середу, 6 травня 2020 р.

8 травня - День пам`яті та примирення; 9 травня - День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Для перегляду онлайн представлено книжкову виставку-пам`ять "Стежками Великого Подвигу".

Після Закону України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років", ухваленого 2015 року, та Указу Президента "Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни" у нашій країні започатковано нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі.


Цьогоріч відзначаємо 75-ту річницю Перемоги над нацизмом у Європі та завершення Другої світової війни.

8 і 9 травня вшановується пам`ять всіх жертв Другої світової війни.

І це не тріумф одних народів над іншими,переможців над переможеними, а нагадування про страшну катастрофу.

Символом відзначення Дня пам`яті та примирення і Дня Перемоги став червоний мак.


Друга світова війна - глобальний військовий конфлікт і причина найбільших трагедій ХХ століття.

У ній взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав.

Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства (зокрема Голокост), а також вперше і востаннє використана атомна зброя.

До армій ворогуючих сторін було залучено 110 мільйонів солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб.


За результатами війни було створено ООН (Україна - країна співзасновниця) та сформовано сучасну систему міжнародних відносин.

8 травня 1945 року 0 22:43 за центральноєвропейським часом або 9 травня о 00:43 за московським у берлінському передмісті було підписано другий Акт про капітуляцію Німеччини.

Після 8 травня 1945 року СРСР приєднався до війни проти Японії.

Беззастережна капітуляція Японії 2 вересня 1945-го означала завершення Другої світової війни, але окремі військові конфлікти, породжені нею, точилися ще декілька років.











Україна зробила значнений внесок у перемогу над нацизмом. Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тисяч стали Героями Радянського Союзу, з них 32 - двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб - тричі.

Для українців Друга світова війна - національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя.


Серед величезних втрат України у Другій світовій війні найтяжчими були демографічні - близько 10 млн осіб.

"Ми пам`ятаємо, якою страшною трагедією для українців була Друга світова війна. Ми пам`ятаємо,що агресора зупинили спільними зусиллями об`єднані нації. Ми пам`ятаємо, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам`ять робить нас сильнішими.

Вона - запорука неминучості нашої перемоги сьогодні"


Немає коментарів:

Дописати коментар