вівторок, 17 січня 2023 р.

19 січня – Свято Богоявлення, Хрещення Господнє, Водохреща



З 16 до 21 січня 2023 в бібліотеці представлено книжкову виставку-привітання «Вітаємо із Хрещенням Господнім! Зміцнюйтесь силою духу й любові!»

19 січня християни східного обряду святкують велике двунадесяте церковне свято – Хрещення Господнє або Богоявлення. Це третє найбільше й завершальне свято різдвяно-новорічного циклу. У народі воно має декілька назв: Водохреща, Водохрища, Водохрестя, Водощі, Йордан, Ордань.



Богоявлення – це тридення. Його, як і на Різдво, розпочинає пісна кутя на Святвечір; далі – день самого Водохреща – Йордан і наступний день – Іоанна Хрестителя. Цього свята згадується і прославляється Євангельська подія хрещення Ісуса Христа у річці Йордан святим Іоанном Хрестителем. У Святому Письмі сказано, що під час хрещення на Ісуса із неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух, тому свято і називається Богоявленням.


У всіх храмах на Хрещення служиться Святкова Літургія, яка завершується великим освяченням води за таким же чином, як і освячення її напередодні, у Водохресний Святвечір.
Вода, що освячена 18 і 19 січня, називається Богоявленською або Йорданською. Нею освячують храми і домівки, дають пити тяжкохворим, зберігають вдома протягом року до наступного Водохреща.

 Вітаємо зі святом Богоявлення, Хрещення Господнє, Водохреща! 

Немає коментарів:

Дописати коментар