суботу, 9 травня 2020 р.

"Висока Мамина любов"-10 травня -День Матері

"Мама" - магічне слово! Воно про найближчу, найдобрішу, найкрасивішу і наймилішу людину в світі.
День Матері - одне з найзворушливіших свят, бо кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів має в душі єдиний і неповторний образ своєї мами, яка все зрозуміє, пробачить, завжди пожаліє і самовіддано любитиме, незважаючи ні на що.
Щасливі діти ростуть в дружній родині під опікою щасливої матері.











Традиції святкування Дня Матері сягає корінням Давнього Риму. Давньоримські жіночі містерії призначалися для шанування матері всіх богів - Великої богині.
Давні греки відзначають День Матері з часів античності. Тоді це було свято на честь богині Геї. Зараз греки відзначають цей день 9 травня.


А в Узбекистані свято 8 Березня відзначають як День Матері.
Аргентинці та індійці відзначають свято у жовтні, іспанці, серби й португальці - у грудні, вірмени - у квітні.

Англійці в VI столітті святкували Материнську неділю - четверту неділю Великого посту. Цей день був присвячений шануванню матерів країни. Але поступово свято набувало іншого значення: шанувати стали не матерів, а Матір Церкву.











У Сполучених Штатах Америки День Матері відзначають з 1908 року - американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матері - на пам`ять про свою маму. Аз 1914 року президент Вудро Вільсон зробив цей день офіційним святом. Вперше День Матері американці відзначили в 1872 році з ініціативи Джулії Вард Хоу, але це було більше святкування Дня миру, ніж Дня Матері.
Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 23 країни світу (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, ОАЕ, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна та ін.)
З 1927 року День Матері відзначають у Фінляндії, а з 1992 року - в Естонії.
Кожної четвертої неділі листопада, починаючи з 1998 року, День Матері відзначають росіяни. А в Білорусі це свято припадає на 14 жовтня та святкується, починаючи з 1996 року.
У Вірменії цей день відзначають 7 квітня - День материнства, краси та любові. Згідно з церковним календарем, у цей день Архангел Гавриїл приніс Діві Марії звістку про те, що скоро вона стане матір`ю.


У Британії є цікава традиція на День Матері - щороку матерів вітають особливим "материнським тортом", який готують спеціально до цього свята. Рецепт цього торту доволі простий, аби його могли приготувати маленькі діти. На торті обов`язково викладають 12 марципанових кульок.
Особливість Дня Матері в Австралії в тому,що це "свято слухняності дітей". Цього дня діти намагаються всіляко догодити своїм мамам, дарують власноруч виготовлені подарунки, намагаються допомогти з щоденними хатніми справами, особливо на кухні.











Щодо української громади - День Матері вперше влаштував Союз українок Канади у 1928 році.
У 1939-му свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято Матері повернулося в Україну.
В Україні - цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.


У цей день люди носять на своєму одязі квітку гвоздики. Кольорова гвоздика свідчить про те, що мати цієї людини жива, а білу гвоздику носять як знак пам`яті.

Схиляємо низенько свої голови і висловлюємо щире "спасибі" перед вашим терпінням і печаллю за синами і чоловіками, братами і сестрами, доньками і онуками.

Нехай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші турботи, терпіння, любов і відданість.


Мамине обличчя у дитинство кличе,
Із дитинства в юність поглядом веде...
Мамине обличчя сонця мені зичить,
Мамине обличчя любе й молоде...
Не старійте, мамо! - б`ю я телеграму. -
Не ховайте в зморшки тіні від років,
А огляньтесь в юність і пройдіть літами -
Світлі ваші роки, світлі і гіркі...
Сліз не треба, ненько, ми вже не маленькі -
Ваші соколята, соколи-сини...
Хочеться додому, матінко рідненька,
Перед ваші очі ранньої весни.
                                                            М. Дмитренко




Сердечно вітаємо дорогих матусь зі святом!



Немає коментарів:

Дописати коментар