четвер, 15 квітня 2021 р.

23 квітня-Всесвітній день книги і авторського права

"Книга є альфа й омега будь-яких знань, початок початків кожної науки".
Стефан Цвейг

З 19 до 26 квітня представлено віртуальну книжкову виставку "Магія книжкового Всесвіту".
Своїм святом День книги по праву вважають автори, видавці, вчителі, бібліотекарі й усі, хто причетний до книжкової справи. Його відзначають у 190 країнах світу. Вперше відсвяткували в 1996 р. в Каталонії (Іспанія), де уже понад 80 років існує традиція дарувати в день святого Георгія троянди і книжки тим, кого любиш.



Троянди символізують кров, пролиту Георгієм у битві з драконом, а книги нагадують про дату 23 квітня. Адже саме цього дня померли Сервантес, Шекспір, Інка Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський, народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник. Тож цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення в читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку, і заснувала Всесвітній день книги й авторського права. На батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням "Дон Кіхота". Читці змінюють один одного протягом 48 годин.
Однією з перших українських рукописних книг було Реймське Євангеліє, 1049 року вивезене з Києва до Парижа дочкою Ярослава Мудрого Анною. Серед інших знаменитих українських рукописних книг – Остромирове Євангеліє, "Ізборник Святослава" та Пересопницьке Євангеліє.
Першою друкованою книгою українського автора була "Прогностична оцінка поточного 1483 року" Юрія Котермака з Дрогобича, видана в Римі. А першою книгою, надрукованою в Україні, став Апостол, виданий Іваном Федоровим 1574 року у друкарні Львівського православного братства. У ХVII столітті найбільше українських книг було видано друкарнею Києво-Печерської лаври, зокрема "Требник" Петра Могили, Києво-Печерський патерик та "Лексикон славенороський" Памви Беринди.
Історія авторського права веде свій початок, як вважають науковці, з появи друкування, і перший відомий державний нормативний акт щодо охорони авторського права стосувався літературних творів, а перша міжнародна конвенція, яка стосувалася захисту авторських прав, прийнята в інтересах книговидавців. Першим нормативним актом авторського права, який закріпив низку прав авторів і розділив повноваження авторів та видавців, вважається прийнятий у 1709 році в Англії "Статут королеви Анни".
(За матеріалами: https://kpi.ua/1116-3)
Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція, яка, окрім того, є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, запроваджена 2001 року. Тоді столицею було обрано Мадрид. Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями, що представляють три напрями книжкової галузі, – Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій – обирають Світову столицю книги. Зі свого боку міста зобов’язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання.
Цьогоріч титул Книжкової столиці світу перейде до міста Тбілісі 23 квітня 2021 року.
Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру й нівелюванні соціальних проблем: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагнення поділитися власними ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу, взаєморозумінню і толерантності. Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки і її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.




Порхун І. 27 причин читати книгу. - Київ: ПП "Агентство по розповсюдженню друку", 2016. - 88 с.: іл.
У книзі розповідається, чому читання й на сьогодні є популярним завданням. Розкрито таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів. Наведено переваги сучасних умов для самостійного читання книжок порівняно з тими, що були колись.





Маренгольц К. Література! Мандрівка світом книжок/ Катаріна Маренгольц, Дон Парізі; пер. з нім. О. Ванкевич. - Харків: Віват, 2018. - 192 с.: іл.
Якщо не уявляєте свого життя без читання, ця яскрава оригінальна книжка неодмінно стане вам у пригоді. Її авторка, виступаючи у ролі літературного гіда, лаконічно і захопливо переповідає зміст найвидатніших творів, що були написані за останні сімсот років і стали світовою класикою: від "Гамлета" до "Гаррі Поттера".
Вибагливі шанувальники літератури ще раз пригадають улюблені сюжети, по-новому поглянуть на життя письменників крізь призму свіжих фактів і цікавої статистики. А читачі-початківці завдяки порадам, легкій мові та дотепним ілюстраціям зможуть швидко зорієнтуватись в розмаїтті стилів і жанрів, оцінити визнані шедеври та сформувати власний літературний смак.

Брайсон Б. Коротка історія майже всього на світі. Від динозаврів до космосу/пер. з англ. Олена Замойська. - Київ: Наш формат, 2018. - 472 с.
Якщо у школі ви захоплено розглядали схему внутрішньої будови землі чи із цікавістю вивчали сполуки хімічних елементів, ця книжка напевне стане вашою улюбленою. Якщо ж наука видається вам нудною і незрозумілою, Білл Брайсон переверне ваші уявлення! Він оповідає історію про все на світі: від Великого вибуху й до розквіту цивілізації. Це не просто яскрава подорож в минуле. Білл Брайсон доступно й цікаво пояснює дивовижні досягнення науки та навіть зазирає в майбутнє!




Курков А. Пригоди Пустомеликів та інші історії. - Київ: Махаон, 2003. - 112 с.: іл. - (Всі-всі найулюбленіші книжки).
Автор пропонує юному читачеві казкові повісті про веселих пустомеликів, про котів-повітроплавців та інших дивовижних істот. Захоплюючий пригодницький сюжет, химерність та нестримна фантазія творять той оригінальний казковий світ, потрапивши до якого вперше, читачеві, віриться, захочеться повертатися туди знову й знов.




Сухомлинський В. О. Я розповім вам казку... Філософія для дітей/ Василь Сухомлинський; уклад. Сухомлинська О. В. - Харків: ВД "ШКОЛА", 2018. - 576 с.
Це видання - найповніша на сьогодні збірка творів для дітей видатного українського педагога, чудового вихователя Василя Сухомлинського.
Творчий спадок Василя Олександровича буде корисним і цікавим для всіх: учителів, батьків, але передусім - для самих дітей...




Адлер М. Як прочитати книгу. Класичний посібник із розумного читання/ Мортімер Дж. Адлер, Чарльз Ван Дорен; пер. з англ. І Дубей, В. Зайця. - Київ: Вид. група КМ-БУКС, 2018. - 456 с.
Найкращий та найпопулярніший у світі посібник із розуміння прочитаного тексту для вибагливих читачів. Ця книга вперше вийшла 1940 року і відтоді вийшла понад півмільйонним накладом різними мовами світу. Це видання пояснює різні рівні читання та розказує, як на них перейти - від початкового читання до систематичного поверхового читання та ознайомчого читання, і так аж до швидкочитання. Автори також наводять рекомендований список літератури та вправи на читання, якими ви зможете перевірити, як покращилися ваші читацькі навички, розуміння та швидкість.





Відсвяткуйте цей день, придбавши книжку і підтримавши українського видавця або замінивши, наприклад, перегляд телевізора на читання!



Немає коментарів:

Дописати коментар