. Червоною ниткою проходить лейтмотив – допоможи собі та іншим. Призначений для учителів, вихователів, батьків, для читання в колі сім’ї та позакласного читання.

Дорога і дитина: Правила дорожнього руху для школярів: Посібник для учнів 5-6 класів з вивчення Правил дорожнього руху – Київ: 2008. – 84 с.
Ознайомлення з основними правилами поведінки пішохода на дорозі, цікаві факти з історії розвитку автотранспорту та дорожнього руху в столиці, елементи правових знань та багато іншого. Практичні завдання, що дозволяють вивчати правила дорожнього руху на конкретних прикладах, розглядати реальні ситуації, з якими щодня стикаються маленькі й дорослі жителі.


Правила дорожнього руху для дітей. – Харків: ТОРСІНГ ПЛЮС, 2005. – 64 с.
Яскраве видання пропонує дітям вивчити правила дорожнього руху.
Де треба переходити вулицю? Де чекати транспорт і як поводитись на дорозі? Де грати та їздити на велосипеді? Уважно прочитавши нашу книгу, дитина за допомогою гри знайде безпечний шлях від школи додому. Для дітей молодшого шкільного віку та їх батьків.



Ра, Л. Обережно, Незнайомець! / Лана Ра – Київ: «принт», 2015. – 28 с.
Це книжка-казка «Обережно: незнайомець». Ця книга допоможе нам з Вами запобігти прикрим випадкам із нашими дітьми. У книзі у доступній формі пояснюються правила поведінки на вулиці та вдома.


Навроцька, Г. Це треба знати всім: Навч. посібник / Галина Навроцька. – Київ: Дошкільник, 1998. – 224 с.: іл.
У книзі мова йде про знання, уміння та морально-психологічну готовність кожної молодої людини у питаннях збереження не тільки власного життя, здоров’я, але й готовності прийти на допомогу під час небезпечних ситуацій, викликаних екстремальними ситуаціями в умовах техногенних катастроф, транспортних аварій та природних катаклізмів, коли навіть секунди бувають вирішальними в збереженні життя людини.
Читачі також знайдуть чимало корисних порад: як організувати свою працю й відпочинок, зняти втому й загартувати організм, надати першу медичну допомогу при нещасних випадках, аваріях та катастрофах.

Мартін, Р. Транспорт: Маленькі дослідники / Рут Мартін, Аллан Сандерс, пер. з англ. Тетяни кузьменко. – Київ: Книголав, 2019. – 18 с. – (Серія «Дитяча полиця»).
Увага всім маленьким дослідникам!
Пориньмо у світ транспорту та дізнаймося, як розмаїто можна подорожувати.
Зазирай у віконця, щоби побачити, хто куди їде і що з собою везе. Заводь двигун – на тебе чекають дивовижні відкриття!

Бути в родині, бо так спокійніше і безпечніше.//Бреніф’є, О. Хто Я? Мистецтво мислити. – Київ: «Маміно», «Дух і літера» – 2004, С. 62-65.
Діти багато запитують, у них безліч різних питань, часто дуже важливих. Що ж робити?
Чи мусять батьки на них відповідати?
Чому батьки відповідають замість самої дитини?
«Звісно, я не закликаю батьків узагалі не відповідати дитині: ваша відповідь може допомогти їй у становленні особистості. Проте дорослі також мають навчити дитину самостійно мислити і робити висновки, думати, бути незалежною у судженнях, брати на себе відповідальність» (Оскар Бреніф’є).


Методичні рекомендації щодо проведення занять з Правил дорожнього руху в загальноосвітніх навчальних закладах: Безпека дорожнього руху – це життя – Вінниця, 2012 – с. 32.
Запропонований матеріал розроблений відповідно до чинних Правил дорожнього руху.






 Дотримання дітьми вимог безпеки   життєдіяльності під час канікул принесе тільки   радість і задоволення від літнього відпочинку. 


Немає коментарів:

Дописати коментар