понеділок, 4 травня 2020 р.

"Це зробила вона" - книга про видатних українських жінок


Увазі користувачів пропонуємо цікаве пізнавальне видання

Це зробила вона. - Київ : Видавництво, 2018. - 104 с.

Бібліотеці книгу подарувало "Видавництво" за сприяння Тамари Желобицької, куратора волонтерської групи "Little Elf".



Понад сто авторок і авторів представляють п`ятдесят одну жінку, які стали частиною історії України.

Це розповіді та ілюстрації про успіх, про творчість і винаходи, подвиги і пригоди, про долання перепон і боротьбу за цінності, відстоювання себе і праця задля всіх.
Настав час відкрити й гідно оцінити внесок видатних українок у науку, культуру, політику.
Вони творили нову Україну, вони здобули повагу і славу по цілому світу, вони мріяли і досягали мети. Вони й далі це роблять. Ми це робимо.











Оксана Лущевська, письменниця, перекладачка, докторка наук у галузі дитячої літератури, каже:

"Можливість обирати - найбільша цінність для людини. Завдяки цій можливості пізнаємо себе. Визначаємо свої захоплення і хобі. Змінюємо думку щодо розмаїття доріг, якими можна піти в житті. Обравши книжку "Це зробила вона", ти обираєш нагоду довідатися про українок, які творили й творять науку, культуру, історію України.











"Це зробила вона" означає, що це зробила жінка. Як і ти, вона з дитинства чи юності мріяла, а далі розвивала мрію в активну діяльність протягом життя. Мрієш будувати мости чи захищати тварин? Лікувати людей чи знімати кіно? Полетіти в космос чи писати картини? Досліджувати екосистему? Очолити бізнес? Кодувати? Дизайнувати інтер`єри? Будь-яка мрія досяжна, якщо ти активно дієш (і взаємодієш).
Утім, історія знає безліч випадків, коли визначні жіночі досягнення не було визнано. Упродовж цілих епох жінки мусили зважати на усталені в суспільстві "стандарти", пристосовуватися до них. Фаховість жінок лишалася невидимою, нечутною, невисвітленою. Права на повноцінну освіту, на вільне висловлювання, на визнання в професії колись були для українок викликами - метою, а не дійсністю.











Такі виклики існують і нині. Сучасні жінки та дівчата теж відстоюють свої інтереси й хобі, у яких мріють стати найкращими. Ще досі часто лунають стереотипи про "жіночі" й "чоловічі" професії. Про те, якими буцімто мусять бути дівчата і хлопці. Не зважай на них. Бо ти нічого не мусиш, нікому не винна.
Дослухайся до себе. Чого хочеш ти? Почуй свій голос. Перед тобою завжди є вибір. Зупинися, коли відчуваєш потребу зупинитися. Обери інший напрямок, якщо так підказує твій досвід. Не вагайся, не бійся, що тебе хтось засудить. Ти - особистість. Ти - неповторність. Ти - це ти. Ти маєш свою думку, свої почуття, свій унікальний шлях пізнання і розвитку.











Буває, ми йдемо до мети впевнено, але іноді доводиться долати перепони. Сумніватися і шукати - природньо і необхідно, так ми ростемо. Інколи нам потрібні наставниці й наставники - люди, які надихають і підтримують нас у пошуку власного "голосу". Аби ми зберегли цікавість і запал, рухаючись до мети.
Із книжки "Це зробила вона" ти довідаєшся про різноманітні досвіди й дороги. Про безліч перешкод, які ставали й часом досі стають на заваді українським фахівчиням і діячкам.
Про те, як героїням вдавалося лишатися собою, хто їх підтримував, що їм давало наснаги й сили. Та найважливіше: ти побачиш розмаїття виборів, кроків, стратегій творення свого життєвого шляху. Можливо, саме тут знайдеш собі наставниць, якими захопишся як взірцями. Мета книжки - надихнути тебе діяти!












Це зробила ВОНА. Внесок кожної з них у науку, культуру, історію України - безцінний. Це зробила ВОНА, дослухаючись до себе. І це зробиш ти, обравши свій шлях. Це зробиш ти, обираючи знання й учинки.
Те, що ти робиш сьогодні, формує твоє теперішнє і майбутнє. Ти не мусиш вирішити все нараз.
Просто бережи свою мрію і прямуй до неї, крок за кроком. З вірою в себе!"



Це зробила вона - 
це зможеш зробити і ти!





Немає коментарів:

Дописати коментар