понеділок, 7 червня 2021 р.

До 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця, політичного, військового, державного діяча.



З 4 до 15 червня представлено історичну викладку-портрет "Провідник українського визвольного руху".

Цьогоріч у червні Україна відзначатиме 130-річчя від дня народження полковника Армії УНР, голови проводу українських націоналістів. Окрім цього, 2021 рік проголосили роком Євгена Коновальця.



14 червня 1891 року в селі Зашкові біля Львова народився творець найбоєздатнішого формування УНР-корпусу Січових стрільців, засновник Організації українських націоналістів, борець за незалежність України-Євген Коновалець.
Походив із польсько-української родини. Ще зі студентських років відзначався активною громадсько-політичною позицією.
З початком Першої світової війни мобілізований до австро-угорської армії. Під час боїв за гору Маківку влітку 1915-го потрапив до російського полону. Повернувся за два роки. Став одним із організаторів формації Січових стрільців, основу яких склали галичани та буковинці..
В 1918-1919 роках командував дивізією, корпусом і групою Січових стрільців під час боїв з більшовиками та денікінцями..
Підрозділ став свого роду гвардією УНР, здобувши славу в боях за українську державність. При цьому Євген Коновалець не був професійним військовим, а його успіхи пов`язують із вдалою моделлю командування, коли основні рішення приймали кадрові офіцери-начальники штабів, оперативних відділів.
Наприкінці 1918-го відмовився стати членом Директорії УНР. Після Української революції 1917-1921 років опинився в еміграції. Не втратив віру в справу, якій присвятив усе життя. Хоча чудово розумів: попереду праці щонайменше на покоління. Для подальшої боротьби сформував підпільну Українську військову організацію з колишніх офіцерів УНР та Галицької армії..
1929-го став першим головою ОУН, яка мала на меті відродження незалежності України. Йому вдалося об`єднати представників різних організацій та поколінь. В ОУН влилися як колишні ветерани армії, так і молодь. Налагодив зв`язки з урядовими колами Литви, Німеччини, Іспанії, Франції, Англії та Японії.
Не сприймав комуністичну та націонал-соціалістичну ідеології. Шукав свій, оригінальний шлях до здобуття державності.
Загинув 23 травня 1938-го у Роттердамі (Нідерланди) від руки радянського агента Павла Судоплатова.

"Волю українського народу до самостійного життя не знищать ні ворожі тюрми, ні заслання, бо Україна є нездобутнім бастіоном героїв і борців" 
                                                                                                                                      (Євген Коновалець)

Немає коментарів:

Дописати коментар