пʼятницю, 3 червня 2022 р.

Безневинні жертви, згаслі зіроньки, відлетіли в Вічність сини і доньки!


4 червня з болем у серці вшановуємо пам'ять дітей, чиє життя забрала жорстока війна.

Війна забирає життя не лише у дорослих, а й у дітей. 

Вперше на офіційному рівні Україна відзначила День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України 4 червня 2021 року.
Дата дня вшанування була вибрана не випадково - щорічно 4 червня відзначається Міжнародний день дітей – безневинних жертв агресії, заснований Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй.
Враховуючи рішення Генеральної асамблеї ООН, Верховна Рада України установила в Україні День вшанування пам'яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, який відзначатиметься щороку 4 червня.














4 червня, до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України у Національному музеї історії України у Другій світовій війні покажуть експозицію, що не залишить байдужим нікого.
Під склепінням Верхньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці створено Мартиролог дітей, загиблих у період повномасштабної російсько-української війни.

Фактичну кількість загиблих і поранених установити неможливо через ведення активних бойових дій окупантами на українській території. Проте відому цифру обірваних життів відображає символічна рахівниця. Імена загиблих з’являються на символічному вівтарі, очі в очі зі світлин за нами стежать ті, хто тепер перетворився на янголів.
У трагічну атмосферу гостей Музею занурює музична композиція «Спи, моє дитя» (Руслан Горовий ft. Сергій Жадан і Віктор Верба). Її присвячено 15-річному громадському активістові Дані Дідику, який став жертвою теракту в м. Харків у 2015 р.
Трагізм дійства увиразнює артоб’єкт «Дерево пам’яті» — метафора смерті дітей у війні. Червоний і чорний кольори підкреслюють драму та біль родинного дерева. У червоних скриньках — речі дітей, знайдені під час музейної експедиції щойно визволеними теренами Київщини. Чорні гілки — образ стійкості й витривалості всієї України, як однієї родини.

 Як настане мир… Ми заспіваєм,
Так, що нас почують на землі
Про життя під вічним небокраєм,
Те, що ми утратили малі. 
Автор: Діана Гальченко

З початку збройної агресії Російської Федерації у 2014 році загинуло понад 240 дітей, ще 56 пропали безвісти, отримали поранення і травми, за даними різних джерел, від 167 до понад 500 малолітніх громадян України.
Більше ніж 724 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф із 24 лютого 2022 року. Станом на ранок 3 червня офіційне число дітей-жертв — 261, поранених — 463.
Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.


 Наймолодшим жертвам російської агресії було 23 дні, 1,5 та 3 місяці… 

(https://vtl.in.ua/2022/06/02/den-vshanuvannya-pamyati-ditej-yaki-zagynuly-vnaslidok-zbrojnoyi-agresiyi-rosijskoyi-federacziyi-proty-ukrayiny/; https://vechirniy.kyiv.ua/news/67190/; https://dn.gov.ua/news/4-chervnya-den-vshanuvannya-pamyati-ditej-yaki-zaginuli-vnaslidok-zbrojnoyi-agresiyi-rosijskoyi-federaciyi-proti-ukrayini)

Немає коментарів:

Дописати коментар