середу, 17 листопада 2021 р.

21 листопада-День Гідності і Свободи

З 5 до 23 листопада розгорнуто книжкову виставку "Фортеця духу: події, що змінили мою Батьківщину".

День Гідності та Свободи в Україні відзначається 21 листопада згідно з Указом колишнього Президента України Петра Порошенка «Про День Гідності та Свободи». Цього дня згадують тих, хто вніс свій внесок у Помаранчеву революцію та Революцію Гідності.

Свято встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…».


Національний музей Революції гідності заходи до Дня Гідності і Свободи розпочне традиційним всеукраїнським флешмобом #бути_гідним.

«Ми продовжуємо традиції попередніх років. Флешмобом #бути_гідним з 11 листопада пропонуємо суспільству, усій країні та й не лише у межах офіційних заходів, але й за кордоном доєднуватися діаспорі, іншим громадам. Він (флешмоб - ред.) існує вже декілька років», - сказав Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції гідності
Він також закликав українців у День Гідності і Свободи бути солідарними з учасниками Майдану, пов'язавши синьо-жовту стрічку на руці, сумці, автівці. «Це своєрідна ідентифікація протестувальників. Вона на сьогодні є досить поширеним та прийнятним способом ідентифікації саме цей день», - сказав він.

За словами гендиректора Національного музею Революції, 20 листопада буде запущена вулична соціальна кампанія під гаслом «Вільні творити майбутнє». Ідея – попри різні політичні погляди, українці вміють об’єднуватись задля відстоювання основних цінностей. Прагнення свободи пробуджує гідність.
«Буде толока на Алеї небесної сотні. 19 листопада о 10 годині ми запрошуємо усіх охочих», - сказав Пошивайло. Він також анонсував відкриття нового виставкового простору музею Революції гідності.
20 листопада директор музею запросив небайдужих громадян о 15 год. відвідати інформаційний центр Музею Майдану, де відбудеться показ фільму «Історія українських майданів». Також у цей день відкриється якісний мультимедійний проєкт «Відчуття Майдану».
У зв'язку з карантинними заходами кількість місць обмежена.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV
Як наголосив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, важливо розуміти, що коли йдеться про Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року - йдеться у першу чергу про акти боротьби на незалежність України, боротьби за права людини та людську гідність. «Це провдовження великої історії. Як мінімум, столітньої історії, коли ми боролися за свою державність. Це один процес, одна тяглість одного і того самого процесу - боротьби за речі цінні, речі важливі, речі , які роблять нас цивілізованою демократичною спільнотою, цивілізованою демократичною нацією», - сказав він.
Голова УІНП сподівається вже 2022 року мати проєкт будівництва Музею Майдану.
(За матеріалами https://www.ukrinform.ua/rubric-presshall/3346967-zahodi-do-dna-gidnosti-i-svobodi.html)

Пропонуємо для перегляду такі матеріали:

Небесна сотня / К. Богданович, Х. Бондарева, Ю. Бухтоярова та ін.: упоряд.: О. Трибушна, І. Соломко; передмови Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава; худож.-оформлювач Л. П. Вировець. - Харків: Фоліо, 2015. - 206 с.: іл. - Укр. та рос. мовами.
Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.
Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці. вчителі ... Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об'єднав їх, зробив побратимами та "воїнами світла".
Ця книга була написана заради того, аби пам'ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українйів. Вона - німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.


Наталя Гук. Євромайдан. Звичайні герої.-Київ: Брайт Стар Паблішинг, 2015.-144 с.
Це збірка розповідей про звичайних і водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013-2014 років. Тут усього потрошку: долання меж і страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття й відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю,буденні дива. Але основа всіх подій єдина - прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова "неможливо".



Галина Кирпа. Мій тато став зіркою.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2015.- 36 с., іл.
Це зворушлива оповідь маленької дівчинки, тато якої загинув на Майдані. Дівчинки, якій важко змиритися з тим, що тато вже не пригорне її міцно-міцно, не малюватиме з нею пастельками тополю аж до неба, не побачить її маленької сестрички. Героїня книжки роздумує про зовсім недитячі теми: смерть, барикади, гради та біженців.
А полеглий за правду тато світить їй з неба яскравою зіркою...



Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах / упоряд. : Тетяна Ковтунович, Тетяна Привалко; Укр. ін-т нац. пам'яті. - Київ : "Видавництво "Фенікс", 2016. - 304 с. : іл.
У збірнику подані фрагменти спогадів очевидців протестних акцій, що відбувалися в Україні з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року і названі Революцією Гідності. Інтерв'ю зібрані Українським інститутом національної пам'яті у рамках проекту "Майдан: усна історія". До збірника увійшли спогади митців, що представляють різні жанри, види та напрями мистецтва. У спогадах творчих людей відображено їхній суб'єктивний досвід пережитого та узагальнені міркування про роль мистецтва у протестних акціях Революції Гідності. Видання покликане сприяти збереженню пам'яті про Майдан та його учасників.Для дослідників, учителів та всіх, хто цікавиться перебігом подій Революції Гідності.



Кобзар В. Ф. Хроніка буднів: новели, повість/В. Ф. Кобзар.-Київ: "Видавництво "Фенікс", 2016.-160 с.
Збірку складають сімнадцять новел і повість "Двадцять другого травня". У новелах ідеться про драматичні, а часом трагічні події, які трапляються в житті будь-якої людини, переважно наших сучасників, коли мусиш зробити вибір, як діяти далі. Кілька новел тематично пов`язані з феноменом Революції гідності.





Майдан і Церква.- Київ.: Техніка, 2015.-656 с.: іл.
Книга є наслідком моніторингу подій зими 2013-2014 рр., що відбулися в Україні після непідписання Україною угоди про асоціацію з Євросоюзом, коли українці вийшли з мирними протестами проти політики влади. Фокус зроблено на зборі та аналізі інформації про реакцію релігійних організацій України та їх лідерів на мирні протестні народні акції та спроби силового придушення волевиявлення народу. До збірки також ввійшли офіційні документи ВРЦіРО, окремих релігійних організацій, звернення та заклики релігійних лідерів до народу і до влади, неофіційні висловлювання та коментарі звичайних віруючих та їх пасторів, експертні оцінки політиків, державних діячів, а перш за все - релігієзнавців, які покликані об'єктивно і неупереджено, позаконфесійно і полісвітоглядно розкрити суть духовного Майдану, зміст революції гідності, показати роль релігії і Церкви в становленні громадянського суспільства та сучасних соціально-політичних процесах.


Марчук Г. Вибороти долю/ Г. О. Марчук.-Київ: Видавництво "Фенікс", 2017.-256 С.
Книга написана в період з 2013 по 2015 роки. Це книга про долю людини, про її призначення в цьому світі, про надії і сподівання. Тут проходить ціла галерея жінок - сильних і красивих - здатних на велике всеперамагаюче кохання. Кожна з них виборює свою долю, жертвуючи багато чим, однак кожна залишається вірною тому призначенню, яке написав їй Господь. А ще - це книга про роль Майдану у житті кожного з нас. книга дуже болюча, як і наше сьогодення.



Забути події не маємо права,
Героям Майдану - пам'ять і слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар