суботу, 21 травня 2022 р.

29 травня - День Києва

З 20 по 31 травня в бібліотеці розгорнуто книжкову виставку «Київ мій – столиця давня, Велич, гордість, православ’я!»
Київ є столицею України і найбільшим містом, містом-героєм України. Культурним і урядовим центром країни.
В 2022 році День міста Київ припадає на 29 травня. Цього року столиці виповнюється 1540 років.
День міста Київ святкують в останні вихідні травня. Традиція відзначати день народження Києва з’явилася у 1982 році. Саме тоді в Україні відсвяткували 1500-річчя від умовної дати заснування міста. Ця урочиста подія, при всій своїй помпезності, торкнулася серця киян. Під егідою ЮНЕСКО в столиці проходило безліч заходів — від театральних постановок до відкриття пам’ятників і будівель після реконструкцій.
З 1984 року почалися регулярні вернісажі на Андріївському узвозі. А в останню неділю травня 1987 вперше було офіційно відзначено День міста Києва.


Цього дня в місті традиційно проводять благодійний Пробіг під каштанами, урочисті заходи в центрі і виставки квітів на Співочому полі.
Зараз в Україні триває війна, яку 24 лютого розпочала Росія. Правила воєнного часу забороняють проводити масові заходи. У Київській міській державній адміністрації поки не розповідали про те, як буде влаштований День Києва цього року.
Водночас вже відомо, що традиційний Пробіг під каштанами відбудеться, хоча й у зміненому форматі. Цього року мета заходу — збір коштів для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, а також об'єднання українців для взаємної підтримки.
(За матеріалами: https://www.dilovamova.com/index.php?page=10&holiday=367&year=2022; https://nv.ua/ukr/kyiv/den-kiyeva-2022-yak-i-koli-vidznachayut-den-stolici-ukrajini-u-2022-roci-50242607.html)

Пропонуємо віртуальний огляд деяких матеріалів виставки:

Г. Ю. Івакін, доктор істор. наук; М. Б. Кальницький; Ю. В. Павленко, доктор філософ. Наук; О. Ю. Храмов. Київ. Парки, площі, вулиці. Фотоальбом. – Київ, 2006 – 320 с., іл. 540.
Містить понад 400 оригінальних кольорових фотографій і близько 100 чорно-білих, в основному історичних, об’єднаних в чотири тематичні блоки з відповідним текстовим матеріалом – парки, площі, вулиці (історичні), околиці старого міста. Це дало можливість в жанрі фотоальбому, проте з мінімальним текстом, подати фрагменти історії Києва та його сьогодення, на відміну від традиційних видань подібного типу. Така книга виходить вперше.
Розрахована на всіх, хто цікавиться історією Києва.











Абліцов В. Г. Київ. Енциклопедія. – Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. – 288 с.
Кияни – це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля.
Це переконання спряло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.

Пукас Н. Каштанів київських листочки. – Київ : Фенікс, 2018. – 112 с.
Книга Надії Пукас «Каштанів київських листочки» - життєві ескізи до картини життя столиці і її мешканців.
Книга ввібрала у себе 8 оповідань і повість. Читач знайде в них ситуацію, яка не раз траплялася з ним самим. Кожен рядок пронизаний любов’ю до героїв, співзвучністю переживань до їх проблем, радістю за їх вирішення.
Книга написана добірною, гарною, пісенною мовою. Змістовно. Цікаво.

Рибаков М. О. Невідомі та маловідомі сторінки історії Києва. – Київ: «Кий», 1997. – 374 с.
Книга являє собою своєрідний збірник історико-краєзнавчих та культурологічних нарисів про Київ. У ній висвітлені питання адміністративно-територіального поділу міста у різні часи, наведені відомості про топографію міста й окремих його складових, будинки та вулиці, яких вже не існує в сучасному Києві.
Книга прислужиться як у навчальному процесі шкіл, середніх та вищих учбових закладів, так і в позашкільній, факультативній, екскурсійній роботі.
Для широкого кола читачів.

Історія Києва: від княжої доби до сучасності. Збірник документів і матеріалів: Навч. посібник / За заг. ред. В. Ф. Колесника, А. П. Коцура, Н. В. Терес. – Київ: Книги – ХХІ, 2005. – 773 с. – Бібліогр. с. 726-734.
Посібник містить 578 документів і матеріалів з історії Києва від часів стародавньої Русі до сучасності; кожний розділ супроводжується історичною довідкою.
Для викладачів історії, студентів, які вивчають нормативний курс історії України, історію Києва і краєзнавство, а також для всіх, хто цікавиться історією стародавньої столиці незалежної України.

Малаков Д., Прибєга А. Київ столітньої давнини. – Київ : Видавництво «Фенікс», 2017. – 320 с. : іл.
Величний Київ – столиця України – має багатовікову історію та вирізняється серед міст Східної Європи своєю неповторною красою. Видання пропонує читачеві цікаву екскурсію в місто початку ХХ століття. Подорож побудована на ретельно підібраній колекції поштівок з краєвидами Києва столітньої давнини та починається із Софіївської площі, веде до схилів Дніпра, спускається на поділ і знову повертається у Верхнє місто, щоб продовжитись по Володимирській вулиці, прогулятися Хрещатиком, Липками, Печерськом та околицями.
Видання адресоване шанувальникам старовини, мандрівникам, гостям Києва, широкому загалові читачів.











Гирич І. Б. Київ: люди і будинки. – Київ : Либідь, 2015. – 432 с.: іл.
Вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.
Для широкого читацького загалу.





З Днем Києва!


Немає коментарів:

Дописати коментар