понеділок, 5 квітня 2021 р.

Українська революція 1917-1921 рр.


З 5 до 15 квітня розгорнуто віртуальну книжкову виставку "Перша справжня державність".

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №17/2016 Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917 – 1921 років визначив вшанування подій та видатних учасників тих років одним із пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017 – 2021 роки.


Українська революція 1917-1921 рр. - один із найважливіших і найскладніших періодів історії Українського народу ХХ сторіччя.
1917 рік став знаковим для всього світу. Тоді й Україна вперше здобула справжню державність.




Революція почалася зі створення у Києві 17 березня 1917 року Української Центральної Ради - органу національного представництва українців після повалення монархії у Росії. Саме Українська Центральна Рада дала нашому народу бажану державність і можливість реалізувати державницькі наміри.
Матеріали книжкової виставки висвітлюють три періоди Української революції, знакові події, її лідерів, досягнення та значення.

Історична довідка:
Українська революція - це:
- перший український парламент,
- перший український уряд,
- Українська академія наук,
- українська армія та флот,
- перша українська марка

Сто років тому розпочалась боротьба з російської агресії за те, щоб відстояти Україну.
І досі триває українська столітня війна за правду і свободу. І уроки з тих подій ми маємо винести сьогодні, щоб перемогти в сучасній війні.


Нагаєвський І. Історія Української держави двадцятого століття: - Київ: Укр. письменник, 1993. - 413 с.
Книга доктора Ісидора Нагаєвського, написана в еміграції, висвітлює події в Україні часів Центральної Ради, Гетьманату, Директорії (1917-1921 рр.). На основі документів, свідчень сучасників, на тлі тогочасних подій в Європі автор розгортає картину боротьби за державність України в усій її складності і суперечливості. Думка автора полягає в тому, що Україна могла стати незалежною державою ще тоді.



Великий українець: Матеріали з життя та діяльності М. С. Грушевського. - Київ, Веселка, 1992. - 551 с.: іл.
Вперше під "дахом" однієї книги зібрано такий многогранний і цінний документальний матеріал про життя та діяльність Михайла Грушевського.
















Сорока Ю. 100 важливих подій історії України. - Харків: Фоліо, 2019. - 205 с.: іл.. - (Справжня історія)
У цьому виданні зібрані події, які сформували ту Україну, котру ми знаємо зараз, і які сприятимуть її розвиткові й надалі.





Солдатенко В. Проект "Україна". 1917-1920 рр. Постаті. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013. - 511с.
У цій книзі подані короткі матеріали про тих, хто стояв біля витоків відродження нації, розробляв платформу Української революції, керував її втіленням в життя, очолював політично-координаційний центр національної державності - М. Грушевського, В. Винниченка, М. Міхновського, Д. Дорошенка, П. Христюка, С. Голубовича, М. Порша та багатьох інших.. Від їх позицій, вчинків і дій багато в чому залежав вектор розвитку великого європейського народу на одному з переламних рубежів вітчизняної історії.
Голос минулого промовляє до нас із десятків літописів, документів та історичних довідок. Книга об`єднала під однією обкладинкою найвагоміші моменти нашої історичної спадщини.











Галушко К. Український націоналізм: короткий курс з історії України. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. - 129 с.
Якими є витоки та життєвий шлях українства і української національної ідеї? Як ця ідея формувалася, хто її підтримував і захищав?. Саме спробі відповісти на ці запитання, не опускаючись до міфотворення, присвячена книжка відомого київського історика Кирила Галушка.












Іванченко Р. Історія без міфів: Бесіди з історії укр. державності: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - 2-ге вид., переробл. і допов. - Київ: МАУП, 2007. - 624 с.
Раїса Іванченко - відомий сучасний історик, письменник, автор численних історичних розвідок та історичних романів з проблем історії України. У роботі відстоюється наукова позиція державності українського народу, проблеми становлення й еволюції державницької історії.



Мельничук Г. 1000 незабутніх імен України. - Київ: Школа, 2005. - 288 с.: іл. - (Сер. "1000").
Історію, як відомо, творять люди. Саме вони є головною рушійною силою суспільного розвитку. В історії України є чимало знакових постатей, які визначили подальший шлях української державності.




Сорока Ю. Бій під Крутами/ Ю. В. Сорока. - Київ: Золоті Ворота, 2013. - 120 с.
29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва.. Юнаки стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.



Сучасна Україна є спадкоємницею державних традицій Української революції 1917-1921 рр.



Немає коментарів:

Дописати коментар