середу, 13 травня 2020 р.

16 травня - День Європи

До Дня Європи для онлайн перегляду розгорнуто книжкову виставку-подорож "Відкрий Європу для себе".

День Європи зародився ще 9 травня 1950 року в Парижі. Саме того дня міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об`єднати їхні вугільну та сталеварну галузі промисловості, що становили основу нарощування військової техніки, в нову наднаціональну модель життя. 

У 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати День Європи.
Сьогодні членами ЄС є 27 країн. У Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС, щорічно цього дня проходять урочисті заходи. . Головна їх мета - дати можливість кожному мешканцю великого континенту відчути себе у "Європейському домі" вільним і захищеним, незалежно від його громадянства і національної приналежності.



Щоб не накладати і не асоціювати святкування цього дня з Днем Перемоги, в Україні прийнята своя дата. З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента.

Україна - єдина держава, яка святкує День Європи, не будучи дійсним членом Європейського Союзу. І це - ознака наших прагнень.

У березні 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про підтвердження курсу України на інтеграцію до Європейського Союзу та першочергові заходи у цьому напрямі", в якій підтвердила мету українців бути у Європейському Союзі. 



Було відзначено, що Україна, як європейська держава, поділяє спільну історію та цінності з країнами Європейського Союзу, має право подати заявку на набуття членства у Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз.



У 2014 році була підписана та ратифікована Угода про асоціацію між Україною та ЄС, а відтак утворилися партнерські відносини між сторонами.

Ми, українці, відчуваємо, що ситуація в Україні та події навколо нашої держави займають одне з головних місць у рамках Спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС, "Українське питання" в різних нюансах дуже часто на порядку денному Європейського Союзу.


Чому ми святкуємо цей день?
Святкуємо, не будучи членом ЄС, бо:
- впевнені, що питання членства в ЄС - лише питання часу;
- так формується позитивна громадська думка щодо євроінтеграційного курсу України;
- так ознайомиться якнайбільше людей з європейськими цінностями і традиціями;
- це популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості;
- це залучення населення регіонів України до діяльності, пов`язаної з інтеграцією країни до ЄС.



Щиро вдячні Представництву Європейського Союзу в Україні та Громадській організації "Молодіжна Ініціатива" за надані методичні матеріали для оформлення Куточка Європейського Союзу в бібліотеці.




Ця можливість надалась бібліотекам України в рамках проєкту "Інформаційна підтримка ЄС - бібліотекам для дітей та юнацтва в Україні".
















З деякими виданнями пропонуємо ознайомитись докладніше:


Відкрий для себе Європу - Київ: Представництво ЄС в Україні, 2018.
Рушаймо і відкриваймо для себе Європу разом! Це буде сповнена пригод подорож крізь час і простір, і ти дізнаєшся багато цікавих речей!
Звертайся до інтернет-сторінки http://europa.eu/kids-corner/index_en.htm та спробуй свої сили у вікторині до кожного розділу.



Європейський Союз: що це таке і що він робить. - Київ:Представництво ЄС в Україні, 2018
Це видання - розповідь про Європейський Союз та його діяльність. У першому розділі пояснюється, чим є ЄС.
У другому розділі "Що робить Європейський Союз" подано інформацію про 35 різних напрямків діяльності ЄС, що спрямована на покращення життя людей у Європі і за її межами.
У третьому розділі "Як Європейський Союз ухвалює рішення та діє" йдеться про інституції, котрі відіграють провідну роль у процесі ухвалення рішень в ЄС, а також про те, як саме ці рішення трансформують у конкретні дії.
Ця версія доступна в режимі онлайн за адресою:


Європа у великому та малому, в історії та мріях. - Київ: Представництво ЄС в Україні, 2018.
У цій книзі читача в "Європі - грі" супроводжує єврохлопчик.
Тут можна знайти численні завдання, які вимагають активної участі читача. А наприкінці цого видання можна знайти відповіді до всіх завдань. Та не зазирайте туди відразу!



Тремоло та його європейська місія: незвичайна історія в одній незвичайній книжці - Київ: Представництво ЄС в Україні, 2018.
Упродовж цієї історії зустрічаються завдання із запитаннями. Треба вибрати один із варіантів відповідей. А підказки можна знайти в кінці книги.




Європа у 12 уроках. - Київ: ПредставництвоЄС в Україні, 2017.
12 уроків розказують про:
1. Чому Європейський Союз?
2. Дванадцять історичних кроків
3. Розширення ЄС та розвиток відносин з сусідами
4. Як функціонує ЄС?
5. Чим займається Європейський Союз?
6. Єдиний ринок
7. Євро
8. Створювати, спираючись на знання та інновації
9. Що означає бути європейським громадянином?
10. Європа - простір свободи, безпеки та справедливості
11. Європейський Союз на світовій арені
12. Майбутнє Європи

Місія Європейського Союзу в ХХІ столітті полягає у наступному:
- підтримувати та розбудовувати встановлені між державами-членами мирні відносини;
- об`єднувати європейські країни через практичне співробітництво;
- створювати безпечні умови життя громадян Європи;
- сприяти економічній та соціальній солідарності;
- зберігати європейські самобутність та розмаїття у глобалізованому світі;
- відстоювати цінності, які поділяють європейці.



З Днем Європи!

Немає коментарів:

Дописати коментар