середу, 23 червня 2021 р.

До Дня Конституції України


З 22 до 30 червня представлено віртуальну книжкову виставку "Конституцію вивчати, пам`ятати, поважати!".
Також відбулась бесіда "Вчимося бути громадянами".

День Конституції України — це державне свято, історія якого почалася з 1996 року та супроводжувалась довгими обговореннями та дебатами. Тоді, у ніч на 28 червня, парламент прийняв Конституцію незалежної України.

Цікаво, що Україна як незалежна держава прожила без власної Конституції практично п'ять років і стала останньою з пострадянських країн, де прийняли Конституцію – основу української держави, де написано, що країна існує для людей, але не навпаки.



























Наша країна має багатовікову історію конституційного процесу. Перша відома кодифікація права на українських територіях відбулася за часів Давньої Русі і була зафіксована в “Руській Правді” (ХІ–ХІІ століття). Пошук шляхів, методів та інструментарію для оформлення і закріплення основних принципів суспільно-державної взаємодії продовжувався в наступні історичні епохи. Особливе місце в ньому займає Конституція Пилипа Орлика 1710 року. У цьому документі задекларовано основні засади розбудови демократичної держави.














Новітній конституційний процес в Україні нерозривно пов’язаний з відновленням української державності. Творення Конституції розпочалося з прийняттям Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року. Процеси творення національного законодавства активізувалися з розпадом СРСР та ухваленням Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року. Всеукраїнський референдум засвідчив підтримку проголошення незалежності України. Більшість країн світу визнали Україну суверенною державою. Тож актуалізувалося питання прийняття Основного закону.


























Всі ми прагнемо, щоб задекларовані права були повсякденною реальністю, щоб люди почували себе захищеними і впевнено дивилися у майбутнє.


Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 рік. - Київ: Веселка, 1994. - 77 с.: іл.
У книжці розповідається про першу Конституцію України, створену у 1710 році.
Цей вікопомний документ української політичної думки склався як договір між трьома основними політичними силами козацької держави: гетьманом, генеральною старшиною та Військом Запорозьким.




Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма
Я і Конституція/Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук, Альона Шуліма. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2019. - 88 с.
Чи знаєш ти, що таке Конституція України? І як в одній книзі помістити все наше життя і життя всієї країни? Адже Конституція - це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов`язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас, дозволяє тобі почуватися у безпеці та здійснювати усі твої мрії.


Марченко Ю. Проста Конституція. - Київ: Основи, 2020. - 164 с., іл.
Незалежно від того, хто ти, де ти тримаєш у руках цю книжку й чим займаєшся - ти є частиною держави. Просто тому, що всі ми від самого народження автоматично причетні до грандіозної системи правил і звичаїв, які регулюють життя людства. Існування держав та людей, пов`язаних з ними - одна з основ сучасного ладу. Але навіщо вони потрібні? Чи можна без них якось обійтись? Все це з`ясуємо, коли прочитаємо книжку.


З Днем Конституції, Україно!
 Миру і злагоди в нашій великій українській родині!

Немає коментарів:

Дописати коментар