четвер, 21 травня 2020 р.

24 травня - День слов`янської писемності і культури, День Рівноапостольних Кирила і Мефодія


У бібліотеці представлено книжкову виставку - екскурс "О слово рідне! Мудре і прадавнє!"

24 травня в Україні відзначається День святих Кирила і Мефодія, який більше відомий як День слов'янської писемності і культури.


Це свято було встановлено згідно з указом Президента від 17 вересня 2004 року, в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, що відіграли визначну роль у розвитку й становленні слов’янського письменства і культури.


За різними історичними джерелами, ці видатні візантійські просвітителі дали поштовх для розвитку східнослов’янської писемності, перекладаючи церковнослов’янською мовою богослужебні книги та Євангеліє, відкриваючи при церквах школи.

Вони також упорядкували слов’янський алфавіт, заклали основу для подальшого удосконалення кирилиці, якою як національним алфавітом сьогодні користуються понад 250 млн. людей і яка стала третім офіційним алфавітом Європейського Союзу після латини і грецького письма.


Наш спільний обов’язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати розвиток сучасної креативної української культури. Це питання виживання в умовах глобалізованого світу, економічної доцільності та міжнародного престижу нашої держави, адже сьогодні українська мова і культура знову стає модною, впливовою, затребуваною у світі.

Утверджуймо імідж високоосвіченої української нації та плекаймо неоціненний скарб – нашу солов’їну мову. Адже лише любов до власної історії, примноження культурної спадщини свого народу є основами морального та духовного розвитку суспільства.



Немає коментарів:

Дописати коментар