пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

8 квітня-Міжнародний день ромів


З 2 до 9 квітня розгорнуто книжкову виставку "Ромська історія України".

Міжнародний день ромів був започаткований 8 квітня 1971 року у Лондоні на Світовому конгресі ромів. Ця подія стала визначальною для ромів різних країн світу, бо вперше за багато століть представники ромської національності визнали себе єдиною не територіальною нацією та визначили свої національні символи – прапор та гімн, в основу якого було покладено народну пісню "Джелем, джелем".



Роми – це частина України та її історії. Вперше в Україні роми з’явилися у XV—XVII ст. — спочатку в Бессарабії та в Криму. Перша письмова згадка про них в Україні — 1501рік (в охоронній грамоті, виданій великим литовським князем Олександром ромському ватажкові Василю).

В Україні за даними Всеукраїнського перепису 2001 року мешкають 47,6 тисяч ромів. Однак ромські неурядові організації називають набагато більшу цифру – від 150 до 400 тисяч.

В Україні питаннями захисту прав ромів опікується Ромська програмна ініціатива Міжнародного фонду «Відродження» (заснований 1990 року). Мета ініціативи – підтримати зусилля НУО й активістів, спрямовані на залучення представників ромського народу до соціальних процесів і протидію дискримінації ромів.

ЧисельністьЧисельність ромів у світі – близько 12 млн осіб, в Європі до них зараховують себе близько 10 млн осіб. Однак ці дані не є точними через кочовий спосіб життя ромів.


МоваРоми розмовляють ромською мовою індоарійської групи індоєвропейської сім’ї, що розпадається на ряд діалектів. Зазвичай володіють також мовами народів, серед яких живуть.
Традиційні заняттяЧастина ромів тривалий час зберігала споконвічні заняття (обробка металу, дерева, плетіння кошиків, конярство, ворожіння) і мистецтва (музика, співи, танці, акробатика, дресирування тварин). Обробка металу – одне з традиційних занять ромів.

Видатні ромиРомська нація подарувала світові чимало знаменитостей і талантів. Серед них, приміром, Чарлі Чаплін. Кармен Амайя, Ерік Кантона, Джанго Рейнхардт, Броніслава Вайс (Папуша), Ронні Вуд, Софія Ковалевська, Боб Хоскінс, Йоганн Тролльман та інші.

Сьогодні роми – одні з найвразливіших жертв російської агресії
Не всі роми виїхали за кордон, рятуючись від російської агресії. Близько тисячі з них приєдналися добровольцями до лав Збройних сил України. Втім, в армії кількість представників ромської національності може бути значно більшою.
Інших ромів, які залишаються в Україні, намагаються підтримати громадські організації.
Активісти допомагають ромам також з підтримкою у розвитку підприємництва, здобутті освіти та створенні ромських спільнот, які допомагають людям мати певний голос і бути почутими на різних рівнях.
На Закарпаття переїхали й тисячі ромів з усієї України. Тоді закарпатський обласний центр став Меккою для них. Релігійні громади, ромські активісти та організації взяли на себе ношу відповідальності та допомоги цим родинам.
Війна змінює всіх і кожного, тому мусить змінити й стереотипи щодо ромів.

У самій ромській громаді з’явилося відчуття обов’язку перед Україною. Люди побачили звірства росіян, побачили, що нас нищать усіх, незалежно від мови, віри, кольору шкіри. Усіх, хто живе на цій території, росіяни хочуть підкорити чи знищити. Тому роми від війни постраждали й це переростає в лють. Це – об’єднує і це пробуджує бажання боротися за свою землю, навіть якщо до цього ти ніколи таких речей не усвідомлював.

Сьогодні роми дійсно частина сили, що боронить Україну.
Віктор Ільчак — представник етногрупи роми-ловари. Він часто змушений був жебракувати і працювати на заводі по переробці сміття, стикаючись з дискримінацією через свою етнічну приналежність. Але 9 років тому Віктор змінив своє життя, вдягнувши військову форму, та пройшов «найгарячіші» точки служби. Тепер він — гордість своєї країни.
«Я собі вирішив: якщо живу в Україні, значить, треба йти воювати за нашу землю українську», – з гордістю говорить військовий.
(За матеріалами https://yug.today/pro-roma-iakyy-dev-iat-rokiv-boronyt-ukrainu/)

Немає коментарів:

Дописати коментар