вівторок, 31 травня 2022 р.

1 червня – Міжнародний День захисту дітей


З 1 по 6 червня в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Щоб кожна дитина щасливою була – їй треба любові й родинного тепла!» присвячену Міжнародному Дню захисту дітей.

1 червня багато країн святкують Міжнародний день захисту дітей - одне з найстаріших міжнародних свят!
Рішення про проведення Міжнародного дня захисту дітей було прийняте на Всесвітній конференції, присвяченій питанням благополуччя дітей, яка відбулася в Женеві в 1925 році. Чому це дитяче свято було вирішено відзначати саме 1 червня? За однією з версій, 1 червня 1925 року Генеральний консул Китаю в Сан-Франциско зібрав групу китайських дітей-сиріт і влаштував для них святкування Дуань-у цзе (Фестивалю човнів-драконів). Завдяки щасливому випадку день збігся і з часом проведення «дитячої» конференції в Женеві.














Після Другої світової війни, коли проблеми збереження здоров’я та благополуччя дітей були як ніколи актуальні,
Рішення про проведення Міжнародного дня захисту дітей було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року в Парижі, на якому прозвучала клятва про невпинну боротьбу за забезпечення міцного миру, як єдиної гарантії щастя дітей, і вперше його відсвяткували за рік, саме 1 червня 1950 року. Потім ООН підтримала цю ініціативу і оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.
Відтоді це свято почали відзначати щороку.


В Україні День захисту дітей, щорічно відзначається 1 червня, відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 на підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім’ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна - дітям" та інших громадських організацій.
Слід зазначити, що Всесвітній день дітей відзначається також 20 листопада. 1954 року Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести в практику святкування Всесвітнього дня дітей (Universal Children’s Day).
А от на Сейшельських островах святкують не день, а цілий Місяць захисту дітей.













У Міжнародного дня дітей є свій прапор. На зеленому тлі, що символізує ріст, гармонію, свіжість і родючість, навколо знака Землі розміщені стилізовані фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла та чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, ‒ символ нашого спільного дому.


(За матеріалами: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=784&year=2022; https://kubg.edu.ua/prouniversitet/news/anonsidetail/4870-01-chervnia-den-zakhystu-ditei.html; https://www.stb.ua/ua/2022/05/26/mezhdunarodnyj-den-zashhity-detej-chego-vy-ne-znali-o-prazdnike/)


Пропонуємо огляд деяких матеріалів вставки:

Дивоцвіт дитинства: Хрестоматія з етики для учнів початкової школи. /За ред. В. М. Хайруліної. – Київ: Видавництво «Плеяди», 2005. – 192 с.
У цій хрестоматії вміщено цікаві оповідання, казки, вірші та інші твори художньої літератури, що висвітлюють основні питання етики, допомагають усвідомити найважливіші духовні цінності. Хрестоматію складають чотири розділи, які побудовані за тематичним принципом. Дібраний матеріал знайомить маленьких читачів із такими поняттями, як «рід», «родина», «сім’я», поглиблює знання про довкілля, сприяє розумінню ролі книги в житті людини, виховує любов до рідного слова, дає відповіді на чимало запитань, які цікавлять маленьких читачів.
Для учнів початкових класів.



ПРАВА ДИТИНИ. Збірник документів. – Львів: Оксарт, 1995. – 112 с., іл.
Книги подає найважливіші міжнародні документи, що стосуються прав дитини, такі як «Декларація прав дитини», «Конвенція ООН про права дитини», «Всесвітня декларація про забезпечення виживання, захисту і розвитку дітей», витяги із «Пекінських правил» та інші. Видання ілюстроване добіркою фоторобіт на тему «Світ дитинства».



Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма Я і Конституція. – Львів: Видавництво Старого Лева. 2019. – 88 с.
Чи знаєш ти, що таке Конституція України? І як в одній книзі може поміститися все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція – це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.
Конституція як компас? Так! Бо у ній про те, хто ти як особистість і хто ми як народ на карті світу, яка наша точка відліку і який керунок маємо обрати, щоб іти у правильному напрямку.
Тож рушаймо!

Сташук О. В. Я громадянин України. – Київ: ТОВ «Патерик», 2013. – 64 с.: іл.
У книзі доступно для дітей розказано про національну символіку, види влади, конституцію, основні закони, частину української історії, культури, географії та традицій.
Увагу юних читачів обов’язково привернуть яскраві сторінки історії та природні надбання регіонів України, знайомство з культурою та видатними діячами України.
Метою видання є відродження патріотичного почуття юного українця з найменших років, щоб зародити любов до нашої країни.



Бібік Н. М., Ілляш М. М. Зростаймо громадянами. Розповідь про конституцію України: Навч. посібник. – Київ: Веселка, 2000. – 87 с.: іл.
Цей посібник створено для курсу «Ознайомлення з навколишнім світом», що входить до навчального плану початкової школи. У ньому розглядаються загальні питання (що таке держава, демократія, громадянський обов’язок і права людини, нація і національні меншини, закон і державні символи тощо) і конкретні статті Конституції України, передбачені для вивчення молодшими школярами.




Сім'я і дитина - це споконвічні цінності, які сповідує український народ, будуючи свою державність та розвиваючи власну культуру.
Діти - це головна радість і надія для батьків. Вони справжнє майбутнє не тільки для держави, а й для всього світу.
Бажаємо миру і злагоди кожній дитині, кожній родині, усій Україні!

Вітаємо з Днем захисту дітей!


Немає коментарів:

Дописати коментар