пʼятницю, 6 січня 2023 р.

До Світлого свята Різдва Христового



Різдво - одне з найважливіших свят для кожного християнина. Його відзначають всією сім'єю і діти беруть активну участь у святкуванні.

До Світлого свята Різдва розгорнуто книжкову виставку-привітання "Бог Предвічний народився!".

5 січня, впродовж дня, відбулась година духовності "З Різдвом Христовим, Україно, миру і щастя в кожну родину!"



Хто такий Ісус?
Ісус - це син Бога. Бог послав його на землю для того, щоб врятувати всіх нас. Для цього Ісусу довелося загинути, але так було задумано - його муки були спокутою за гріхи наших предків. Жив Ісус дуже давно, більше двох тисяч років тому, але ми до сих пір пам'ятаємо про нього і про те, що він пожертвував собою, заради того, щоб ми зараз жили.
Що таке Різдво?
Як і у будь-якої людини, у Ісуса був День його народження.
Саме 7 січня прийнято вважати Днем народження нашого спасителя, хоча точної дати його народження ніхто не знає. У багатьох країнах, у тому числі в Європі і США, Різдво відзначають 25-го грудня, за старим стилем. Різдво - це свято на честь народження Ісуса, і ми відзначаємо його до сих пір в пам'ять про сина Божого.

Історія народження Ісуса
Ну а тепер поговоримо докладніше про той день, коли Ісус народився, але почнемо свою розповідь з його батьків - Марії та Йосипа. Насправді батько Ісуса - Господь, але Йосипу була довірена важлива місія - виростити і виховати сина Божого.
Перед самим народженням Ісуса Йосип з Марією змушені були відправитися в місто Віфлеєм, так як цар наказав провести перепис населення. У Віфлеємі було дуже багато людей і всі будинки і готелі були зайняті тими, хто прибув на перепис, тому Марії з Йосипом довелося заночувати в печері разом з худобою. Саме в цю ніч і народився маленький Ісус. Оскільки в печері не було ліжечка, немовляти довелося покласти прямо в ясла. Ясла - це ящик, з якого їдять тварини, і він зазвичай заповнений сіном. Саме на це м'яке сіно і поклала Марія свого новонародженого малюка.
На честь цих ясел і назвали ясла в дитячому садку, в які ходять дітки віком до трьох років.
А У цю ж ніч неподалік проходили пастухи зі своїм стадом і побачили яскраве світло і ангела, який сповістив про народження спасителя, який прийшов на землю, щоб врятувати всіх від гріхів. Також ангел велів пастухам відправитися до немовляти і розповів, що він лежить в яслах.
Також в ту ніч на небі з'явилася яскрава зірка - Віфлеємська, яка вказала шлях до новонародженого немовляти мудрецям-волхвам. Вони здогадалися, що світло зірки сповіщає про народження Спасителя і вирушили до нього з дарами. Волхви знали, що Ісусу судилося стати Царем Небесним на землі.
Ставили на стіл в святвечір і інші страви. Їх мало бути 12 - стільки, скільки було апостолів у Ісуса. До того ж, всі страви на Святвечір повинні бути пісними, адже все ще триває різдвяний піст.

Різдвяні традиції
Цей день славиться своїми традиціями, адже ці традиції об'єднують родини, роблять їх дружнішими, а саме Різдво довгоочікуваним, яскравим і незабутнім.
Насправді таких традицій існує дуже багато і в кожному краю вони відрізняються, але є кілька основних, які дотримуються багатьма людьми.

Ялинка
Наряджати деревце - не така вже й давня традиція. З'явилася вона давно, але остаточно утвердилася трохи більше ста років тому. Зараз ялинка у багатьох асоціюється з Новим Роком, але спочатку ялинку наряджали до Різдва. Перші ялинки були прикрашені НЕ кульками, а яблуками, пряниками, дзвіночками, маленькими свічками. Кожна з прикрас мала свій сенс і призначення. А головна прикраса ялинки - зірка на верхівці символізує ту саму Віфлеємську зірку, яка сповістила про народження Ісуса.

Колядки
Колядували переважно діти і молодь, вони ходили від хати до хати і співали колядки, а господарі повинні були їм віддячити. Вважалося, що чим більше колядників прийде в будинок, тим кращий і щасливіший буде весь наступний рік.
Цю традицію дотримуються і зараз, але не в таких масштабах, як раніше. Але збереження традицій згуртовує родини, допомагає зберегти зв'язок поколінь, тому необхідно розповідати дітям про свято Різдво Христове, історія для дітей про це свято має звучати в кожному будинку.

Вечеря з сім'єю і хрещеними
Різдво - сімейне свято і в цей день вся сім'я збирається за одним столом. Також діти носять частування своїм хрещеним батькам. У різних регіонах ця традиція відрізняється, але завжди вечерю хрещеним несуть після вечері з батьками. А хрещені в свою чергу дарують хрещеникам солодощі, гроші, подарунки.

Кутя
Солодка, з пшениці, рису або іншого злаку - це справжні ласощі. На святвечір готують голодну, пісну кутю або, як її ще називають, сочиво. Ця кутя рідка, без масла і молока. На Різдво ж прийнято готувати багату кутю з молоком і маслом.
Також в кутю додають сухофрукти, шоколад.

Чудеса Різдва
Вважається, що на Різдво небеса відкриваються і у них можна просити про що завгодно. Головне, щоб бажання було щирим, світлим.
В ніч перед Різдвом і в день Різдва трапляються чудеса: люди зцілюються від хвороб, збуваються їх потаємні мрії. Але для того, щоб диво сталося, треба в нього вірити.
(за матеріалами https://dity.in.ua/statti/rizne/rozpovidaemo-dityam-istoriyu-svitlogo-svyata-rizdva)



 Хай ангел торкнеться вас ніжно крилом, 
 Зігріє вам серце Різдвяним теплом, 
 Здоров’я й кохання наповнять ваш дім, 
 І щастя надовго оселиться в нім! 



  Світлого і мирного Різдва!  

Немає коментарів:

Дописати коментар