суботу, 28 січня 2023 р.

29 січня – День пам’яті Героїв Крут



З 20 до 30 січня 2023 р. в бібліотеці представлено книжкову виставку -пам’ять «Бій під Крутами – бій за майбутнє України», також відбулась патріотична година «Й сьогодні нам важко про Крути почути – Боронить юнацтво волю здобуту!»


29 січня в Україні відзначають 105-ту річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.




Бій під Крутами був оборонною операцією. Тоді, 105 років тому, українські вояки й добровольці зупинили на кілька днів наступ переважаючих більшовицьких сил на Київ. У той час в Бересті тривали переговори між Українською Народною Республікою та країнами Четверного союзу щодо мирного договору. 9 лютого 1918 року його підписали. Цей документ визнав незалежність Української Народної Республіки і став підставою для надання військової допомоги Україні у відбитті російської агресії.

Бій під Крутами був оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ переважних сил ворога. Ця битва символізує патріотизм, стійкість і самопожертву української молоді в боротьбі за державність.
Міжнародне визнання української незалежності – це те, чим завдячуємо героям Крут. Затримавши російського ворога на чотири дні біля залізничної станції Крути, київські юнаки дали змогу владі УНР розгромити повстання російської п’ятої колони під назвою «повстання на заводі Арсенал» у Києві, а головне – укласти Брестський мирний договір із країнами Четверного союзу й досягнути визнання УНР суб’єктом міжнародних відносин.


У Крутах вирішувалася доля молодої української держави. Кілька сотень відважних юнаків та чоловіків зробили свій вибір – виступили проти російської військової агресії, стали на захист України. Вони були різного походження: діти селян, робітників, священників; військові, студенти, гімназисти. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю. Але всі вони розуміли головне – Україна потребує їхнього чину.

(За матеріалами Українського інституту національної пам'яті: https://uinp.gov.ua)




Пропонуємо для ознайомлення деякі матеріали виставки:

Сорока Ю. В. Бій під Крутами / Ю. В. Сорока. – Київ: Золоті Ворота, 2013. – 120 с.
29 січня 1918 року поблизу селища Крути на відстані 130 км від Києва відбувся жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді.


Куць М. М. Крути (поема, поезії, переклади). – Київ: Видавництво Харитоненка, 2004. – 320 с.
До нової книжки поета Миколи Куця увійшла поема «Крути» про героїчну загибель юнаків у бою під Крутами в кінці січня 1918 року.
"Згадати добрим словом і тим доземно вклонитись учасникам бою під Крутами мені кортіло з того часу, як, власне, я вперше почув про цю трагедію. А це, звичайно, сталося після того, як була виборена наша незалежність.Як і переважна більшість пересічних громадян України, я взнав, що десь під Крутами, на Чернігівщині, в січні 1918 року 300 київських неозброєних студентів стали на прю з 6-тисячним озброєним до зубів військом більшовицької Росії під орудою царського полковника Муравйова, і в нерівному бою полягли смертю хоробрих." (Куць Микола Матвійович)

Балада про Крути А. Покришеня // ЧАСО&ПРОСТІР. Антологія сучасної української історичної драми: збірка п’єс / упоряд. Надія Мірошниченко. – Київ: Саміт-книга, 2020. – 512 с.
П’єси антології висвітлюють важливі історичні події – визвольну боротьбу України за незалежність, світові війни і національні катастрофи, а також знакові постаті минулого, які потребують переосмислення. Автори – відомі драматурги різних поколінь, лауреати премій і переможці багатьох конкурсів із постановками в Україні і закордоном. ЧАСО&ПРОСТІР» зацікавить акторів і режисерів, критиків і викладачів, а також усіх шанувальників історичної літератури та новітньої драми.
Вогонь переплавляє залізо в крицю, а боротьба перетворює народ у націю. Цвіту українського народу, хто віддав своє життя в боротьбі за кращу долю України і сплять у знаних і безіменних могилах, тим, хто в умовах радянської влади був викреслений з історії, героям, що загинули в буремні часи 1918 року, присвячується!

Бій під Крутами (1918 р.) // Сорока Ю. В. 100 важливих подій історії України / Юрій Сорока; худож.-оформлювач О. А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2019. – 205 с.: іл. – (Справжня історія).
У січні 1918 року більшовицькі війська розпочали наступ на УНР. Україна виявилася неспроможною чинити опір, тож 28 січня корпуси під командуванням Муравйова і Березіна зустрілися на залізничній станції Бахмач, відтіснивши війська УНР до станції Крути. Під орудою більшовиків перебувало близько 4000 бійців, українська армія змогла виставити близько 500. Стати на захист столиці спромоглися лише гімназисти та студенти.
Студентський курінь, який прийняв бій під Крутами, було створено 5 січня 1918 року. Підрозділ нараховував дві сотні добровольців, а керівництво загоном здійснював А. Омельченко. Добровольці пройшли тижневий вишкіл, тож про адекватну військову підготовку не було й мови. Згодом загін очолив А. Гончаренко, і його було передислоковано під Бахмач, де курінь разом з чотирма сотнями курсантів юнкерської школи ім. Б. Хмельницького мав стати на захист Києва.














Війна з більшовицькою Росією // Палій Олександр. КОРОТКИЙ КУРС ІСТОРІЇ УКРАЇНИ. – Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017. – 464 с., іл.
Назустріч більшовикам, що наступали на Україну, вирушив загін з шестисот бійців, до якого входив добровольчий Студентський курінь зі студентів Університету ім. Святого Володимира (нині КНУ ім. Т. Шевченка), Українського народного університету, а також із учнів київських гімназій.
Бій під станцією Крути відбувся 29 січня 1918 р. Під час бою загинуло близько 300 українців та кілька сотень більшовиків. Студенти оборонялися, поки в них були набої. 35 потрапили в полон і були страчені. Як свідчили очевидці, під час страти більшовиками студенти співали гімн «Ще не вмерла Україна». Бій під Крутами дав можливість українським військам придушити Січневий заколот у Києві, який у розпал наступу на Київ почали в столиці більшовицькі агенти.


Подвиг крутянців, як і всіх героїв Української революції 1917–1921 років, сьогодні став прикладом для захисників України в російсько-українській війні, як успішно боротися проти численного ворога.

Крути – символ боротьби за незалежність України у ХХ і ХХІ століттях.

Героям Слава!

Немає коментарів:

Дописати коментар