вівторок, 28 червня 2022 р.

«Крим, який ми любимо» (Збереження та популяризація культурної та історичної спадщини Криму)



З 20 до 30 червня 2022 року у бібліотеці представлено книжкову виставку-подорож «Крим, який ми любимо» присвячену збереженню та популяризації культурної та історичної спадщини Криму.





Пропонуємо ознайомитись з деякими матеріалами виставки:




Гук, В. Гілочка кримського тиса: Поезія/В’ячеслів Гук – Київ: Фенікс, 2018. – 224 с.
До поетичної збірки сучасного українського письменника В’ячеслава Гука «Гілочка кримського тиса» ввійшли вірші, написані після 2014 року, а також ті, що були створені ще у Криму. Провідною в ній, як і в попередніх книжках поета, є тема часу.

Хайд, Л. Омріяний край: Роман/Лілі Хайд – Київ: Дуліби, 2014. – 240 с.
Роман британської письменниці Лілі Хайд – це щемлива і водночас світла оповідь, яка ведеться від імені кримськотатарської дівчинки Сафі. Разом з батьками, дідусем та бабусею вона повертається на ту землю, яку з дитинства вимріяла, уявляючи її як рай, але замість нього, вона зіткнулася з жорстокою постсовковою реальністю. Крізь отруйні тенета розчарувань проростають паростки безмежної любові до рідного Криму, який на очах у дівчинки стає реальним раєм.

Говоримо кримськотатарською: Рос.-укр.-кримськотатар. розмовник. – Київ: Головна спеціалізована редакція літератури мовами національних меншин України, 1995. – 255 с. – Російською, українською і кримськотатарською.
Популярний тримовний розмовник складений з найуживаніших слів, виразів, діалогових форм, що допоможуть спілкуванню без перекладачів тим, хто ще недосконало володіє українською чи кримськотатарською мовами. Видання стане у пригоді школярам на уроках рідної, кримськотатарської мови, бо містить оптимальну кількість слів і фразеологічних виразів.


Кримськотатарські народні казки та легенди/ Упор. Н.Умеров, переклад укр. Д.Кононенка. –Київ: Етнос,2007. – 512 с.:іл.
Видання знайомить читачів з побутом, звичаями та усною народною творчістю кримськотатарського народу, який є невід’ємною частиною народу України. До збірки увійшли казки побутового. навчального, чарівного змісту, а також історичні легенди, зібрані з різних джерел фольклору кримських татар.



Білоусов, Є. Казки та легенди Криму/Євген Білоусов. – Київ: Веселка,- ВУТ «Просвіта», 2005.– 159 с.
У книзі розповідається про минуле Криму – далекі доісторичні часи, грецькі поселення, Тмутараканське князівство, козацькі походи. Незвичайні рослини і тваринний світ півострова.




Крим Енциклопедія, казка. гра – Київ: Гамазин, 2016. – 64 с.: іл.
У цій книжці зібрано казки та легенди кримчаків, і водночас – основна інформація про історію. культуру та життя Криму в давні і до сьогодні.



Тихо віття шелестить: кримськотатарська колискова/Переклад О.Москальця.// Рідна колисанка: Зб. народ. колискових пісень (з нотним дод. і картою України). –Київ: Веселка, 2019. – С. 17-18:іл.
Збірник «Рідна колисанка» – це частина однойменного проєкту, підтриманого Українським культурним фондом, що мав на меті ознайомити дітей, батьків і педвгогів з колисковими піснями народів, що з давніх часів проживають в Україні. В книжці представлені роботи юних художників.














Крим. Це Україна// Подорож по Україні: Допитливій малечі про цікаві речі. Для дітей мол. та серед. шк. віку. – Київ: Журнал «Радуга»,2016. – С.8-16, 230-238:іл.
Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися З Україною, відвідати її цікаві місцини.



Крим//Природа України: Енциклопедія рідного краю/ Текст, дизайн, фото: Максим Журб. – Харків: Ранок, Веста,2008. – С.34-41: іл.
Наш навколишній світ. рідна природа чарують в усі пори року. Ця книга проведе нас усією країною, познайомить з рослинами і тваринами нашої Батьківщини, від карпатських гір до безмежного степу причерномор’я.


Немає коментарів:

Дописати коментар