пʼятницю, 8 липня 2022 р.

8 липня – День родини

З 4 до 11 липня в бібліотеці представлено книжкову виставку «В моїй родині – щастя і тепло, Там щедрості одвічне джерело!».

В Україні, окрім Міжнародного дня сімей,  існує свято, присвячене родині, 8 липня – День родини.
Для дітей родина — це середовище, в якому у них формуються основні моральні принципи, а також психічні, фізичні, інтелектуальні та емоційні основи розвитку.
Для дорослої людини родина є джерелом реалізації цілого ряду потреб. Проте основне з таких — єдність, яка проявляється у дотриманні певних сімейний традицій.
Понад чотири місяці українці живуть в умовах війни. Психіка кожного перенапружена та проходить випробування на міцність. Потік новин, повітряні тривоги, вибухи, драматичні історії — все це виснажує нас. Але важливо пам’ятати, що головна цінність – це родина. Тому довіряйте свої почуття, переживання та страхи близьким. Нагадайте тим, хто зараз не поряд з вами, про свято сім’ї, підтримуйте теплим повідомленням та словами підтримки.











































Пропонуємо віртуальну книжкову виставку до Дня родини:

Енциклопедія батьківства: Посібник з сімейного виховання. – Київ: КНТ, 2008. – 592 с.
Це книга про найдорожчий скарб кожного народу, його майбутнє – про наших дітей. В ній йдеться по роль батьків, сім’ї у вихованні порядних, здорових фізично і духовно людей. Сім’я – особливий взаємодіючий осередок суспільства, в якому закладається фундамент особистості. Проблема створення щасливої родини і правильного виховання в ній дітей справедливо вважається завжди актуальною. До книги включені Конвенція ООН про права дитини та закони України про права дитини – документи, які має знати і яких дотримуватися кожний, хто бере участь у вихованні дітей.


Бєлєнька, Г.В. Здоров’я дитини – від родини: Як виховувати в сім'ї здорову дитину від народження до повноліття/ Г.В. Бєлєнька, О.Л. Богініч, М.А. Машовець. – Київ: СПД Богданова А.М., 2006. –- 220 с.
Книга висвітлює актуальні проблеми виховання, розвитку здорової дитини в умовах сім'ї, формування відповідального батьківства. Автори розкривають шляхи залучення дітей до здорового способу життя, окреслюють велику роль батьків в забезпеченні розвитку сучасної здорової дитини.


Шрагіна, Л. 15 табу для мамусь і татусів, або Батьківські помилки з любові до дітей/ Лариса Шрагіна. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2016. – 144 с. – (Серія «Школа мудрих батьків»)
Чому діти не завжди поводяться так, як нам хочеться? Чому їхня поведінка нас дратує? Чому вони часто чинять нам на зло? Якими внутрішніми мотивами і причинами вони керується? Відповіді на ці питання – чи не найболючіші для нас, батьків. Але варто пам’ятати: вони, наші діти, не народжуються противними, грубими, зухвалими чи егоїстичними. Вони стають такими, якщо ці риси за певних обставин у спілкуванні з іншими людьми допомагають їм домогтися бажаного. Про те, як уникнути прикрих помилок у вихованні, про табу для батьків у спілкуванні зі своїми дітьми йтиметься в цій книжці.


Кравцова, Г. Дитина і кар'єра або Як бути гарними батьками, якщо Ви цілий день на роботі: Мистецтво бути батьками/ Ганна Кравцова. – Харків: ПП «ТОРСІНГ ПЛЮС», 2008. – 160 с.
Багато хто з нас, батьків, стоїть перед дилемою: займатися вихованням дитини чи працювати. Чи можна гарантувати 7гармонійний розвиток дитини, якщо вас цілий день немає вдома? Чи може той, хто повносю зайнятий кар'єрою, бути гарним татусем чи гарною матусею. Відповіді на ці та інші питання можна знайти в пропонованій книзі.


Губенко, А. Як виховати генія або інвестиція у вашу дитину: Для дітей від 5 до 16 років: Посібник для батьків, дітей, педагогів, психологів /Олександр Губенко. – Київ: Самміт-Книга, 2016. – 32 с.: іл.
Посібник з розвитку мислення, інтелектуальної креативності фінансових здібностей дітей різного віку, починаючі з дошкільнят і закінчуючи підлітками. Ця книга одночасно розвивальна й захоплююча, вона необхідна для розумового розвитку маленької особистості і підготовки її до дорослого життя. Вона може використана у роботі батьками та їх дітьми, а також фахівцями-педагогами.



Шевченко, Т. У нашім раї на землі…: Вибрані твори/ Тарас Шевченко, упор. Г. Рогач, худож. К. Штанько. – Київ: «ВЕСЕЛКА», 2016. -159 с.:іл.
До книжки увійшли вірші та поеми Т.Г. Шевченка по материнське щастя й материнське горе, нелегке життя селянських дітей , а також про людську мудрість, історичну минувшину, велику любов до рідного народу.




















Шевченко, Т. Дитячий Кобзар/ Тарас Шевченко, упор. З. Мензатюк, худож. М. Михайлошина. – Львів: ВСЛ, 2015. – 59 с.:іл.
У книзі ми знайдемо вірші та поеми Великого Кобзаря, які присвячені української родині. Тексти доповнюють яскраві ілюстрації.



















Поклад ,Н. На веселої вулиці: Для дітей дошк. та мол. шк. віку/ Наталка Поклад, худож. Я.Кернер-Вернер. – Київ: АВІАЗ,2014. – 40 с.:іл.
Чудові вірші Наталки Поклад про українську родину, побут, розваги дітей, природу. Яскраві ілюстрації до віршиків на кожної сторінці.



















Котляревській І. Наталка Полтавка. Квітка-Основ’яненко Г. Сватання на Гончарівці. Нечуй-Левицький І. Кайдашева сім’я. Кондратюк А. Хутір.
Автори показали родинні зв’язки, людей з їхніми проблемами й переживаннями, виражена індивідуальність та особистий колорит – найвизначніша індивідуальність українського народу. Вражаюча правдивість і художня сила опису життя української родини, українського роду. Поєднання жвавого сюжету, щирого гумору, національного колориту і українського духу.

 «Що таке сім'я?» 
 Розкажу вам, друзі, я, що таке моя сім'я. 
 Разом дружно проживаємо і пісні про це співаємо. 
 Люба матінко моя — як пишаюсь нею я! 
 В неї рук золотії. Серцем кожного зігріє. 
 Тато сильний і завзятий — він господар в нашій хаті. 
 Все майструє, все ладнає, бо для всього хист він має. 
 Дід і бабця - у пошані, вони праці ветерани. 
 Всіх онуків міцно люблять. І як пташенят голублять. 
 Є у мене ще й брати — кращих в світі не знайти. 
 Ось і вийшло всіх сім «я» знайте, це моя сім'я. 
                                                                                            Н. Чемерис

Немає коментарів:

Дописати коментар