понеділок, 15 квітня 2024 р.

18 квітня-День пам'яток історії та культури


З 15 до 22 квітня представлено книжкову виставку "Наші духовні скарби-перлини".

Щороку 18 травня у світі відзначають Міжнародний День захисту пам’яток архітектури історичного надбання.
Відзначення цього дня було започатковано у липні 1983 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS), створеної при ЮНЕСКО.




В Україні в День захисту пам’яток архітектури історичного надбання щорічно відзначається День пам'яток історії та культури згідно з Указом Президента України № 1062/99 від 23.08.1999 р.

Завдання такої події – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь.
Під охороною держави нині перебуває 109 930 пам’яток.
Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини.



























Україна − держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію або особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки − перлини української землі. Це – справжній скарб, наша гордість і надбання. До наших днів збереглися середньовічні фортеці, палаци та садиби, стародавні монастирі та храми (у деяких з них і понині проводяться служби), багато інших унікальних архітектурних витворів мистецтва, що навіки прославили своїх майстрів.
Понад 500 пам'яток та об'єктів культурної спадщини зруйновано або пошкоджено окупантами. Війна триває, тому ми кожного дня фіксуємо нові руйнування. І, на жаль, кожна втрата кожної нашої культурної пам'ятки – це втрата для світового надбання.
Внаслідок дій російської армії на території нашої держави зруйновані численні пам’ятки архітектури, серед яких церкви, мечеті, синагоги, театри, пам'ятники, бібліотеки, музеї тощо. Понівечені цілі міста: Ірпінь і Буча, Суми та Чернігів, Харків і Маріуполь та багато інших. Все, що ми так бережемо і любимо... Міністерством культури та інформаційної політики вже зафіксовано більше 200 епізодів воєнних злочинів російської федерації проти культурної спадщини в Україні.

Пропонуємо ознайомитись з такими виданнями нашої книжкової виставки:


Православні святині Києва/Н. М. Нікітенко, Л. Г. Івакіна, В. Г. Киркевич та ін.; За ред. Н. М. Нікітенко.-Київ:Техніка, 2011.-352 с.:іл.
Підготовлена відомими київськими науковцями та музейними працівниками, книжка знайомить читача зі знаменитими православними святинями Києва. Цікаво й нетрадиційно розповідається про його славетні храми і монастирі, які сформували духовний простір древнього святого міста. Багата історична доля, неповторна краса й мистецька довершеність київських святинь розглядаються в контексті їх унікального духовного значення для народу України.



Гуркіна, Г., Сердюк, О.  Традиції та звичаї українців.-Харків: "ТОРСІНГ ПЛЮС",2008.-95 с.:іл.
Книжка розповідає про старовинні й сучасні звичаї та традиції українців, про їх вірування та світогляд, знання та народну мудрість. Зі сторінок цього видання ви дізнаєтесь про найважливіші свята українців, їх побут і життя, а також чим відрізнялося життя українців, які мешкали у різних регіонах.




Гуркіна, Г., Сердюк, О. Замки та фортеці України.-Харків: "ТОРСІНГ ПЛЮС",2008.-95 с.:іл.
Гортаючи сторінки цієї книжки, ви дізнаєтесь про славетних королів, могутніх лицарів, сміливих вояків. Про те як вони воювали та захищали свої землі. Ви дізнаєтеся про те, де в Україні будували дерев'яні фортеці, а де зводили величезні муровані замки та як взагалі розвивалась фортифікаційна архітектура.

Культурна спадщина – це ключовий елемент ідентифікації української нації та фактор національної безпеки України!

Немає коментарів:

Дописати коментар