пʼятницю, 10 червня 2022 р.

12 червня – День Святої Трійці, П’ятидесятниця

З 6 до 14 червня до свята Дня Святої Трійці у бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Три прояви Бога: вогник у кожному з нас» . Відбулась година духовності «У День Трійці Святої відкриті Небеса, – Серце повірить знову в чудеса!».

2022 року 12 червня відзначається День Святої Трійці.
Трійця є одним із 12 найважливіших церковних свят (двунадесятим святом) для християн як східного, так і західного обряду.
Трійцю ще називають Зеленою неділею та П’ятдесятницею.
Річ у тім, що цей день відзначають рівно на 50-й день після Великодня. Відповідно щороку дата святкування змінюється.














В Україні цього року християни східного обряду відзначають Трійцю 12 червня за церковним календарем, а християни західного обряду – 5 червня.
Традиційно християни святкують Трійцю цілий тиждень, починаючи з неділі.
Священики одягають ризи зеленого кольору, а під час молитов обов’язково згадують перемогу Ісуса Христа над смертю.
Трійця – це одне з найважливіших церковних свят, коли згадують про сходження Святого Духа у вигляді вогненних язиків на апостолів Ісуса Христа та Пресвяту Богородицю, як Спаситель пророкував перед Своїм Вознесінням.
Після цієї події апостоли отримали дар цілительства і передбачення, заговорили різними мовами, щоб нести Слово Боже по світу.
Офіційно встановили Трійцю в 381 році під час скликання II Вселенського Собору. Наші предки стали відзначати це свято після того, як відбулося хрещення Русі.














У цей день прийнято прикрашати храми і будинки зеленню, лікарськими та пряними травами, ароматними квітами, освячувати гілочки берези, потім поставивши їх у себе вдома. Береза - головний атрибут Трійці, це дерево уособлює силу Святого Духа.
Ще одна традиція - влаштовувати гучні застілля, запрошуючи родичів, друзів і сусідів. Трійця не потрапляє ні в один пост, тому можна сміливо радувати себе апетитними ласощами. Головна страва свята - великий коровай.
У селах також проходять народні гуляння: люди водять хороводи, співають пісні і танцюють. Молоді люди на Трійцю сватаються, бо вірять у прикмету: якщо попросити руки на П'ятидесятницю, а побратися на Покров, то довге і щасливе сімейне життя забезпечене.
Молоді дівчата спускали вінки зі свіжих квітів на воду та за їхнім рухом визначали, коли ж вони одружаться.
В Італії на Трійцю розкидають пелюстки троянд у храмах, а в Англії влаштовують веселі ігри, танці та конкурси.














У це велике церковне свято заборонено фізичну працю, рукоділля, роботу по дому та на землі. На Трійцю також не вінчаються та не грають весіль. Крім того, вважається, що на Зелені свята не можна нічого різати, стригти, копати, садити, косити, рубати, сумувати та купатися у водоймах.
На свята існували такі прикмети : Дощ на Трійцю – рік буде грибним і врожайним, якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки, холодний день означає дощове та холодне літо, якщо на Трійцю прилетіли стрижі, то справжнє тепло попереду, почала кукувати зозуля — настав час сіяти льон.

 Вітаємо зі святом Трійці! 

Немає коментарів:

Дописати коментар