вівторок, 22 червня 2021 р.

26 червня - День кримськотатрського прапора

З 14 до 27 червня розгорнуто інформаційну викладку "Символ єдності і свободи".
День кримськотатарського прапора - день шанування національного прапора кримських татар, корінного народу Криму, відзначається щороку 26 червня.
Етнічний кримськотатарський прапор вперше було затверджено І Курултаєм кримських татар у 1917 році, що проходив у Бахчисараї.


Прапор являє собою полотнище небесно-блакитного кольору з символом влади – тамгою золотистого кольору, розташованою в лівому верхньому кутку біля древка. Пропорції прапора, відношення ширини до його довжини – 1:2 – суворо дотримуються протягом останніх двох десятиліть. Вони затверджені рішенням «Про національний прапор і національний гімн кримськотатарського народу» на другому Курултаї кримськотатарського народу, що проходив 30 червня 1991 року.
Блакитне полотнище і золота тамга були вибрані не випадково. Небесно-блакитний колір у тюркських народів – це синонім чистоти і свободи, чесності і вірності, бездоганності і сили. Єдиний колір блакитного тла пов'язують із бажанням єдності народу, миру та благополуччя.
Тамга (родовий знак) в Криму була у кожного знатного роду. Кожне покоління мало власну тамгу. Як правило, нащадок певного роду, запозичуючи тамгу свого предка, додавав до неї новий елемент.















День кримськотатарського прапору вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було прийнято рішення відзначати День національного прапора 26 червня - у день відкриття ІІ Курултаю. Його мета – об'єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.















З моменту свого існування в різні часи піддавався репресіям. Так у 1929 році комуністична влада проголосила блакитний прапор «буржуазно-націоналістичним» і заборонила його використання. У місцях депортації кримських татар після 1944 року зберігання прапору вважалося злочином проти радянської влади. Вже у 1970-1980 роках значна частина кримськотатарської молоді не знала свого прапору. Саме з моменту повернення кримських татар до Криму за часів незалежної України прапор почав своє відродження разом зі своїм народом.















У анексованому Росією Криму прапор офіційно не заборонений, підконтрольна Кремлю влада намагається через національні символи і дати зробити лояльним кримськотатарське населення та довести світовій спільноті пропагандистське твердження про «рівність» народів у Криму. Водночас відкрите використання кримськотатарського прапору та іншої національної символіки піддаються тиску і репресіям. 
(за матеріалами https://slovenia.mfa.gov.ua/news/den-krimskotatarskogo-prapora)

Немає коментарів:

Дописати коментар