понеділок, 13 червня 2022 р.

Євроатлантична інтеграція (Україна – НАТО)

«У відповідності до статутних документів Альянсу, головна роль НАТО полягає у забезпеченні свободи і безпеки країн-членів з використанням політичних і військових засобів. НАТО дотримується спільних для Альянсу цінностей демократії, індивідуальної свободи, верховенства права та мирного розв'язання суперечок та підтримує ці цінності в усьому євроатлантичному регіоні»


20 вересня 2018 року український парламент затвердив поправки до конституцій, які закріпили євроатлантичний і європейський курс України.

12 червня 2020 року Україна отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями, що має на увазі більш глибоку і індивідуальну взаємодію з силами Альянсу.

«Суверенна, незалежна і стабільна Україна, неухильно віддана демократії і верховенству права, має першорядне значення для євроатлантичної безпеки. Відносини між Україною і НАТО почали розвиватися ще на початку 90-х років XX ст. і відтоді стали одним з найбільш значущих партнерств НАТО. Починаючи із 2014 року, внаслідок російсько-українського конфлікту, співробітництво між Україною і НАТО у низці ключових галузей було активізовано.»

«Від самого початку російсько-українського конфлікту у 2014 році, НАТО дотримувалася непохитної позиції цілком на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України у межах міжнародно визнаних кордонів. Держави–члени Альянсу суворо засуджують і ніколи не визнають незаконну та нелегітимну анексію Криму Росією, також засуджуючи його тимчасову окупацію. До того ж НАТО засуджує рішення, ухвалене Росією у лютому 2022 року, щодо визнання самопроголошених «Донецької Народної Республіки» і «Луганської Народної Республіки» на сході України, яке є кричущим порушенням міжнародного права, що ще більше підриває суверенітет і територіальну цілісність України. НАТО також засуджує у найсуворіший спосіб повномасштабне вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося у лютому 2022 року і є абсолютно невмотивованим і неспровокованим. Це – тяжке порушення міжнародного права і серйозна загроза євроатлантичній безпеці.»

(https://www.nato.int/cps/uk/natohq/topics_37750.htm , 15-Mar-2022)




У бібліотеці користувачі мають змогу переглянути інформаційні матеріали на тему співпраці України та країн НАТО (Північноатлантичний альянс) в рамках євроатлантичної інтеграції.



Немає коментарів:

Дописати коментар